Αυτά είναι τα ροφήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Κοινοποίηση:
SDVSD

Οι διατροφικές μας συνήθειες επιδρούν στον οργανισμό μας και ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που σχετίζονται με αυτές είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρόσφατες μελέτες υπογραμμίζουν πως η κατανάλωση συγκεκριμένων ροφημάτων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού.

Πώς προκαλείται το εγκεφαλικό;

Κατά το εγκεφαλικό επεισόδιο διακόπτεται η παροχή αίματος σε ένα μέρος του εγκεφάλου, είτε λόγω θρόμβου είτε λόγω αιμορραγίας. Αυτή η διακοπή της ροής αίματος μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο, αναπηρίες ή ακόμα και θάνατο.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τις ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές.

Αναψυκτικά

Σύμφωνα με τη μελέτη INTERSTROKE, που πραγματοποιήθηκε σε 27 χώρες και περιέλαβε περισσότερους από 13.000 ανθρώπους που είχαν υποστεί το πρώτο τους εγκεφαλικό, τα αναψυκτικά συνδέονται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Ειδικότερα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα από δύο την ημέρα, είτε αυτά περιέχουν ζάχαρη είτε τεχνητά γλυκαντικά, έχουν 22% αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό.

Επεξεργασμένα φρουτοποτά με πρόσθετα

Τα φρουτοποτά που προέρχονται από συμπυκνώματα, τα οποία περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά, είναι ακόμα πιο επικίνδυνα. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση τέτοιων ροφημάτων αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού κατά 37%, και ο κίνδυνος τριπλασιάζεται εάν καταναλώνουμε περισσότερα από δύο τέτοιου τύπου ροφήματα την ημέρα.

Οι γυναίκες φαίνεται να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτή την κατηγορία ροφημάτων.

Ο καθηγητής Andrew Smyth από το Πανεπιστήμιο του Galway, μιλώντας στο Health Day, επισημαίνει ότι «οι φρέσκοι φυσικοί χυμοί προσφέρουν οφέλη, αλλά τα φρουτοποτά που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα φαίνεται πως μπορεί είναι επιβλαβή».

Τι ισχύει για τον καφέ και το τσάι

Όσον αφορά την κατανάλωση καφέ, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση δεν είναι επιβλαβής. Ωστόσο, η κατανάλωση περισσότερων από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 37%.

Αντίθετα, η κατανάλωση τσαγιού, ιδιαίτερα μαύρου και πράσινου, φαίνεται να είναι ευεργετική. Η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών μαύρου τσαγιού ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 29%, ενώ το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο κατά 27%.

Μια σημαντική επισήμανση που προκύπτει από τη μελέτη είναι η αποφυγή της προσθήκης γάλακτος στο τσάι, καθώς ενδέχεται να αναιρεί τις ευεργετικές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Νερό – Μια ασπίδα προστασίας

Τέλος, η μελέτη αναδεικνύει το νερό ως την πιο ασφαλή επιλογή για την ενυδάτωση του οργανισμού και τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού. Η κατανάλωση περισσότερων από επτά ποτηριών νερού την ημέρα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού που προκαλείται από θρόμβο αίματος.

Συμπερασματικά

Η διατροφή μας παίζει καίριο ρόλο στην πρόληψη του εγκεφαλικού. Ροφήματα όπως τα αναψυκτικά και τα επεξεργασμένα ροφήματα φρούτων συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο, ενώ η κατανάλωση νερού και τσαγιού συμβάλλει στη μείωσή του. Η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι ανεκτή, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αυξάνει τους κινδύνους.

Επομένως, για να μειώσουμε τις πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι καλό να επιλέγουμε προσεκτικά τα ροφήματα που καταναλώνουμε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: