Εκπληκτικά πλάνα απαθανάτισαν τη στιγμή που ένας αστεροειδής μπαίνει στην ατμόσφαιρα της Γης πάνω από τη Σιβηρία.
Ο διαστημικός βράχος εξερράγη σε ένα εκπληκτικό κόκκινο φως πάνω από τη Γιακουτία, πετώντας στα ύψη πάνω από τα λαμπερά φώτα της πόλης και εθεάθη να βγάζει φλόγες καθώς πετούσε πάνω από το Ολέκμινσκ.
Το υπουργείο έκτακτης ανάγκης στη Γιακουτία είπε ότι όλοι οι αξιωματούχοι είχαν τεθεί σε επιφυλακή καθώς πλησίαζε ο αστεροειδής, αλλά σημείωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μετά την κάθοδό του.
Το μικρό του μέγεθος σήμαινε ότι πιθανότατα θα καεί στην ατμόσφαιρα και δεν θα αποτελούσε απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος.
Το COWECP5 είναι μόλις η 12η φορά που οι επιστήμονες αναφέρουν με ακρίβεια έναν αστεροειδή πριν χτυπήσει και η τέταρτη που χτυπά τον πλανήτη μας φέτος.
Ο τελευταίος διαστημικός βράχος που είχε αντίκτυπο ήταν τον Οκτώβριο πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, ο οποίος ακολούθησε άλλους τον Σεπτέμβριο και τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, μόνο οι αστεροειδείς που εκτείνονται σε διάμετρο τουλάχιστον 18 μέτρων είναι δυνητικά θανατηφόροι εάν κατευθυνθούν προς τη Γη.
Η πρώιμη παρατήρηση του εισερχόμενου αστεροειδούς ήταν μοναδική στο ότι πολύ λίγοι έχουν εντοπιστεί πριν εισέλθουν στην ατμόσφαιρα της Γης.
Αυτοί οι αστεροειδείς κατηγοριοποιούνται ως Αντικείμενα κοντά στη Γη (NEO) επειδή βρίσκονται σε απόσταση 120 εκατομμυρίων μιλίων από τον Ήλιο χάρη στη βαρυτική έλξη άλλων κοντινών πλανητών.
Καθώς παρατηρούνται περισσότεροι αστεροειδείς, η ακρίβεια με την οποία οι αστρονόμοι μπορούν να προβλέψουν πού θα βρίσκεται ένα αντικείμενο για χρόνια ή δεκαετίες στο μέλλον βελτιώνεται δραματικά.
Το συμπαν προσπαθει να απαλλαγει απο την αρρωστια που κουβαλα η γη -δηλαδη εμας- πρωτου αυτη εξαπλωθει.