Όλοι μας γνωρίζουμε πως η χύτρα ταχύτητας μειώνει σημαντικά το χρόνο που χρειάζεστε για να μαγειρέψετε ένα φαγητό.
Ωστόσο, όλες οι τροφές δεν είναι κατάλληλες για τη χύτρα ταχύτητας καθώς μπορεί να λιώσουν ή να χάσουν τη θερμιδική τους αξία.
Ας δούμε ποιες είναι αυτές
Ζυμαρικά και ρύζι
Όμως, γενικά καλό είναι να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τη χύτρα ταχύτητας για τροφές που περιέχουν άμυλο.
Κρέας με πατάτες (ή δύο τροφές ταυτόχρονα)
Φρούτα ή λαχανικά για μαρμελάδες ή κομπόστες
Μπριζόλες
Η χύτρα ταχύτητας δεν είναι μπάρμπεκιου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να βράσετε συγκεκριμένα κρέατα όπως μοσχάρι, κομμάτια χοιρινού, κατσίκι όχι όμως μπριζόλες ή στήθος κοτόπουλου γιατί σκληραίνουν.
Αν συνηθίζετε να βράζετε τα φασόλια στη χύτρα, αποφύγετε να κάνετε το ίδιο και με τις φακές. Θα γίνουν χυλός και θα διαλυθούν. Επίσης θα χάσουν τις θρεπτικές τους ουσίες.
Θαλασσινά
Γενικά, τα θαλασσινά όπως τα ψάρια, τα στρείδια, οι γαρίδες, τα μύδια είναι πολύ ευαίσθητα στο μαγείρεμα και τις υψηλές θερμοκρασίες. Επομένως η χύτρα ταχύτητας δεν ενδείκνυται για τα θαλασσινά ( ίσως για το χταπόδι όταν είναι μεγάλο και σκληρό).
Καμία τροφή δεν πρέπει να μαγειρεύεται στη χύτρα ταχύτητας.
Εγώ δε χρησιμοποιώ καν μάτι.
Μόνο φούρνο
Μόνο εκεί δεν αναπτύσσονται υπερβολικά μεγάλες θερμοκρασίες που καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά κι αλλοιώνουν τις συνεκτικές δομές των πρωτεϊνών .