Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα φρούτα μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα στο στομάχι και την κοιλιά.
Το φούσκωμα χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση πληρότητας, σφίξιμο ή πρήξιμο στην κοιλιά. Αυτή η αίσθηση μπορεί να συνοδεύεται από αέρια, προκαλώντας ενόχληση ή ακόμα και πόνο.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε φούσκωμα και ένας από αυτούς είναι η διατροφή. Π.χ. τα φασόλια και τα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο και το κουνουπίδι ενοχοποιούνται κυρίως για αυτό το πεπτικό πρόβλημα.
Υπάρχουν όμως και φρούτα που προκαλούν φούσκωμα!
Μερικά από τα φρούτα που μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα:
1. Μήλα
Τα μήλα περιέχουν υψηλά επίπεδα φρουκτόζης και φυτικών ινών που μπορούν να ζυμωθούν στο παχύ έντερο και μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.
2. Καρπούζι
Το καρπούζι, ένα από τα αγαπημένα του καλοκαιριού, είναι ενυδατικό και πλούσιο σε βιταμίνες Α και C. Περιέχει υψηλά επίπεδα φρουκτόζης και πολυολών, συμβάλλοντας στη ζύμωση και την παραγωγή αερίων.
3. Ροδάκινα
Τα ροδάκινα έχουν οφέλη για την υγεία, χάρη στις βιταμίνες Α και C και την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Αλλά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, που οδηγεί σε ζύμωση και τελικά φούσκωμα. Σε περίπου 100 γραμμάρια ροδάκινα, υπάρχουν 8,39 γραμμάρια συνολικών σακχάρων, συμπεριλαμβανομένης της φρουκτόζης, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA).
4. Δαμάσκηνα
Τα δαμάσκηνα περιέχουν σορβιτόλη – η οποία είναι αλκοόλη ζάχαρης – και φυτικές ίνες. Και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα.
5. Μάνγκο
Πλούσιο σε βιταμίνες Α και C και φυτικές ίνες, το μάνγκο είναι ένα δημοφιλές καλοκαιρινό φρούτο. Το μάνγκο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, που οδηγεί σε κακή απορρόφηση και παραγωγή αερίων.
6. Σταφύλια
Τα σταφύλια που καταναλώνονται ευρέως τόσο φρέσκα όσο και αποξηραμένα (σταφίδες), αποτελούν βασικό φρούτο σε πολλά νοικοκυριά. Είναι πλούσια σε βιταμίνες C και K, και αντιοξειδωτικά. Αλλά και αυτά περιέχουν φρουκτόζη, η οποία μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα.
7. Μπανάνες
Περίπου 100 γραμμάρια ώριμων μπανανών έχουν 4,62 γραμμάρια συνολικών διαιτητικών ινών, σύμφωνα με το USDA. Οι φυτικές ίνες μπορούν να ζυμωθούν στο έντερο και να παράγουν αέρια, προκαλώντας φούσκωμα.
8. Βερίκοκα
Πλούσια σε βιταμίνες Α και C, και φυτικές ίνες, τα βερίκοκα περιέχουν επίσης σορβιτόλη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζύμωση και παραγωγή αερίων.
Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στο φούσκωμα μετά από την κατανάλωση φρούτων
Άτομα με ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις είναι πιο επιρρεπή σε φούσκωμα από φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως:
Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) έχουν συχνά αυξημένη ευαισθησία στην παραγωγή αερίων και διάταση του εντέρου.
Τα άτομα που δεν μπορούν να απορροφήσουν αποτελεσματικά τη φρουκτόζη μπορεί να νιώσουν φούσκωμα.
Όσοι έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα.
Πώς να προλάβετε το φούσκωμα μετά την κατανάλωση φρούτων;
Για να ελαχιστοποιήσετε την αίσθηση του φουσκώματος ή του πρηξίματος:
Καταναλώστε μικρότερες μερίδες για να μειώσετε την πρόσληψη φυτικών ινών και φρουκτόζης.
Συνδυάστε αυτά τα φρούτα με πρωτεΐνες ή λίπη για αργή πέψη, μειώνοντας το φούσκωμα .
Μπορείτε επίσης να επιλέξετε άλλα φρούτα όπως φράουλες, βατόμουρα και πορτοκάλια για να αποτρέψετε το φούσκωμα και να έχετε τα ίδια διατροφικά οφέλη.