Αυστρία: Το δεξιό FPÖ παραμένει το πιο δημοφιλές κόμμα την παραμονή των εκλογών – Στο 5% το κόμμα της… μπίρας!!!

Κοινοποίηση:
FPO-παραμένει-το-πιο-δημοφιλές-κόμμα-την-παραμονή-των-696x392

Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την προσφυγή των Αυστριακών ψηφοφόρων στις κάλπες, οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι το δεξιό, αντιγκλομπαλιστικό Ελευθεριακό Κόμμα (FPÖ) βρίσκεται σε τροχιά εξασφάλισης της νίκης με το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα όλων των εποχών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση από το Ινστιτούτο για Νέες Κοινωνικές Απαντήσεις (INSA), το αντιπολιτευόμενο FPÖ προβλέπεται να λάβει 29% των ψήφων στις εθνικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου – δύο ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από το καλύτερο αποτέλεσμά του, 27% το 1999. Το κυβερνών κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 23% και ο εταίρος του στον συνασπισμό, οι Πράσινοι, μόλις 8%.

Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που πιθανότατα θα μπουν στο κοινοβούλιο είναι οι Σοσιαλδημοκράτες (21%), το φιλελεύθερο κόμμα NEOS (8%) και το σατιρικό Κόμμα της Μπύρας (5%).

Αυτό που κάνει τα δημοσκοπικά ποσοστά ακόμη πιο γλυκά για το FPÖ είναι ότι -σύμφωνα με το INSA- έχει το δυναμικό να κερδίσει την υποστήριξη του 35% των ψηφοφόρων, και έχει επίσης τους πιο πιστούς υποστηρικτές, με το 24% των ψηφοφόρων να δηλώνουν ότι θα επέλεγαν το FPÖ ό,τι κι αν συνέβαινε.

Το κόμμα κατάφερε να αυξήσει τη δημοτικότητά του λόγω της σκληρής του στάσης στο μεταναστευτικό. Αυτό συμβαίνει καθώς η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα κύμα λαθρομεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η ανακοίνωση της Γερμανίας για συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα σύνορά της, με αντίκτυπο στη γειτονική Αυστρία, τροφοδότησε περαιτέρω αυτή την τάση.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, το FPÖ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με έναν μόνο άλλο εταίρο συνασπισμού- τα υπόλοιπα θα πρέπει να αναζητήσουν συμμαχία με τουλάχιστον δύο άλλες πολιτικές δυνάμεις. Παρ’ όλα αυτά, τα κυρίαρχα κόμματα είναι πιθανό να αποφύγουν το FPÖ, όπως ακριβώς κάνει το γερμανικό κατεστημένο με την αντιμεταναστευτική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ του Λαϊκού Κόμματος θα προτιμούσε να συνεργαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες, παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης τους Αντρέας Μπάμπλερ υποστηρίζει αριστερές πολιτικές. Καθώς οι δύο μαζί δεν θα έχουν επαρκή εντολή για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα πρέπει να βασιστούν είτε στους Πράσινους είτε στο NEOS για πρόσθετη υποστήριξη.

Τα κόμματα ανέστειλαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες και εκδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες λόγω της σφοδρής καταιγίδας που σπέρνει τον όλεθρο στην Κεντρική Ευρώπη και έχει προκαλέσει τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων στην Αυστρία, αλλά οι ηγέτες των κομμάτων προσπαθούν να μετατρέψουν την καταστροφή προς όφελός τους, ξεπερνώντας ο ένας τον άλλον για το ποιος μπορεί να υποσχεθεί περισσότερη υποστήριξη για τα θύματα.

Ωστόσο, καθώς η πλημμύρα υποχωρεί, τα κόμματα αναμένεται να ξαναρχίσουν τις εκστρατείες τους και να λάβουν μέρος σε συγκεντρώσεις και προεκλογικές συζητήσεις τις επόμενες ημέρες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response