Αυτά είναι τα οφέλη που έχει ο κουρκουμάς για το δέρμα – Πώς χρησιμοποιείται

Κοινοποίηση:
kourkoumas

Ο κουρκουμάς είναι η πηγή της κουρκουμίνης, μιας πολυφαινόλης που στοχεύει πολλαπλά μόρια σηματοδότησης.

Μπορεί να έχει οφέλη για δερματικές παθήσεις, όπως:

ακμή

ατοπική δερματίτιδα
προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής
κύκλοι κάτω από τα μάτια
ψώρα
ψωρίαση
Κουρκουμάς: Οφέλη για το δέρμα

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη μπορεί να παρέχουν οφέλη για την υγεία για διάφορες δερματικές διαταραχές. Ωστόσο, τα στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του κουρκουμά στη θεραπεία αυτών των καταστάσεων δεν είναι πολύ ισχυρά.

Ακμή

Η ακμή είναι μια δερματική πάθηση που εμφανίζεται όταν οι θύλακες των τριχών βουλώνουν με φυσικό έλαιο και νεκρά κύτταρα του δέρματος. Είναι πιο συχνή σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία.

Μελέτες σε ποντίκια πειραματόζωα έδειξαν βελτιωμένη αντιβακτηριακή δράση μετά από θεραπεία με τζελ που περιέχει κουρκουμίνη και λαυρικό οξύ.

Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα συνήθως ξεκινά στην πρώιμη παιδική ηλικία και συνήθως εξαφανίζεται στην εφηβεία. Ωστόσο, μερικοί μπορεί να την έχουν αργότερα και στην ενήλικη ζωή.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξηρό δέρμα, κνησμό και κόκκινα εξανθήματα, που μπορεί να εμφανιστούν στο τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια.

Στις ασιατικές χώρες, η χρήση κουρκουμίνης για τη θεραπεία του εκζέματος είναι μια κοινή πρακτική. Η κουρκουμίνη οδηγεί στον περιορισμό της δραστηριότητας των Τ-κυττάρων (τύπος λευκών αιμοσφαιρίων στο ανοσοποιητικό σύστημα). Μια μελέτη που χρησιμοποίησε μια κρέμα φυτικού εκχυλίσματος με κουρκουμίνη έδειξε ότι ανακούφισε πολλά από τα συμπτώματα του εκζέματος.

Ωστόσο, δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου, είχε υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης και κατέστησε δύσκολη τη διάκριση μεταξύ των επιδράσεων του κουρκουμά ή των άλλων συστατικών της κρέμας. Αν και τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα του κουρκουμά στη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας.

Προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής

Σε μια μελέτη που εξέτασε την επίδραση του κουρκουμά στην ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, 40 ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Για 9 εβδομάδες η μία ομάδα έλαβε τονωτικό κουρκουμά και η άλλη ομάδα εικονικό φάρμακο δύο φορές την εβδομάδα.

Μέχρι το τέλος της δοκιμής, τα άτομα που χρησιμοποιούσαν τονωτικό κουρκουμά εμφάνισαν μειωμένα συμπτώματα και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κύκλοι κάτω από τα μάτια

Εκτός από τη βοήθεια σε δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, οι γυναίκες στην Ινδία χρησιμοποιούν τον κουρκουμά ως παράγοντα λεύκανσης του δέρματος, ειδικά κάτω από τα μάτια.

Το τζελ κουρκουμίνης έχει επίσης αναφερθεί ότι βελτιώνει την εμφάνιση χρωστικών αλλαγών λόγω των δερματικών παθήσεων από την έκθεση στον ήλιο.

Ψώρα

Η ψώρα είναι μια μόλυνση από μικροσκοπικά ακάρεα που τρυπώνουν κάτω από το ανώτερο στρώμα του δέρματος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα και έντονο κνησμό. Τα δύο πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα για τη θεραπεία της ψώρας είναι η κρέμα περμεθρίνης και η από του στόματος ιβερμεκτίνη.

