Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων

Κοινοποίηση:
fournos-mikrokymatvn-ygeia

Ο φούρνος μικροκυμάτων αδιαμφισβήτητα, αποτελεί ένα θαύμα της σύγχρονης τεχνολογίας.

Το φαγητό μπορεί να μετατραπεί από παγωμένο σε πολύ ζεστό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μειώνει τον χρόνο μαγειρέματος, επιταχύνει τον χρόνο προετοιμασίας και κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη.

Αλλά δεν πρέπει να μπαίνουν όλα τα τρόφιμα στο φούρνο μικροκυμάτων.

Ορισμένα τρόφιμα, ποτά και δοχεία μπορεί να απελευθερώσουν τοξίνες, να καούν, να λιώσουν ή ακόμα και να εκραγούν εάν ζεσταθούν για λιγότερο από ένα λεπτό. Μερικά μπορεί ακόμη και να γίνουν τοξικά.

Δες παρακάτω τα τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων:

Πιπεριές τσίλι

Οι κόκκινες καυτερές, πορτοκαλί ή πράσινες πιπεριές περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται καψαϊκίνη που τις κάνει καυτερές. Όταν οι πιπεριές θερμαίνονται, ειδικά οι πολύ καυτερές ποικιλίες, η καψαϊκίνη σε εξατμίζεται στον κλειστό αέρα του φούρνου μικροκυμάτων. Το άνοιγμα της πόρτας του φούρνου μικροκυμάτων θα σε εκθέσει σε αναθυμιάσεις που μπορεί να ερεθίσουν και να κάψουν τους πνεύμονες, το λαιμό, τα μάτια και τη μύτη σου.

Πώς να τις ζεστάνεις: Ψήσε ή σόταρε τις πιπεριές αντί να τις βάλεις στο φούρνο μικροκυμάτων.

Σκληρά βραστά αυγά

Έχεις βαρεθεί τα κρύα αυγά για το μεσημεριανό σου σνακ, οπότε τα βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων για 15 δευτερόλεπτα. Όλα φαίνονται καλά μέχρι να κόψεις το αυγό και να εκραγεί—σε όλο το γραφείο, τον υπολογιστή σας και πάνω σου.

Καθώς τα αυγά ξεφλουδίζονται όταν θερμαίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων, απελευθερώνουν ατμό. Ο ατμός δεν μπορεί να διαφύγει, οπότε αυξάνεται η πίεση. Όταν κόβεις ή χειρότερα δαγκώνεις το αυγό, ο ατμός απελευθερώνεται αμέσως και είναι πολύ πιθανό να καείς.

Πώς να τα ζεστάνεις: Αν θέλεις να ζεστάνεις τα αυγά για σαλάτα, σνακ ή τοστ, μπορείς να βάλεις ένα αυγό σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό και να το αφήσεις να καθίσει για 3 έως 5 λεπτά.

Φαγητό σε μεταλλικό τάπερ

Το μέταλλο, από το οποίο μπορεί να είναι κατασκευασμένο ένα τάπερ, δεν θα πρέπει ποτέ να μπει μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων. Όταν θερμανθεί, το μέταλλο θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη και πυρκαγιά. Κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να ελέγξεις ότι οποιοδήποτε δοχείο φέρει την ένδειξη “Ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων”.

Σταφύλια

Μην μπεις στον πειρασμό να γεμίσεις το πλιγούρι βρώμης σου με μια χούφτα σταφύλια και να τα ζεστάνεις πριν το κάνεις, ξανασκέψου το. Τα σταφύλια υπερθερμαίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων και ο ζαχαρούχος πολτός μετατρέπεται γρήγορα σε λιωμένο πλάσμα. Θα μπορούσαν να εκραγούν ή να σε κάψουν σε μεγάλο βαθμό.

Πώς να τα ζεστάνεις: Αν θέλεις να ζεστάνεις σταφύλια, μπορείς να τα ψήσεις στο φούρνο για λίγα λεπτά.

Πατάτες που περίσσεψαν

Οι πατάτες συχνά φιλοξενούν το Clostridium botulinum, το βακτήριο της αλλαντίασης. Όταν οι πατάτες μαγειρεύονται και δεν αποθηκεύονται αμέσως στο ψυγείο, τα σπόρια των βακτηρίων μπορούν να πολλαπλασιαστούν. Το ψήσιμο σε μικροκύματα δεν θα σκοτώσει ούτε τα βακτήρια, επομένως οι πατάτες της επόμενης ημέρας θα μπορούσαν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές.

Πώς να τις ζεστάνεις: Μετάφερε τις μαγειρεμένες πατάτες που δεν θα καταναλωθούν στο ψυγείο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Επίσης, μην ψήνεις πατάτες σε αλουμινόχαρτο. Σύμφωνα με έρευνες, ο κασσίτερος πιάνει υγρασία και επιταχύνει την ανάπτυξη βακτηρίων στο ζεστό, υγρό περιβάλλον. Μπορείς να τις ψήσεις ξανά στο φούρνο.

Επεξεργασμένα κρέατα

Το μπέικον, τα χοτ ντογκ και τα λουκάνικα πρέπει να μαγειρεύονται στη σόμπα ή στο φούρνο και όχι στο φούρνο μικροκυμάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή η θέρμανση αυτών των επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος οδηγεί στον σχηματισμό προϊόντων οξείδωσης της χοληστερόλης (COPs). Οι COPs έχουν συνδεθεί με στεφανιαία νόσο, φλεγμονή, συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και περισσότερες παθήσεις υγείας.

Πώς να τα ζεστάνεις: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ψήσιμο στη σχάρα αύξησε επίσης την ποσότητα COP στα κρέατα, επομένως το ψήσιμο στο φούρνο ή το σοτάρισμα μπορεί να είναι οι ασφαλέστερες επιλογές.

Σάλτσα ντομάτας

Η θέρμανση της σάλτσας ντομάτας στο φούρνο μικροκυμάτων συχνά καταλήγει σε πιτσιλίσματα. Η θερμότητα και ο ατμός που παράγονται από τη σάλτσα όταν ζεσταθεί δυσκολεύονται να ξεφύγουν από την παχύρρευστη σάλτσα ή γύρω από κομμάτια υλικών. Ο ατμός συσσωρεύεται έως ότου γίνει αρκετά ισχυρός για να διαρρεύσει – και στα τοιχώματα του φούρνου μικροκυμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σάλτσα μπορεί ακόμη και να εκραγεί όταν την ανακατεύεις, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εγκαύματα και λεκέδες στα ρούχα.

Πώς να την ζεστάνεις: Ζέστανε τυχόν σάλτσες σε ένα μικρό τηγάνι στο μάτι της κουζίνας. Αυτό θα επιτρέψει ομοιόμορφη θέρμανση και μπορείς να ανακατεύεις εύκολα για να αποτρέψεις τη συσσώρευση ατμού.

Κενό αέρα

Μην λειτουργείς ποτέ έναν άδειο φούρνο μικροκυμάτων. Χωρίς τροφή ή δοχείο για την απορρόφηση των μικροκυμάτων, μπορεί να προκαλέσεις ζημιά στο μηχάνημα – ή ακόμη χειρότερα, φωτιά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: