Χιλιάδες διαδηλωτές στη Γεωργία επέστρεψαν στους δρόμους της Τιφλίδας την Παρασκευή για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης της κυβέρνησης να αναστείλει τις συνομιλίες προσχώρησης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και έκανε εκτεταμένη χρήση αντλιών νερού κατά των διαδηλωτών.
Η πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι δήλωσε ότι «το κίνημα αντίστασης [έχει] αρχίσει» και ότι στέκεται «με αλληλεγγύη δίπλα σε αυτό».
«Θα παραμείνουμε ενωμένοι μέχρι η Γεωργία να επιτύχει τους στόχους της, να επιστρέψει στο ευρωπαϊκό της μονοπάτι και να εξασφαλίσει νέες εκλογές», είπε σε τηλεοπτικό της διάγγελμα.
Την χτύπησαν δύο φορές και την έριξαν αναίσθητη
Την ίδια ώρα, βίντεο με δύο αστυνομικούς να κλωτσάνε διαδηλώτρια σε κεφάλι και πρόσωπο, προκαλεί σοκ.
Το δεύτερο χτύπημα μάλιστα τη ρίχνει αναίσθητη στο πεζοδρόμιο.
Μία κοπέλα βλέπει το άγριο σκηνικό και επεμβαίνει, φωνάζοντας στους αστυνομικούς και σπρώχνοντάς τους.
Εκείνοι απομακρύνονται ψύχραιμα από το σημείο, αφήνοντας τη διαδηλώτρια αβοήθητη.
[Προσοχή σκληρές εικόνες]:
Περισσότερες από 100 συλλήψεις έγιναν λόγω των ταραχών, σύμφωνα με την αστυνομία της Γεωργίας.
Νωρίτερα την Παρασκευή, πάνω από 100 διπλωμάτες και δημόσιοι υπάλληλοι στη Γεωργία υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή, λέγοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν ευθυγραμμίζεται με τα στρατηγικά συμφέροντα της Γεωργίας.
Ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίτζε υπερασπίστηκε την απόφασή του, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για «εκβιασμό», αφού οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την επανάληψη των βουλευτικών εκλογών της Γεωργίας τον περασμένο μήνα, επικαλούμενοι «σημαντικές παρατυπίες».
Από το 2012, η Γεωργία κυβερνάται από το κόμμα Georgian Dream, το οποίο οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι έχει προσπαθήσει να απομακρύνει τη χώρα από την ΕΕ και να τη φέρει πιο κοντά στη Ρωσία.
Το κόμμα δήλωσε νικητής στις εκλογές του περασμένου μήνα, αλλά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρουν το νέο κοινοβούλιο, κατηγορώντας για νοθεία, ενώ η πρόεδρος της χώρας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι – η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση – χαρακτήρισε το κοινοβούλιο μονοκομματικό «αντισυνταγματικό».
Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε ψήφισμα το οποίο περιέγραφε τις εκλογές ως το τελευταίο στάδιο στην «επιδείνωση της δημοκρατικής κρίσης» στη Γεωργία και δήλωνε ότι η κυβερνώσα παράταξη φέρει «πλήρη ευθύνη».
Εκφράστηκε ιδιαίτερη ανησυχία για αναφορές περί εκφοβισμού ψηφοφόρων, αγοράς ψήφων, χειραγώγησης και παρενόχλησης παρατηρητών.