Αυστηρότερες θα είναι οι κυρώσεις σε κοινωνικές δομές για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ

Κοινοποίηση:
afstiroteres-kyroseis-se-koinonikes-domes-gia-ilikiomenous-kai-amea

Το νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά» φέρνει περισσότερα μέτρα κατά της κακοποίησης, διεύρυνση σε ηλικιωμένους και ΑμεΑ και τιμωρία και με φυλάκιση.

Στην αυστηροποίηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας παιδιών, ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία, από την κακοποίηση, αναφέρθηκε σήμερα στη Βουλή η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Δουλειές ξανά» στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν κάναμε καμία επανάσταση. Η αναγκαιότητα των αυστηρών αυτών ρυθμίσεων είναι κάτι παραπάνω από εύλογη. Ως Πολιτεία κάναμε μερικά αυτονόητα αλλά αναγκαία βήματα».

Σύμφωνα με την Δόμνα Μιχαηλίδου, οι νέες αυστηρότερες ρυθμίσεις επικεντρώνονται σε δύο άξονες:

1. Την επέκταση του μέτρου Υπεύθυνου Προστασίας (που έχει την ευθύνη να συγκεντρώνει και να μεταφέρει κάθε πληροφορία κακοποίησης στις αρμόδιες αρχές) από τις δομές παιδικής προστασίας και στις δομές προστασίας ΑμεΑ και ηλικιωμένων και παράλληλα την διεύρυνση των αδικημάτων τα οποία απαγορεύουν σε όσους έχουν διωχθεί γι’ αυτά, να προσφέρουν υπηρεσίες σε όλες τις παραπάνω δομές. Συγκεκριμένα, προστίθενται ποινικά αδικήματα που αφορούν εγκλήματα κατά της ζωής, διακινδύνευσης της ζωής, κατά της σωματικής ακεραιότητας και κατά της προσωπικής ελευθερίας βλάβης, όπως η αρπαγή ανηλίκων, καθώς και τα εγκλήματα της συγκρότησης ή συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, η τέλεση τρομοκρατικών πράξεων και η αξιόποινη υποστήριξή τους. Ειδικά για τις δομές φιλοξενίας ενηλίκων προστίθενται επιπλέον και τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατ’ απαίτηση και της υποκίνησης ή υποβοήθησης σε αυτοκτονία.

2. Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις που επιφέρει η όποια παραβατική λειτουργία κοινωνικών δομών. Μέχρι σήμερα εάν λειτουργούσε κάποια κοινωνική δομή χωρίς άδεια δεν υπήρχε αυτόματα κύρωση για αυτό. Κύρωση υπήρχε μόνο εάν υπήρχε απόφαση διακοπής λειτουργίας την οποία ο φορέας δεν τηρούσε. Πλέον, φορέας που λειτουργεί χωρίς άδεια τιμωρείται αυτόματα με πρόστιμο 60.000 ευρώ και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης για τη διακοπή λειτουργίας του τιμωρείται με φυλάκιση.

Τέλος, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι: «Καμία ανοχή σε καμία μορφή κακοποίησης. Προχωράμε σε ουσιαστικές αλλαγές και δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης στην κοινωνία. Γι’ αυτό άλλωστε αυστηροποιήσαμε τα μέτρα κατά της κακοποίησης, θέσαμε το πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των δομών κοινωνικής πρόνοιας και ενισχύσαμε θεσμικά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Προστατεύουμε όλους τους συμπολίτες μας, ειδικά τους πλέον ευάλωτους, ώστε να διαβιούν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: