Αυστηρό πλαίσιο από το υπουργείο Υγείας για τα καινοτόμα φάρμακα

Κοινοποίηση:
ΦΑΡΜΑΚΑ

Ένα εξαιρετικά «σφιχτό» σύστημα με το οποίο οι ασθενείς θα μπορούν να παίρνουν φάρμακα νέας τεχνολογίας για την πάθησή τους, πρόκειται να εφαρμοστεί από το υπουργείο Υγείας. Το νέο σύστημα μάλιστα, θα προβλέπει και αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης, πέρα από αυτά που προβλέπουν οι ενδείξεις του φαρμάκου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη θα προβλέπει επίσης, συγκεκριμένη χρηματοδότηση η οποία θα καλύπτει συγκεκριμένους ασθενείς οι οποίοι θα «κλειδώνουν» ύστερα από τις διαπραγματεύσεις για την εισαγωγή του φαρμάκου στην αγορά.

Η αξιολόγηση του κάθε νέου φαρμάκου θα είναι τέτοια ώστε να αποδεικνύεται το θεραπευτικό του όφελος και μόνο βάσει των ενδείξεων για τις οποίες έχει εγκριθεί, δηλαδή όχι γενικά για την ασθένεια για την οποία προορίζεται, αλλά και βάσει του προφίλ των ασθενών στους οποίους πρέπει να χορηγείται.

Στη συνέχεια κατά τη διαπραγμάτευση θα υπάρχουν περικοπές των ασθενών της τάξης του 30% περίπου, ενώ άλλο ένα 40% του κόστους μετά την αφαίρεση των ασθενών (περίπου 30% δηλαδή) θα είναι η έκπτωση που θα ζητείται από τη φαρμακευτική που θα διαθέτει την άδεια κυκλοφορίας. Το ποσό που θα προκύπτει, θα είναι αυτό με το οποίο θα χρηματοδοτείται επιπρόσθετα  το σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης, για να υπάρχει απόλυτη προβλεψιμότητα, ώστε να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης.

Παράλληλα θα «τρέχουν»  και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα υπόλοιπα διαρθρωτικά μέτρα για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο κ. Πλεύρης σκιαγράφησε τον νέο τρόπο εισόδου των φαρμάκων νέας τεχνολογίας στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας μας, μιλώντας χθες στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σημειώνοντας ότι θα γίνει μεταφορά σημαντικού μέρους της διαπραγμάτευσης σε έναν φορέα στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), η οποία θα αναλάβει παράλληλα και το clawback των φαρμακευτικών και τον συμψηφισμό του με τις επενδύσεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Αντίστοιχα, στην ίδια εκδήλωση, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Υγείας π. υπουργός Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για 5 καίρια σημεία διαλόγου μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων, ενδεχομένως στο πλαίσιο Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, επισημαίνοντας ωστόσο πως ενόψει των εκλογών δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, οπότε θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον μια συμφωνία για τις προτεραιότητες και τους άξονες της συζήτησης.

Τόνισε κατ΄ αρχήν, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ενιαία πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η κάθε χώρα μεμονωμένα έχει περιορισμένα περιθώρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος που είναι ευρύτερο, όμως σημείωσε πως είναι στρατηγικής σημασίας η δημιουργία εθνικού πλαισίου.

Τα πέντε σημεία στα οποία πρέπει να υπάρξει συνεννόηση είναι ότι:

το σύστημα σήμερα δεν είναι βιώσιμο, και γι΄ αυτό χρειάζεται η διατήρηση της εγγυημένης πρόσβασης των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα μέσω της άτυπης τριμερούς χρηματοδότησης από το κράτος, τη φαρμακοβιομηχανία και τους ασθενείς που ήδη καταβάλλουν υψηλές ιδιωτικές πληρωμές
θα πρέπει να υπάρξει σταδιακά βελτίωση των παροχών του ΕΟΠΥΥ,
να επιταχυνθεί η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων έστω κι αν δεν θα έχουν γρήγορα αποτελέσματα,
να γίνει δικαιότερη κατανομή των επιβαρύνσεων και
να μειωθεί η επιβάρυνση των ασθενών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ιδίως στο φάρμακο.
Για τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί το μείγμα των πολιτικών που θα επιλεγούν, ο κ. Ξανθός επεσήμανε πως χρειάζεται εκτεταμένη κοινωνική και πολιτική διαβούλευση.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: