Η Βέρα Γιούροβα ζητεί την άμεση ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος
Αυστηρή προειδοποίηση για άμεση ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος απηύθυνε στην Ελλάδα η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα, σύμφωνα με επιστολή που έχει στην κατοχή της η EURACTIV.
«Στις 28 Ιανουαρίου, η Επιτροπή απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα λόγω μη κοινοποίησης των μέτρων που έλαβε η τελευταία για τη μεταφορά της οδηγίας για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στο εθνικό δίκαιο έως τη λήξη της προθεσμίας της 17ης Δεκεμβρίου 2021», ανέφερε η Γιούροβα σε απάντησή της σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου.
Η εν λόγω οδηγία της ΕΕ παρέχει προστασία στους καταγγέλλοντες σε όλη την ευρώπη και αντικαθιστά μια «άνιση και κατακερματισμένη προσέγγιση» σε εθνικό επίπεδο.
Εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και τα κράτη μέλη είχαν προθεσμία έως τον Δεκέμβριο του 2021 για να το μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο, κάτι που η Ελλάδα απέτυχε να κάνει.
«Η οδηγία (ΕΕ) 2019/1937 σχετικά με την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ πρέπει να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο και να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την αποτελεσματική επιβολή της οδηγίας», τονίζει στην απάντησή της η Κομισιόν.
Αναφερόμενη στην υπόθεση Novartis και των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Ιωάννας Παπαδάκου, η Γιούροβα τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά επισημαίνει ότι η απονομή της δικαιοσύνης εναπόκειται στα κράτη μέλη.
Ωστόσο, το πολιτικό της μήνυμα ήταν σαφές.
«Οι ερευνητές δημοσιογράφοι διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του εξτρεμισμού. Το έργο τους ενέχει ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο φυσικών απειλών και επιθέσεων, γεγονός που, στις πιο τραγικές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε δολοφονίες, όπως έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη», είπε.
Πρωτοβουλία για προστασία από «καταχρηστικές αγωγές»
Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας για τους δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης που ασχολούνται με θέματα που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά.
«Η Επιτροπή προετοιμάζει πρωτοβουλία για την προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των δικαιωμάτων από καταχρηστικές αγωγές και θα προτείνει ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης με σκοπό τη διασφάλιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ», υπογράμμισε.
Τέλος, έκανε και αναφορά και στην ελευθερία Τύπου, λέγοντας ότι η Κομισιόν παρακολουθεί τις εξελίξεις όσον αφορά στην πολυφωνία και στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου και των επακόλουθων ενεργειών.
«Η έκθεση του 2022 για το κράτος δικαίου θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις που αφορούν την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων», κατέληξε.