Αρχές Φεβρουαρίου oι αποφάσεις για τις επιδοτήσεις των μικρών επιχειρήσεων

Κοινοποίηση:
8a0ce2dd9ad97ff0a2c73c307a1e501d_XL

Με οδηγό τα τιμολόγια του Νοεμβρίου 2024, θα κινηθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να προσδιορίσει τις επιδοτήσεις για τις μικρές επιχειρήσεις, που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης.
Οι επιδοτήσεις θα αφορούν το δίμηνο Δεκεμβρίου 2024 – Ιανουαρίου 2025 και αναμένεται να ανακοινωθούν περί τα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένει να διαμορφωθεί η μέση τιμή της χονδρικής αγοράς τον Ιανουάριο, αλλά και η τιμολογιακή πολιτική των προμηθευτών.

Πάντως, ο κ. Σκυλακάκης , εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το 2025 οι τιμές του ρεύματος θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με το 2024, χρονιά κατά την οποία οι τιμές ήταν επίσης χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του 2023. Όπως αναφέρει με κάθε ευκαιρία το συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα είναι το κλειδί για χαμηλότερες τιμές, καθώς οι μεγαλύτερες ποσότητες πράσινης ενέργειας περιορίζουν την κατανάλωση φυσικού αερίου.

Πως διαμορφώνονται οι τιμές

Σε ότι αφορά την εξέλιξη της μέση τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας πρέπει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο ήταν στα 90,06 ευρώ/MWh και με βάση αυτή την τιμή προσδιορίστηκαν από τους παρόχους τα επαγγελματικά τιμολόγια του Νοεμβρίου. Εν συνεχεία είχαμε αύξηση στα 137,4 ευρώ/MWh για τον Νοέμβριο, ενώ τον Δεκέμβριο η μέση χονδρική τιμή μειώθηκε ελαφρά στα 133,55 ευρώ/MWh και τις πρώτες δέκα ημέρες του Ιανουαρίου βρίσκεται στα 122,46 ευρώ/MWh.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το ύψος των επιδοτήσεων δεν αναμένεται να είναι υψηλό ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφεύγει να θέσει συγκεκριμένο όριο τιμής καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία τιμολογίων που προσφέρεται από τους προμηθευτές προς τις επιχειρήσεις, ενώ προσβλέπει και στην αυτοσυγκράτηση των προμηθευτών όπως συνέβη τους δυο προηγούμενους μήνες (Δεκέμβριο, Ιανουάριο) για τους οικιακούς καταναλωτές.

Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, παρά την άνοδο στις τιμές στη χονδρική αγορά, οι προμηθευτές απορρόφησαν τις αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής των αντίστοιχων μηνών. Μάλιστα, για τον τρέχοντα μήνα τα τιμολόγια των περισσότερων παρόχων κινήθηκαν σε περίπου ίδια επίπεδα με αυτά του Δεκεμβρίου. Έτσι, το ύψος της επιδότησης στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος δεν χρειάστηκε να ξεπεράσει τα 1,5 λεπτά/KWh, με την τελική τιμή για τον καταναλωτή να διαμορφώνεται κοντά στα 14 λεπτά/KWh, όπως ήταν και ο στόχος του υπουργείου.

Ειδική προετοιμασία

Για τον προσδιορισμό των επιχειρήσεων που θα επιδοτηθούν πρέπει να γίνει ειδική προετοιμασία, ώστε να μην επαναληφθεί η γνωστή υπόθεση των «35 KVA», όταν στην πρώτη φάση της ενεργειακής κρίσης (2022-23) επιδοτήθηκαν οι λογαριασμοί επιχειρήσεων, που δεν πληρούσαν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι επιδοτήσεις θα αφορούν τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και εξετάζεται αν το κριτήριο θα είναι η ισχύς της σύνδεσης (έως 35kVA) ή ο τζίρος τους, δηλαδή έως 200.000 ευρώ. Πρόκειται για μία κατηγορία στην οποία εμπίπτουν κυρίως αρτοποιεία, εστιατόρια κλπ, καθώς και εμπορικές επιχειρήσεις ενώ για την καταβολή της επιδότησης θα προϋπάρξει έλεγχος των οφειλών και της ομαλής πληρωμής των όποιων διευθετήσεων.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα για να λάβουν την επιδότηση σε ειδική πλατφόρμα. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται με υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης ότι δεν ξεπερνά το όριο του de minimis, που σημαίνει ότι δεν έχει λάβει επιδοτήσεις πάνω από 200.000 ευρώ την τελευταία τριετία.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις, που ηλεκτροδοτούνται στη Μέση Τάση δεν συμπεριλαμβάνονται στο μέτρο, όπως και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response