Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ληστείες κοσμημάτων στη σύγχρονη ιστορία

Κοινοποίηση:
dresdi_2356_0

Οι ληστείες κοσμημάτων είναι από τα αγαπημένα θέματα του Χόλιγουντ, όμως, όπως απέδειξε η πρόσφατη ληστεία στο Μουσείο της Δρέσδης, συχνά είναι πολύ αληθινές και όχι προϊόν κινηματογραφικής φαντασίας.

Νωρίς το πρωί της περασμένης Δευτέρας, πάνω από 100, ανεκτίμητης αξίας, αντικείμενα εκλάπησαν από το Green Vault της Δρέσδης, όπου φυλάσσεται μια από τις μεγαλύτερες συλλογές κοσμημάτων στην Ευρώπη.

Οι κλέφτες μπήκαν στο μουσείο από ένα παράθυρο… Μέσα σε λίγα λεπτά, δύο ύποπτοι καταγράφηκαν από τις κάμερες να κινούνται ανάμεσα στις προθήκες με φακούς, πριν σπάσουν μια από αυτές και φύγουν με τα κοσμήματα στην κατοχή τους.

Δεν ήταν η πιο περίπλοκη ληστεία της ιστορίας, αλλά οι ληστές της Δρέσδης έγραψαν το όνομά τους (όποιο κι αν είναι), στη μακρά λίστα κακοποιών που έχουν πραγματοποιήσει ληστείες κοσμημάτων αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.
Η ληστεία των βασιλικών κοσμημάτων της Σουηδίας

Τον Ιούλιο του 2018, ληστές έκλεψαν πανάκριβα βασιλικά κοσμήματα από μια εκκλησία της Σουηδίας και μετά διέφυγαν με ταχύπλοο. Τα κοσμήματα κάποτε ανήκαν στο βασιλιά Κάρολο τον 9ο και τη σύζυγό του Κριστίνα και φυλάσσονταν σε έναν καθεδρικό ναό δυτικά της Στοκχόλμης. Πολλά από αυτά ήταν του 17ου αιώνα.

Η αξία των κοσμημάτων και των άλλων αντικειμένων που εκλάπησαν ήταν τεράστια τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτιστικής πλευράς. Μετά από μερικούς μήνες, ένας άντρας καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για τη ληστεία, αλλά τα αντικείμενα δεν βρέθηκαν ποτέ.

Η ληστεία του Χάτον Γκάρντεν
Το Πάσχα του 2015, ληστές μπήκαν στο θησαυροφυλάκιο της εταιρείας φύλαξης αντικειμένων Χάτον Γκάρντεν, στο Λονδίνο και έκλεψαν κοσμήματα και πολύτιμους λίθους αξίας 14 εκατομμυρίων λιρών. Η ληστεία περιγράφηκε στο δικαστήριο ως η μεγαλύτερη διάρρηξη στην ιστορία της Βρετανίας.

Οι ληστές μπήκαν από το φρεάτιο του ασανσέρ. Μετά τρύπησαν έναν τοίχο πάχους δύο μέτρων και μπήκαν στο δωμάτιο όπου φυλάσσονταν οι θησαυροί.

Τέσσερις άντρες, όλοι σεσημασμένοι κακοποιοί, δήλωσαν ένοχοι στη δίκη που έγινε για τη ληστεία. Η αξία των κλοπιμαίων υπολογίστηκε στα 200 εκατομμύρια λίρες, αλλά οι καταδικασθέντες είπαν ότι πήραν αντικείμενα που άξιζαν μόνο 14 εκατομμύρια λίρες.
Η ληστεία του ξενοδοχείου Carlton

Μια σειρά από κλοπές κοσμημάτων σημειώθηκε στη γαλλική Ριβιέρα το 2013. Ανάμεσά τους ήταν και η εκπληκτική ληστεία κοσμημάτων αξίας 102 εκατομμυρίων ευρώ από το ξενοδοχείο Carlton, η οποία έγινε μέρα μεσημέρι.

Ο ληστής, το πρόσωπο του οποίου ήταν καλυμμένο από ένα καπέλο και ένα μαντήλι, απείλησε να πυροβολήσει τους ενοίκους με ένα ημι-αυτόματο πιστόλι, πριν πάρει τα κοσμήματα και εξαφανιστεί.

Η ληστεία στο Harry’s
Το 2008, τέσσερις οπλισμένοι ληστές -δύο μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες- μπήκαν στο κοσμηματοπωλείο Harry Winston, στο Παρίσι και ανάγκασαν τους υπαλλήλους και τους πελάτες να στριμωχτούν σε μια γωνία.

