Αυτές είναι οι συνηθέστερες αιτίες πόνου στα πέλματα

Κοινοποίηση:
bigstock-124844813

Τα πέλματα απορροφούν τους κραδασμούς από κάθε βήμα σηκώνοντας 1,5 φορές το σωματικό βάρος μας όταν βαδίζουμε.

Επιπλέον, αποτελούνται από 26 οστά, 33 αρθρώσεις και πέντε συνδέσμους, επομένως υπάρχουν πολλές δομές που μπορεί να τραυματισθούν.

Ο πόνος στα πέλματα είναι ένα από τα συχνότερα μυοσκελετικά προβλήματα, καθώς επηρεάζει οκτώ στους δέκα ανθρώπους.

Παρότι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής και την καθημερινότητα, πολλοί άνθρωποι δεν απευθύνονται σε έναν ειδικό.

Ο πόνος στο πέλμα δεν είναι φυσιολογικός και πρέπει να ανευρίσκεται η αιτία που τον προκαλεί.

Οι συνηθέστερες αιτίες πόνου στα πέλματα

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Οφείλεται σε φλεγμονή στην ινώδη ταινία που εκτείνεται σε όλο το πέλμα, ενώνοντας το οστό της πτέρνας με τα δάκτυλα. Υπολογίζεται ότι την εκδηλώνει το 10% του πληθυσμού.

Οι πάσχοντες μπορεί να πονάνε σε όλο το πέλμα, αλλά ιδιαίτερα στο εσωτερικό τμήμα της φτέρνας. Ο πόνος είναι πιο συχνός το πρωί και με την έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο, αν και μπορεί να εκδηλωθεί και με απλές δραστηριότητες όπως η βάδιση.

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι πιο συχνή στις ηλικίες άνω των 40 ετών, σε όσους έχουν πλατυποδία, σε όσους εργάζονται ή έχουν ως χόμπι δραστηριότητες που απαιτούν πολύωρη ορθοστασία, στους αθλητές και στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

Μεταταρσαλγία

Συνήθως σχετίζεται με ανατομικά προβλήματα του άκρου πόδα και του αστραγάλου. Είναι πιο συχνή στα άτομα άνω των 40 ετών, στα παχύσαρκα άτομα, στους πάσχοντες από αρθρίτιδα, σε όσους έχουν βράχυνση του αχιλλείου τένοντα κλπ.

Διάστρεμμα

Το διάστρεμμα στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού αναπτύσσεται έπειτα από βίαιη υπερέκταση του μεγάλου δακτύλου. Αυτό μπορεί να συμβεί κυρίως σε αθλητές (π.χ. όταν ένας ποδοσφαιριστής αστοχήσει και αντί να κλωτσήσει τη μπάλα, κλωτσάει με δύναμη το έδαφος). Ο τραυματισμός αυτός μπορεί να προκαλέσει ρήξη στον σύνδεσμο που υποστηρίζει την άρθρωση μεταξύ του δακτύλου και του ταρσού. Ο ταρσός (κουντεπιέ) είναι το πάνω τμήμα του άκρου πόδα. Το διάστρεμμα στη βάση του δακτύλου προκαλεί πόνο κατά τη βάδιση και το τρέξιμο, καθώς και μυϊκές κράμπες στο δάκτυλο.

Οπίσθια κνημιαία τενοντίτιδα

Μπορεί να προκληθεί από οξύ τραυματισμό (π.χ. μια πτώση) που θα προκαλέσει ρήξη ή φλεγμονή στον τένοντα του οπίσθιου κνημιαίου μυός. Ο μυς αυτός εκτείνεται στο εσωτερικό τμήμα της κνήμης και ενώνεται με τα οστά του πέλματος κοντά στην ποδική καμάρα. Ο τένοντας αυτός μπορεί να τραυματιστεί και από την υπερβολική χρήση, π.χ. σε όσους ασχολούνται με μπάσκετ, τένις, ποδόσφαιρο.

Η οπίσθια κνημιαία τενοντίτιδα εκδηλώνεται συχνότερα στις γυναίκες και στις ηλικίες άνω των 40 ετών. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπέρταση. Ο πόνος που προκαλεί γίνεται αισθητός στην εσωτερική πλευρά του πέλματος και στον αστράγαλο, ενώ επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα.

Σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα

Εκδηλώνεται όταν συμπιεστεί από οστό ή ιστό το οπίσθιο κνημιαίο νεύρο. Η κατάσταση αυτή είναι αντίστοιχη με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα στο χέρι. Η εμφάνιση του συνδρόμου είναι πιο συχνή στα άτομα με πλατυποδία, στα άτομα με αρθρίτιδα, έπειτα από έναν τραυματισμό (π.χ. διάστρεμμα αστραγάλου), στους πάσχοντες από ορισμένα νοσήματα (π.χ. διαβήτης) κ.λπ.

Το σύνδρομο του ταρσιαίου σωλήνα προκαλεί πόνο ο οποίος συνήθως γίνεται αισθητός στην εσωτερική πλευρά του αστραγάλου και στο πέλμα. Ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα καύσου (κάψιμο), «μυρμήγκιασμα» και μούδιασμα του άκρου πόδα ή του αστραγάλου, και από αδυναμία των μυών στο κάτω μέρος του ποδιού και στο μεγάλο δάκτυλο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: