Οι χώρες της Δύσης που απαγόρευσαν ή επέβαλαν κυρώσεις στο πετρέλαιο της Ρωσίας έχουν εισαγάγει προϊόντα πετρελαίου αξίας σχεδόν 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων από χώρες που έχουν αυξήσει δραματικά τις αγορές πετρελαίου από τη Μόσχα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).
Η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σιγκαπούρη αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου τον περασμένο χρόνο και παράλληλα αύξησαν τις εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία και το μεγαλύτερο μέρος της Ομάδας των Επτά, ανέφεραν ερευνητές του CREA, κάνοντας λόγο για ένα «μείζον κενό».
Αυτό υπονομεύει τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη Ρωσία.
Τον Δεκέμβριο, η ΕΕ απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού αργού δια θαλάσσης και συμμετείχε στην πρωτοβουλία των G-7, επιβάλλοντας ανώτατο όριο τιμής στα 60 δολάρια το βαρέλι.
Η CREA διαπίστωσε ότι οι εισαγωγές προϊόντων διύλισης πετρελαίου από τον συνασπισμό των χωρών που έχουν υιοθετήσει το πλαφόν, αυξήθηκαν κατά περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους το έτος από την εισβολή της Ρωσίας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Οι πέντε χώρες «πλυντήρια»
«Ονομάζουμε αυτές τις πέντε χώρες που έχουν αυξήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και το «ξεπλένουν» παράγοντας διυλισμένα προϊόντα που αποστέλλονται σε χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο χώρες-πλυντήρια»», αναφέρει η μελέτη.
Τα στοιχεία της CREA δείχνουν ότι η ΕΕ υπήρξε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικών διυλισμένων προϊόντων, με την Αυστραλία να ακολουθεί.
Τα υψηλότερα ποσοστά εισαγόμενων προϊόντων πετρελαίου ήταν το ντίζελ (29%), τα αεροπορικά καύσιμα (23%) και η βενζίνη (13%).
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 56% του ρωσικού αργού πετρελαίου που αποστέλλεται στις χώρες «πλυντήρια» έχει μεταφερθεί με πλοία που ανήκουν ή που είναι ασφαλισμένα από τις δυτικές χώρες που έχουν επιβάλει το ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο.
Το ποσοστό ανέρχεται στο 74% για τα προϊόντα πετρελαίου που εξάγονται από τις χώρες «πλυντήρια» κατά την ίδια περίοδο.
Νόμιμος τρόπος εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου
Στην πραγματικότητα, οι χώρες που συμφώνησαν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία είναι και οι χώρες που έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικού αργού, αναφέρει το CREA.
«Αυτός είναι επί του παρόντος ένας νόμιμος τρόπος εξαγωγής προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία καθώς η προέλευση του προϊόντος έχει αλλάξει», ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης. «Αυτή η διαδικασία τροφοδοτεί με χρήματα τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Άλλα στοιχεία του Crea δείχνουν ότι η Ρωσία εξάγει τώρα περισσότερο πετρέλαιο από ό,τι πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, αφού ανακατεύθυνε τις περισσότερες από τις αποστολές της από την Ευρώπη στην Ασία.
Ωστόσο, οι πωλήσεις γίνονται με μεγάλη έκπτωση λόγω των κυρώσεων και τα έσοδα της Ρωσίας παραμένουν χαμηλότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.