Αμέσως μετά, σήκωσαν όλα τα κοσμήματα από τις προθήκες και το χρηματοκιβώτιο. Κοσμήματα η αξία των οποίων έφτανε τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ληστές, όπως είπε η αστυνομία, είχαν εσωτερική πληροφόρηση, καθώς ήξεραν πού βρίσκονταν τα κοσμήματα αλλά και τα ονόματα των υπαλλήλων.

Η κλοπή των διαμαντιών στην Αμβέρσα
Την επόμενη μέρα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, το 2003, πολύτιμοι λίθοι αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων εκλάπησαν από το Κέντρο Διαμαντιών στην Αμβέρσα του Βελγίου.

Οι ληστές, υπό την ηγεσία του Λεονάρντο Νοταρμπαρτόλο, κατάφεραν να αχρηστεύσουν μερικά από τα πιο σύγχρονα συστήματα ασφαλείας του κόσμου, όπως υψηλής τεχνολογίας κλειδαριές, ανιχνευτές κίνησης και θερμότητας και ατσάλινες πόρτες πάχους μισού μέτρου. Επίσης, άλλαξαν τις κασέτες στις κάμερες ασφαλείας, προκειμένου να μην αναγνωριστούν. Το μόνο τους λάθος ήταν ότι άφησαν ένα μισοφαγωμένο σάντουιτς με αρκετό… DNA επάνω του.
Μετά από μήνες και ανθρωποκυνηγητό σε πολλές χώρες, οι ληστές συνελήφθησαν αλλά τα κοσμήματα δεν βρέθηκαν ποτέ.

Η ληστεία του Graff

Το 2009, δύο άντρες με κοστούμι μπήκαν στο κοσμηματοπωλείο Graff στη Νιού Μποντ Στριτ του Λονδίνου και έκλεψαν κοσμήματα αξίας 40 εκατομμυρίων λιρών.
Οι άντρες απείλησαν τους υπαλλήλους με πιστόλια, πριν πάρουν 43 αντικείμενα -σκουλαρίκια, κολιέ και ρολόγια- και διαφύγουν με μια μπλε BMW.
Οι δύο άντρες, όπως και δύο ακόμα συνεργοί τους, πιάστηκαν λίγους μήνες αργότερα.

Η ληστεία του αεροδρομίου των Βρυξελλών

Ο Μαρκ Μπερτόλντι ήταν ο άνθρωπος που κατηγορήθηκε ότι ήταν πίσω από τη ληστεία των διαμαντιών στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.
Το 2013, οκτώ μασκοφόροι άντρες, μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς, μπήκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και άρπαξαν διαμάντια αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων, την ώρα που αυτά φορτώνονταν σε ένα αεροπλάνο.
Η ληστεία διήρκεσε μόλις τρία λεπτά, αλλά, όπως είπαν οι αστυνομικοί, ήταν έργο επαγγελματιών.

Η ληστεία στην Τράπεζα ABN Amro

Το Μάρτιο του 2007, ένας άντρας που χρησιμοποιούσε το όνομα Κάρλος Έκτορ Φλόμενμπάουμ, έγινε συχνός πελάτης της τράπεζας ABN Amro στην Αμβέρσα.
Ο Φλόμενμπάουμ καταγοήτευσε τους υπαλλήλους της τράπεζας, που πίστευαν ότι είναι έμπορος διαμαντών και τον κερνούσαν σοκολατάκια.
Τελικά, τού έδωσαν και ένα κλειδί του θησαυροφυλακίου της τράπεζας, απ’ όπου και άρπαξε τελικά 120.000 καράτια διαμαντιών, αξίας 28 εκατομμυρίων δολαρίων.

H ληστεία στο Παλάτι των Δόγηδων της Βενετίας

Το Παλάτι των Δόγηδων, ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός στη Βενετία, ήταν το μέρος στο οποίο εκτίθετο η βασιλική συλλογή του Κατάρ το 2018.
Από εκεί, δύο κλέφτες άρπαξαν ένα ζευγάρι σκουλαρίκια και μια καρφίτσα με διαμάντια, χρυσό και πλατίνα.
Τα κοσμήματα, σύμφωνα με την αστυνομία της Βενετίας, άξιζαν εκατομμύρια ευρώ.
Τα συγκεκριμένα κομμάτια ανήκαν στον πρώην Εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ μπιν Αμπντουλάχ Αλ Θανί και οι ληστές τα πήραν στο φως της ημέρας, κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
Ο ένας κρατούσε τσίλιες όσο ο άλλος άρπαζε τα κοσμήματα από μια προθήκη.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: