κέφαλο προσθέτουν στα κομματικά επιτελεία οι παράλληλες διαδικασίες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, περιορίζοντας τις επιλογές για τα κόμματα της ήσσονος της αντιπολίτευσης που έχουν μικρότερη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, η Επιτροπή θα αποτελείται από 29 μέλη. Η ΝΔ θα εκπροσωπείται από 15 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ από οκτώ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με δύο και από έναν/μία το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, ενώ ένας ή μία βουλευτής θα προέρχεται από τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές. Κατά τις πληροφορίες, οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν θα μπορέσουν να αποφασίσουν από μόνοι τους ποιος ή ποια από τους τέσσερις θα τους εκπροσωπήσει, καθώς ήδη δύο εξ αυτών φέρονται να έχουν δηλώσει πρόθυμοι να συμμετάσχουν. Επομένως, θα διεξαχθεί κλήρωση στην Ολομέλεια. Όσον αφορά τη διάρκεια, ο Κωνσταντίνος Τασούλας πρότεινε αυτή να είναι ένας μήνας και αν χρειαστεί να δοθεί παράταση εργασιών.
Ίδια συνταγή
Κατά τις πληροφορίες, πρόεδρος της Επιτροπής αναμένεται να είναι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος είχε αναλάβει την ίδια «αποστολή» και στην προηγούμενη Εξεταστική που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης για τη λίστα Πέτσα. Υπενθυμίζεται πως στην Επιτροπή που κλήθηκε να διερευνήσει τις λίστες χειραγώγησης της κοινής γνώμης με πρόσχημα την πανδημία και τις ύποπτες δημοσκοπήσεις της Opinion Poll, τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης «πριονίστηκαν» σε τέτοιον βαθμό που ούτε ο Στέλιος Πέτσας δεν κλήθηκε για κατάθεση.
Δεν πρέπει να θεωρηθεί αμελητέο ότι ο πρώην υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών διατηρεί άριστες σχέσεις με τον παραιτηθέντα γενικό γραμματέα του Κυριάκου Μητσοτάκη και ανιψιό του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος δύσκολα θα αποφύγει τη βάσανο της εξέτασης.
Από εκεί και πέρα, στη λίστα που προωθήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου εντοπίζονται -σύμφωνα με τις πληροφορίες- αρκετοί από τους βουλευτές που πήραν τον λόγο στη συζήτηση για τη συγκρότηση της Επιτροπής τη Δευτέρα. Σίγουρος πρέπει να θεωρείται ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ενώ αρκετές υποψηφιότητες συγκεντρώνουν οι Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Μακάριος Λαζαρίδης. Ειδικά ο τελευταίος μετά τις κολακείες προς τον Γρ. Δημητριάδη φαίνεται να… πολλαπλασίασε τις πιθανότητες.
«Επιτρέψτε μου εδώ μια παρένθεση για τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη. Απλά και σύντομα θα πω ότι η επιτυχία στον τρόπο επιτέλεσης των καθηκόντων του τον έκανε στόχο και αποδέκτη μιας νοσηρής τοξικότητας, η οποία δεν του πρέπει. Είναι κρίμα γιατί η αρετή της ευθιξίας στερεί ένα συνειδητό λειτουργό, με ακονισμένα αντανακλαστικά, θεσμική υπευθυνότητα και περισσή ευαισθησία για τους πιο ευάλωτους. Ο κ. Δημητριάδης αποτέλεσε αθόρυβο επιταχυντή και συνεκτικό κρίκο των επιτυχιών της Κυβέρνησης σε όλα μα όλα τα επίπεδα, στο κοινωνικό, στο εθνικό, στο υγειονομικό. Κλείνει η παρένθεση», είπε επί λέξει.
«Σπαζοκεφαλιά» η επιλογή εισηγητή
Αν και τα έξι από τα οκτώ ονόματα φαίνεται να έχουν «κλειδώσει», αίνιγμα μοιάζει μέχρι στιγμής η επιλογή του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη σύσκεψη που διεξήχθη το μεσημέρι της Τρίτης στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου αρκετά ονόματα έπεσαν στο τραπέζι, όμως, τη συζήτηση μονοπώλησε η έκτακτη επίσκεψη των Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστου Σπίρτζη στο γραφείο του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, προκειμένου να δοθούν οι απαιτούμενες εξηγήσεις με αφορμή την αποκάλυψη ότι ΕΥΠ και ΚΕΤΥΑΚ έχουν λάβει εντολές από υψηλόβαθμα στελέχη της Υπηρεσίας για καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων και υλικού παρακολουθήσεων.
Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στο documentonews.gr πως οι Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Χρήστος Σπίρτζης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Βούτσης και Θεοδώρα Τζάκρη είναι βέβαιο πως θα εκπροσωπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν έχει οριστικοποιηθεί ποιος ή ποια βουλευτής θα αναλάβει τον ρόλο του εισηγητή/τριας. Πάντως, έμπειρος κοινοβουλευτικός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μεγάλο αριθμό βουλευτών που δήλωσαν πρόθεση συμμετοχής στις εργασίες της Επιτροπής, φέρνοντας ως παράδειγμα την προθυμία του πρώην προέδρου της Βουλής.
Όλα ανοικτά στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
Ρευστή είναι ακόμα η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τους δύο βουλευτές που θα δηλωθούν στον πρόεδρο της Βουλής για την εκπροσώπηση του κόμματος. Το όνομα της Ευαγγελίας Λιακούλη φαίνεται να συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες λόγω των πολλών υποχρεώσεων που καλείται να διεκπεραιώσει ως γραμματέας της Κ.Ο., ενώ δεν είναι σίγουρη η συμμετοχή του Χάρη Καστανίδη εξαιτίας του ότι αποτελεί μέλος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία θα έχει εξίσου μεγάλο φόρτο εργασιών για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Πάντως, σε απάντηση πρόσφατου δημοσιεύματος, κοινοβουλευτικές πηγές διαβεβαίωναν πως η κ. Λιακούλη όχι μόνο δεν απέτρεψε, αλλά εισηγήθηκε και επέμεινε να είναι εισηγητής του κόμματος στη συζήτηση της Ολομέλειας για τη συγκρότηση της Εξεταστικής ο κ. Καστανίδης.
Οι υπόλοιποι
Από εκεί και πέρα, το ΚΚΕ θα εκπροσωπήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος ήταν ο ειδικός αγορητής του κόμματος στη διαδικασία της Δευτέρας. Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, την Τετάρτη θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αν το κόμμα του Κυριάκου Βελλόπουλου θα εκπροσωπήσει ο Κωνσταντίνος Χήτας ή ο Βασίλης Βιλιάρδος. Από το το ΜέΡΑ25 θα συμμετάσχει η αντιπρόεδρος της Βουλής, Σοφία Σακοράφα.