Οι επιλογές μας στο φαγητό επηρεάζονται από παράγοντες που δεν σου έχουν περάσει ποτέ από το μυαλό.
Σύμφωνα με το βιβλίο How We Eat With Our Eyes and Think With Our Stomach της ψυχολόγου Melanie Muhl και της δημοσιογράφου Diana von Kopp.
Το χρώμα του πιάτου σου
Ύστερα από διάφορα πειράματα οι συγγραφείς του βιβλίου κατέληξαν σε ένα συμπέρασμα: Το φαγητό, είτε είναι τόσο άνοστο όσο του νοσοκομείου, είτε τόσο γευστικό όσο του πιο ακριβού εστιατορίου, έχει καλύτερη γεύση όταν είναι σερβιρισμένο σε λευκό πιάτο. Η αντίθεση των χρωμάτων μεταξύ πιάτου και φαγητού, κάνει το γεύμα να δείχνει πολύ πιο λαχταριστό και ανοίγει την όρεξη. Αν πάλι θέλεις να φας κάτι σε μικρότερη ποσότητα, όπως το αγαπημένο σου junk food για παράδειγμα, σέρβιρέ το σε κόκκινο πιάτο, καθώς έτσι σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα μειωθεί η όρεξή σου.
Η διαρρύθμιση του σούπερ μάρκετ
«Χρησιμοποιούν ψυχολογικά τρικ για να μας παρασύρουν», λέει η Muhl εξηγώντας γιατί ενώ πηγαίνεις για να πάρεις ένα πράγμα, βγαίνεις με δέκα. Τα βασικά τρόφιμα, όπως το γάλα, βρίσκονται συνήθως στο πίσω μέρος του καταστήματος, ώστε να σε αναγκάσουν να περάσεις πρώτα από τους διαδρόμους με τα μπισκότα, τα πατατάκια και τα πολύχρωμα σαμπουάν για να παρασυρθείς και να ψωνίσεις. Ακόμα και η μουσική που παίζουν δεν είναι τυχαία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χαλαρή μουσική, γνωστή και ως μουσική ασανσέρ, μάς κάνει να περπατάμε πιο αργά και έτσι να ψωνίζουμε περισσότερο. Η μόνη λύση για να γλιτώσεις από όλα αυτά είναι να έχεις μαζί σου μια λίστα με τα ψώνια που πρέπει να κάνεις και να την ακολουθείς κατά γράμμα. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, άκουσε τη δική σου μουσική με τα ακουστικά σου. Το πιο πιθανό είναι οι playlists σου στο Spotify να είναι πολύ καλύτερες!
Η συσκευασία των τροφίμων
«Αναρίθμητες έρευνες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο ένα προϊόν θέλει να δείξει ότι είναι υγιεινό, τόσο χαμηλότερες προσδοκίες έχουμε», λέει η Muhl και έτσι τελικά το προϊόν δεν μας ικανοποιεί ποτέ πλήρως. Να γιατί όλα τα μπισκότα που γράφουν ότι έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερη ζάχαρη στη συσκευασία, σού φαίνονται άνοστα!
Το βάρος του σερβιτόρου σου
Λογικά έχεις ήδη καταλάβει πόσο πολύ μπορεί να σε επηρεάσει ο σερβιτόρος σου ενώ παραγγέλνεις το φαγητό σου. Για τότε που σε έπεισε ότι η αστακομακαρονάδα των 25 ευρώ ήταν η ιδανική επιλογή για εσένα, λέμε! Σύμφωνα όμως με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κόρνελ, οι προτάσεις του δεν είναι οι μόνες που μπορούν να σε επηρεάσουν. Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης μάζας σώματος του σερβιτόρου σου, τόσο περισσότερο φαγητό και ποτά είναι πιθανό να παραγγείλεις. Σοκ!
Η διακόσμηση της κουζίνας σου
«Μια λουσάτη κουζίνα αυξάνει τις πιθανότητες να καταναλώνεις περισσότερα σνακ», λέει η Muhl. «Όσο πιο χαρούμενοι είμαστε στην κουζίνα μας, τόσο περισσότερη ώρα περνάμε εκεί και τόσο πιο συχνά ανοίγουμε το ψυγείο», συνεχίζει.