Στο Υπερταμείο και με τη βούλα έχουν αρχίσει να μεταβιβάζονται ιστορικά μνημεία, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί του αντιθέτου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Νεώριο Mόρο στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων ένα ιστορικό μνημείο που φιλοξενεί καλλιτεχνικά δρώμενα ενώ παράλληλα στεγάζει τον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Χανίων.
Στις 9 Οκτωβρίου η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), που είναι θυγατρική του Υπερταμείου, έστειλε επιστολή στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων με την οποία ενημέρωνε τη διοίκησή του, ότι το ενοίκιο για τη χρήση του Νεωρίου Μόρο θα καταβάλλεται πλέον όχι στην εφορία, αλλά στους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας.
«Τα μισθώματα εισπράττονται με την κατάθεση των σχετικών ποσών σε τραπεζικό λογαριασμό της ΕΤΑΔ Α.Ε.», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην πρώτη σελίδα της επιστολής, ενώ στην επόμενη αναγράφονται οι τέσσερις λογαριασμοί της ΕΤΑΔ Α.Ε. σε ισάριθμες τράπεζες. Η επιστολή αυτή, την οποία αποκάλυψε η ιστοσελίδα parakritika.gr, αποτελεί απόδειξη ότι το ιστορικό μνημείο είναι ένα από τα 10.119 ακίνητα που πέρασαν στο Υπερταμείο με ισάριθμους δωδεκαψήφιους κωδικούς Κτηματολογίου, στο ΦΕΚ 2317 που δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουνίου. Το θέμα απασχόλησε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, ενώ προκάλεσε αναστάτωση και στην Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Ναυπηγικής που γειτνιάζει με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο, με τη διοίκησή της να ερευνά αν και αυτό το ακίνητο έχει μεταφερθεί στο Υπερταμείο.
Το Νεώριο Μόρο πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο Ενετό Γενικό Προβλεπτή των Χανίων που επέβλεψε την κατασκευή των εξαιρετικά εντυπωσιακών για την εποχή τους (αρχές 16ου αιώνα) οικοδομημάτων. Είναι μια μεγάλη πέτρινη κατασκευή, με αψιδωτή πρόσοψη. Κατά την εποχή της ακμής και της χρήσης του, το Νεώριο Μόρο ήταν ανοικτό προς την θάλασσα, ώστε να μπορούν τα πλοία να μπαίνουν και να βγαίνουν μετά τις εργασίες ανεμπόδιστα.
Από το 2010 που παραδόθηκε αναστηλωμένο, είναι το «σπίτι» του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων και το κέντρο του σύγχρονου πολιτισμού της πόλης των Χανίων.
Μάλιστα το γεγονός ότι η μεταβίβαση των ιστορικών μνημείων στο Υπερταμείο “προς αξιοποίηση” άρχισε από τα Χανιά, αφήνει έκθετα μέλη της κυβέρνησης που είχαν διαψεύσει κατηγορηματικά αυτό το σενάριο. «Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής» σημείωνε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού πριν από ένα μήνα, ενώ λίγες ημέρες μετά, η γενική γραμματέας του υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη σε επίσκεψή της στα Χανιά για τα εγκαίνια έκθεσης, όχι μόνο επαναλάμβανε την ανακοίνωση του υπουργείου, αλλά και δήλωνε βέβαιη «πως οι Χανιώτες πάντα θα αντιστέκονται με όλες τους τις δυνάμεις αν προκύψουν ποτέ απόπειρες εκχώρησης. Το ίδιο και εγώ».
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Χανίων Γιώργος Σταθάκης είχε δηλώσει ότι «προκαλεί κατάπληξη ότι κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ακόμα και σε μία τόσο απλή και σαφή γραφειοκρατική διαδικασία. Πρέπει να είναι πραγματικά απελπισμένοι».
Πηγή: zarpanews.gr, parakritika.gr
θα το παρουν και ετοιμο οι επενδυτες τα κορακια…………….πρωτα το φτιαξαμε οταν ηταν τοσα χρονια ενα ματσο ερειπια και τωρα το ξεπουλαμε………….