Αστραπές και βροντές Καλεντερίδη: Ο Έβρος και οι γεωπολιτικές βλέψεις της Τουρκίας – Ηχητικό

Κοινοποίηση:
Καλεντερίδης

Τι εκτιμά ο γεωπολιτικός αναλυτής

Οεπικεφαλής του «Ινφογνώμονα» και γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, υποστήριξε στον 98.4 ότι με ευθύνη της ελληνικής πλευράς , δόθηκε η ευκαιρία στην Τουρκία να πάρει τη… ρεβάνς επικοινωνιακά και μόνο, για την ήττα στο Έβρο, δημιουργώντας κυρίως θέμα στο εσωτερικό της Ελλάδας και εμφανιζόμενη και ως αδικημένη.

Η προβολή του θέματος από την αγγλική λαϊκή φυλλάδα SUN, μπορεί και να υποκρύπτει τη βούληση της Αγγλίας να μας παρασύρει σε μια κρίση με την Τουρκία.

Εξ όσων γνωρίζω, είπε, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές έκαναν μετρήσεις επί του εδάφους, στο προγεφύρωμα των Φερών, που ονομάζεται Μελισσοκομείο, για να χαράξουν το ίχνος πάνω στο οποίο θα χτιζόταν ο φράχτης, με σκοπό την παρεμπόδιση της εισβολής αλλοδαπών στην Ελλάδα.

Η περιοχή που γίνονταν οι μετρήσεις, με βάση τους χάρτες είναι ελληνική, ακόμη και σε ανατολικό τμήμα του Έβρου, όπως και ενός μικρού τμήματος στα δυτικά του Έβρου , που είναι Τουρκικό, αλλά στην περιοχή δεν υπάρχουν πυραμίδες, που τοποθετούνται μετά από εργασίες κοινής επιτροπής χάραξης.

Όταν οι Τούρκοι είδαν τα ελληνικά συνεργεία να κάνουν μετρήσεις και σε ένα τμήμα δυτικά που είναι όμως δίπλα σε τουρκικό νόμιμα έδαφος, άρπαξαν την ευκαιρία και έστειλαν περίπου 35 άτομα, δημιουργώντας στην ουσία ένα φυλάκιο. Από εκεί και χωρίς να έχουν πατήσει σε ελληνικό έδαφος, προκάλεσαν με ολιγόλεπτες διελεύσεις προς ελληνικά εδάφη. Είναι προφανές ότι μετά το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και παρά την σαφήνεια στην Συνθήκη της Λωζάννης στην οριοθέτηση συνόρων στον Έβρο, πολύ θα ήθελαν την εκ νέου οριοθέτηση , όπου η κοίτη του ποταμού έχει αλλάξει, ώστε να αρχίσουν το ξήλωμα της Συνθήκης της Λωζάννης.

Η Τουρκία δεν επιζητά επεισόδιο ούτε στο Αιγαίο ούτε νοτιανατολικά της Κρήτης, όσο διαπιστώνει την δική μας ατολμία, αφού προωθεί τις βλέψεις της χωρίς κόστος. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει στρατηγική , διαφορετικά αντί για αποτρεπτική ισχύ, θα μπει σε ένα κλοιό, χωρίς καν να υπάρχει κόστος για κάτι τέτοιο στην Τουρκία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: