Αρχαία ελληνική αποικία 3.500 ετών, ανακαλύφθηκε στην Κροατία

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Η αρχαία Ελληνική αποικία στην Κροατία ιδρύθηκε το 200 π.χ. στην σημερινή πόλη Stobreč
Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι στην Κροατία, καθώς εντόπισαν έναν αρχαίο ελληνικό οικισμό 3.500 χρόνων που περιλαμβάνει ένα καλά διατηρημένο ελληνικό τείχος και δομές από διάφορες ιστορικές περιόδους, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις σχετικά με το παρελθόν της περιοχής.

Στη γραφική ακτή της Κροατίας, οι αρχαιολόγοι «έπεσαν» πάνω σε βραχώδες έδαφος και ενώ υποψιάστηκαν ότι κάτι πολύτιμο βρίσκεται κάτω από το έδαφος, η τεράστια αρχαία δομή που αποκαλύφθηκε, προκάλεσε δέος. Με δελτίο Τύπου ανακοινώθηκε η ανακήρυξη του σημείου σε ιστορικό χώρο.

Κατά τον 4ο αιώνα π.Χ., οι αρχαίοι Έλληνες ίδρυσαν αποικίες στη σημερινή Κροατία, ασκώντας επιρροή στη γραφή, το συνάλλαγμα, το εμπόριο, την καλλιέργεια της γης και των δομών των τειχών της πόλης, σύμφωνα με άρθρο του Ινστιτούτου Λεξικογραφίας Μίροσλαβ Κρλέζα.

Την αρχαία ελληνική ισχύ της περιοχής, ακολούθησε, «από τον 2ο αιώνα π.Χ. και στη συνέχεια», η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η αρχαία ιστορία του Stobreč, ακολουθεί τα στάδια της εξέλιξής του. Η πόλη ιδρύθηκε ως ελληνική αποικία το 200 π.Χ., πριν γίνει κέντρο του εμπορίου της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Ανασκαφές από το σημείο στο Stobreč, έχουν φέρει στο φως επίσης, δεκάδες τεχνουργήματα, αρχαία ρωμαϊκά ευρήματα και μία δομή του Μεσαίωνα.

«Το καλύτερα διατηρημένο ελληνικό τείχος στην Κροατία»
«Πρόκειται για εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και ένα ελληνικό τείχος μήκους περίπου 40 μέτρων, με ορισμένους τομείς του να φθάνουν σε βάθος πάνω από τρία μέτρα», τόνισε η αρχαιολόγος Ugarković, εξηγώντας ότι αυτό, το καθιστά μία εξαιρετική μνημειακή ανακάλυψη – το καλύτερα διατηρημένο ελληνικό τείχος στην Κροατία, συγκρίσιμο μόνο με άλλα αρχαιολογικά ευρήματα στον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με του Υπουργείο Πολιτισμού και Μέσων.

Αποκάλυψε ότι, στη διάρκεια των ερευνών των οποίων ήταν επικεφαλής, μελετήθηκαν για πρώτη φορά τα ευρήματα άλλων δομών εντός του αρχαίου οικισμού του Επέτιου, το οποίο εκτείνεται σε διάφορες περιόδους. Οι περίοδοι αυτές, εκτείνονται από την προϊστορία, την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή εποχή, έως την ύστερη αρχαιότητα και τον πρώιμο Μεσαίωνα.

Η διαστρωματική φύση του χώρου, όπως τονίζεται από την Marina Ugarković, παρέχει για πρώτη φορά, υλικές αποδείξεις του οικισμού που υπήρχε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πίστευαν ως τότε, με τα πρωιμότερα ευρήματα να χρονολογούνται στην Μέση Εποχή του Χαλκού, περίπου 3.500 χρόνια προ Χριστού.

«Επίσημα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ανασκαφές»
«Η περιοχή έχει ήδη αναγνωριστεί στα μητρώα μας ως μια από όπου θα μπορούμε να περιμένουμε ενδιαφέρουσες ανασκαφές. Για τον λόγο αυτό διεξάγεται εδώ αρχαιολογική έρευνα», σημείωσε η υπουργός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΤΙ ΑΠΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ.
    ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ.ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΒΟΣ……
    ΓΚΕ-ΓΚΕ???????

Comments are closed.