Η τιμή του αγαπημένου τυριού των Ελλήνων, η βαρελίσια φέτα, καταγράφει ένα «ράλι» ανόδου, με τα νοικοκυριά να ελαττώνουν την κατανάλωσή της προκειμένου να «βγάλουν» τον μήνα.
Ήδη από τα 10,50 που πωλείται η χύμα φέτα το κιλό προβλέπεται πως μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 15 ευρώ.
Η συσκευασμένη φέτα βρίσκεται άλλωστε ήδη σε αυτή την τιμή, ενώ η χύμα «κρατάει» λίγο χαμηλότερα.
«Έχω ελαττώσει την κατανάλωσή της. Παίρνω λίγο» λέει ένας καταναλωτής στο Open.
Μέσα σε έναν μόνο χρόνο η χύμα φέτα καταγράφει αύξηση της τιμής της κατά 43% και η συσκευασμένη κατά 45%.
«Κάποιος που αγόραζε ένα κιλό, τώρα παίρνει μισό» λέει ένας καταστηματάρχης.
Οι επαγγελματίες εξηγούν την αύξηση της τιμής στις αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος αλλά και σε εκείνες στο πετρέλαιο που επηρεάζουν τις μεταφορές. «Για ένα κιλό φέτα απαιτούνται πέντε με έξι λίτρα γάλα».
Ιδιοκτήτης εργαστηρίου τυρόπιτας λέει χαρακτηριστικά στο Open: «Δεν μπορούμε να αντέξουμε τέτοια ανατίμηση. Η φέτα έχει πάρει πάνω από 3 ευρώ το κιλό. Προσπαθούμε να κρατήσουμε και την ποιότητα και τις τιμές όσο μπορούμε».
Κι εδω γερμανια το δωδωνης πήγε στα 15.90 το κιλο.
Αλλα ευτυχως υπαρχουν και πολλα αλλα και καλυτερα και φτηνοτερα αυτοι παλι γαλα δεν χρησιμοποιούν;
Γιά τα άλλα τυριά δεν χρειάζεται γάλα; Σαν να μη μας τα λένε καλά οι μπακάληδες με την φέτα. Μήπως έχει πέσει “γραμμή”, να ξεπατώσουμε κι αυτή την παραγωγή, που είναι ΠΟΠ; Θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε την φέτα μας που είναι το πιό υγιεινό τυρί, έστω και σε λιγώτερη ποσότητα. Να μη αγοράζετε ξένα τυριά που είναι τίγκα στην καζεϊνη. Γιά κάντε το αντίθετο από αυτό που θέλουν να σας επιβάλλουν τα λαμόγια και οι κλέφτες, και να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκκος.
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ? ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΕΙΤΕ ΟΧΙ. Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΟΙ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΝΟΟΥΝΤΑΙ.