«Θάνατος στους Αλβανούς», «Θάνατος στους Καούρι (σημ. άπιστους)» και συνθήματα για τη «Μεγάλη Αλβανία» είναι μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο μεταξύ των εθνοτικών κοινοτήτων Αλβανών και Σλάβων στη Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνει τοπικό δημοσίευμα.
Συνολικά 1076 περιπτώσεις χρήσης ρητορικής μίσους έχει εντοπίσει η Επιτροπή του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Σκόπια. Ενώ η γλώσσα μίσους που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από τους πολίτες της χώρας μας για φέτος ήταν αυτή με βάση την εθνικότητα.
Συνθήματα που προτρέπουν σε εθνοκάθαρση και επιστροφή του πολέμου του 2001, ή φράσεις όπως «καθαρή Μακεδονία», αυτές είναι οι φράσεις που έχουν παρατηρηθεί όλο το χρόνο», δήλωσε η Σλάβιτσα Αναστασόφσκα, Επιτροπή του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Εκτός από τις 585 προσβλητικές φράσεις και την έκφραση ρητορικής μίσους κατά της εθνοτικής καταγωγής, οι πολίτες της χώρας μας χρησιμοποίησαν και ρητορική μίσους κατά του έμφυλου προσανατολισμού και της ταυτότητας και των πολιτικών πεποιθήσεων, όπως σημειώνεται.
«Η παρενόχληση στη χώρα μας είναι ο χειρότερος βαθμός ή μορφή μίσους που προβλέπει ο νόμος για την πρόληψη και την προστασία από τις διακρίσεις. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, η επιτροπή έχει επεξεργαστεί 497 καταγγελίες, εκ των οποίων οι μισές, οι 246, είναι για ενοχλητικές εκφράσεις στα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Ιγκόρ Γιαντρόφσκι – από την Επιτροπή Πρόληψης και Προστασίας από τις Διακρίσεις.
Φέτος, η Επιτροπή του Ελσίνκι υπέβαλε 5 ποινικές διώξεις στην εισαγγελία, δύο για ρητορική μίσους λόγω εθνότητας, γκράφιτι στα Σκόπια και στο Γκόστιβαρ και τρεις για σεξουαλικό προσανατολισμό, για podcast, για δήλωση πολιτικού κόμματος και για ανάρτηση γενοκτονίας κατά της LGBT κοινότητας. Για 4 από αυτές τις αναφορές δεν έχουν λάβει απάντηση από την εισαγγελία, ενώ μία αναφορά έχει απορριφθεί και για την ίδια έχει υποβληθεί αίτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Επιτροπή του Ελσίνκι.
ΤΑ ΑΛΒΑΝΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΑ ΡΥΠΑΡΑ ΓΕΝΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΟΛΑ.