“Αυλικός” Σαρηγιάννης: “Κορύφωση της πανδημίας στα τέλη Φεβρουαρίου – Πάσχα χωρίς κρούσματα”

Κοινοποίηση:
sarigiannis-pournaras-ert

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε πως τα κρούσματα του κορονοϊού θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε ότι ορισμένα στοιχεία έχουν αναθεωρηθεί διότι βρισκόμαστε «επισήμως σε αύξηση της πανδημίας». «Ο αριθμός αναπαραγωγής είναι στο 1,05 από το 0,67 που είχαμε φτάσει ως ελάχιστο. Αν δούμε τις επιμέρους αλλαγές των κρουσμάτων, σχεδόν σε όλη τη χώρα έχουμε αυξητική πορεία αυτή την στιγμή», είπε.

Όπως τόνισε ο ίδιος, «ο λόγος είναι ο υποτετραπλασιασμός του ρυθμού του εμβολιασμού στην τρίτη δόση. Στις αρχές του χρόνου, κατά μέσο, γίνονταν 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα με τρίτη δόση. Αν αυτό συνεχίζονταν θα είχαμε πραγματικά την ταχεία εξέλιξη της αποκλιμάκωσης. Αυτό αυτή την στιγμή έχει πέσει σε κάτω από 25.000 ο ημερήσιος εβδομαδιαίος μέσος όρος».

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης συνέχισε σχολιάζοντας παλαιότερη δήλωσή του ότι τέλη Μαρτίου θα έχουμε μηδενικά κρούσματα, είπε χαρακτηριστικά: «Ισχύει, με τη μόνη διαφορά ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα έχουμε κορύφωση της επιδημίας, με περίπου 31.000 κρούσματα ημερησίως. Μετά από αυτό μιλάμε όντως, για αποκλιμάκωση, με δεδομένο όμως ότι θα αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε, έστω με αυτό τον χαμηλότερο ρυθμό». Επιπλέον, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ υποστήριξε ότι τα κρούσματα θα κινηθούν χαμηλά τον Απρίλιο, φτάνοντας κοντά στο μηδέν.

«Με την στάση μας είναι σαν να έχουμε κλοτσήσει την μπάλα για τρεις με τέσσερις εβδομάδες έπειτα. Αυτό χάσαμε με τη μείωση του ρυθμού εμβολιασμού. Μπορούμε να το ανακτήσουμε. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε αυτό αν αυξηθεί ο ρυθμός του εμβολιασμου», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Σπύρος Πουρνάρας: Οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν ανεμβολίαστους
Από τη μεριά του, ο καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Πουρνάρας τόνισε πως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στις προβλέψεις, καθώς «είναι συνάρτηση των εμβολιασμένων και των ανθρώπων που έχουν νοσήσει, είναι πολύπλοκο γεγονός».

Επιπλέον, ο κ. Πουρνάρας μίλησε για τα αυξημένα κρούσματα μολύνσεων σε παιδιά επισημαίνοντας ότι «αυτός είναι ο κύριος λόγος που τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν. Οι παιδίατροι το θεωρούν απαραίτητο. Τα ελληνόπουλα, σε σχέση με άλλες χώρες, είναι εμβολιασμένα σε μικρό αριθμό. Τα παιδιά δεν έχουν κανένα κίνδυνο αν εμβολιαστούν. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό οι γονείς. Είναι μία δεξαμενή μολύνσεων που θα αργήσει να ελαττωθεί όσο τα παιδιά παραμένουν ανεμβολίαστα».

Αναφορικά με την τρίτη δόση και το πόσο αποτελεσματική δήλωσε πώς «η επικρατούσα άποψη είναι να κάνουμε τρεις δόσεις πλην των ανοσοκατασταλμένων. Αυτή την στιγμή θεωρούμαστε προστατευμένοι, αν δεν έχουμε άλλα νοσήματα. Πρέπει να εστιάσουμε να κάνει ο κόσμος την πρώτη και δεύτερη δόση. Αν χρειαστεί να κάνουμε και τέταρτη θα το κάνουμε. Πρέπει να εστιάσουμε τη δύναμή μας να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει».

Τέλος, ο κ. Πουρνάρας τόνισε «οι θάνατοι είναι το σκληρό ζήτημα που πρέπει να μας έχει όλους αναστατωμένους», ενώ ξεκαθάρισε πως οι περισσότεροι θάνατοι «εξακολουθούν να είναι σε ανεμβολίαστους» και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, έστω με τις πρώτες δόσεις του εμβολίου.

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

Comments are closed.