Ωστόσο, έχουν χρησιμοποιηθεί και αιθέρια έλαια με αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το λάδι από δέντρου τσαγιού, το γαρίφαλο, το έλαιο neem (από ένα αειθαλές δέντρο που προέρχεται από την Ινδία) και ο κουρκουμάς έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το ποσοστό επιβίωσης των ακάρεων, σε αντίθεση με την περμεθρίνη και την ιβερμεκτίνη.

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση δερματική διαταραχή που δημιουργεί κηλίδες φολιδωτού δέρματος που μπορεί να προκαλούν φαγούρα. Σε μια μελέτη σε ζώα, ένα τζελ με 1% κουρκουμίνη βελτίωσε μια φλεγμονή που μοιάζει με ψωρίαση.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης επισημάνει τα οφέλη της κουρκουμίνης, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της ψωρίασης. Σε μελέτες σε ποντίκια, για παράδειγμα, η κουρκουμίνη επιβράδυνε την ενεργοποίηση των διόδων καλίου στα Τ-κύτταρα, τα οποία παίζουν ρόλο στην έναρξη της ψωρίασης.

Κουρκουμάς: Πώς χρησιμοποιείται

Ο κουρκουμάς υπάρχει πλέον σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένου του αιθέριου ελαίου που μπορεί να προστεθεί σε κρέμες, τζελ, μάσκες δέρματος και σαμπουάν μαζί με άλλα φυσικά συστατικά όπως το λάδι καρύδας.

Μπορεί να μετατραπεί σε πάστα και να εφαρμοστεί σε πληγές και φυσικά να προστεθεί σε ροφήματα (είναι ένα κοινό συστατικό πολλών ειδών τσαγιού) και σε συμπληρώματα για τη βελτίωση πολλών καταστάσεων, από πόνο στις αρθρώσεις έως πεπτικές διαταραχές. Πολλά από αυτά, ωστόσο, είναι ομοιοπαθητικά (εναλλακτικά) προϊόντα που δεν έχουν πάντα την έγκριση του ΕΟΦ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει πάντοτε να επιλέγετε σκευάσματα που έχουν την έγκριση του ΕΟΦ.

Υπάρχουν επίσης πολλά τοπικά αναλγητικά (αλοιφές) που περιέχουν κουρκουμά και άλλα συστατικά όπως μενθόλη, καμφορά και σαλικυλικό μεθυλεστέρα.

Το εκχύλισμα σκόνης ρίζας κουρκουμά, μαζί με άλλα φυτικά συστατικά, περιλαμβάνεται επίσης στα συμπληρώματα διατροφής σε μορφή κάψουλας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Προτού αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τύπο συμπληρώματος διατροφής και παίρνετε επίσης συνταγογραφούμενα φάρμακα, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν μπορεί να υπάρχουν αντενδείξεις που θα καθιστούσαν ακατάλληλη την λήψη του συμπληρώματος.

Κουρκουμάς: Τι να προσέχετε

Γενικά, η κουρκουμίνη έχει λίγες παρενέργειες και θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί μερικά συμπτώματα σε μια δοκιμή για την κουρκουμίνη και τα οφέλη της για την υγεία:

Επτά άτομα έλαβαν δόσεις 500 mg–12.000 mg και, 3 μέρες αργότερα, παρουσίασαν διάρροια, πονοκεφάλους, εξανθήματα και κίτρινα κόπρανα.

Σε μια άλλη μελέτη, ορισμένοι συμμετέχοντες έλαβαν 0,45-3,6 γραμμάρια κουρκουμίνης την ημέρα για 1-4 μήνες. Ανέφεραν ναυτία, διάρροια και αύξηση της αλκαλικής φωσφατάσης του ορού (αυτό μπορεί να υποδηλώνει ηπατική βλάβη ή διαταραχή των οστών) και της γαλακτικής αφυδρογονάσης (η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών σε υψηλά επίπεδα).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: