Το μεγάλο πείραμα που γίνεται για την ψηφιακή ταυτότητα, η οποία ξεκίνησε να δίνεται σε απλή, για την ώρα, μορφή (και) στην Ελλάδα…
Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates συνεχίζει την παγκόσμια ώθησή του για την υποστήριξη προγραμμάτων ψηφιακής ταυτότητας σε όλον τον πλανήτη — αυτή την φορά στρέφοντας το βλέμμα του στην Κένυα, όπου θα συμβουλεύει την κυβέρνηση σχετικά με την πρωτοβουλία ψηφιακής ταυτότητας «Maisha Namba» της χώρας που βρίσκεται υπό ανάπτυξη, Reclaim the Καθαρές αναφορές.
Σύμφωνα με την Kenyan Daily Post , ο ρόλος του Γκέιτς σε σχέση με την στήριξη της κυβέρνησης της Κένυας στην ανάπτυξη και διάθεση της Maisha Namba ανακοινώθηκε μετά από μια πρόσφατη σειρά «κλειστών συναντήσεων» με τον πρόεδρο της Κένυας, William Ruto.
«Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είναι γνωστός ότι υπερασπίζεται τα τρόφιμα ΓΤΟ [γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί] , είδε τον Ρούτο σε μια σειρά συναντήσεων από τότε που ανέβηκε στην εξουσία με τις περισσότερες από τις δεσμεύσεις να καλύπτονται από μυστικότητα», έγραψε η Kenyan Daily Post.
Σύμφωνα με το Biometric Update, η Maisha Namba «αναμένεται να αντιμετωπίσει διάφορες προκλήσεις, όπως η αναγνώριση και η ταυτοποίηση πολιτών , η προστασία πρωτογενών εγγράφων όπως πιστοποιητικά γέννησης και εθνικές ταυτότητες και η βελτίωση της διαχείρισης κοινωνικών προγραμμάτων και κυβερνητικών λειτουργιών».
Τα πάντα δοκιμάζονται στην Αφρική για ευρεία χρήση, ενώ πλέον και στην Ελλάδα η κυβέρνηση ανακοινώνει σταδιακά νέες δυνατότητες της ψηφιακής ταυτότητας!
Ο αριθμός αναγνώρισης που επισυνάπτεται στην Maisha Namba «θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την εγγραφή σε κρατικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της ασφάλισης υγείας, της φορολογίας και της κοινωνικής ασφάλισης».
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί είπαν ότι πιστεύουν ότι το πρόγραμμα Maisha Namba έχει άλλους, απροειδοποίητους, στόχους.
Ο Δρ Wahome Ngare, πρόεδρος της Ένωσης Καθολικών Ιατρών της Κένυας, είπε στο The Defender ότι η Maisha Namba θα λειτουργήσει ως πρόγραμμα παρακολούθησης εμβολιασμού.
«Η Maisha Namba — στην γλώσσα Σουαχίλι σημαίνει «αριθμό ζωής» — είναι ένα βιομετρικό σύστημα εμβολιασμού για νεογέννητα που θα αντικαταστήσει τα πιστοποιητικά γέννησης και θα βοηθήσει στην παρακολούθηση των παιδιών από τη γέννηση έως την ηλικία των 5 ετών», είπε ο Ngare και προσέθεσε: «Θα χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και τη διασφάλιση ότι όλα τα παιδιά λαμβάνουν τα εμβόλιά τους».
Ο Ngare είπε ότι η δοκιμή Maisha Namba διεξήχθη μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου και τώρα κυκλοφορεί από την κυβέρνηση, πιθανότατα ως μέρος της Καθολικής κάλυψης υγείας.
Σύμφωνα με το Reclaim the Net , «το σχέδιο προβλέπει ότι σε κάθε νεογέννητο θα αποδοθεί μια Maisha Namba (αριθμός ζωής), η οποία μένει μαζί τους σε όλη του την ζωή». Η αναπληρώτρια επίτροπος της κομητείας Nyandarua Rukia Chitechi είπε: «Το σύστημα θα λειτουργεί στα σχολεία διασφαλίζοντας ότι σε κάθε παιδί που γεννιέται αποδίδεται μια maisha namba».
Άλλωστε ο στόχος 16.9 των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης ( ΣΒΑ ) του ΟΗΕ απαιτεί την παροχή μιας ψηφιακής νομικής ταυτότητας για όλους, συμπεριλαμβανομένων των νεογνών, έως το 2030.
Σύμφωνα με τον Defender «Ο στόχος 16.9 του SDG του ΟΗΕ επιβεβαιώνει ότι οι κυβερνήσεις θα εκδίδουν βιομετρική ταυτότητα σε όλους μέχρι το έτος 2030, συμπεριλαμβανομένων των μωρών… Αυτό σημαίνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεργάζονται με εταιρείες και τοπικές κυβερνήσεις για να εκδώσουν σε εσάς και τα παιδιά σας βιομετρική ταυτότητα έως το 2030, είτε θέλεte τις ταυτότητες είτε όχι».