Μεγάλες αλλαγές ξεκίνησαν να γίνονται στον Ευρωπαϊκό χάρτη των πτωχεύσεων και αφερεγγυοτήτων.
Η Ευρώπη καλείται να περάσει πάνω από σκοπέλους που η ίδια δημιούργησε.
Τρία κρίσιμα χρόνια για χώρες που άλλοτε ήταν στυλοβάτες της οικονομίας.
Χώρες της δυτικής Ευρώπης και χώρες στον υπόλοιπο κόσμο που ήταν ακλόνητες θα δουν ποσοστά αφερεγγυοτήτων που πριν από δύο χρόνια θα θεωρούνταν κυριολεκτικά αδύνατα.
Αλλαγές στον χάρτη των μεγάλων αγορών της Δυτικής Ευρώπης
Στις αναπτυγμένες οικονομίες, το 55% των χωρών θα αντιμετωπίσει διψήφιες αυξήσεις αφερεγγυοτήτων.
Στις χώρες αυτές : οι ΗΠΑ (+47%), η Γαλλία (+36%), η Ολλανδία (+59%), η Ιαπωνία (+35%) και η Νότια Κορέα (+41%), σύμφωνα με την Allianz Trade.
Στην Δυτική Ευρώπη το καθεστώς της φερεγγυότητα των επιχειρήσεων αλλάζει άρδην.
Οι τέσσερεις μεγάλες αγορές η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ιταλία θα δουν μία αύξηση των πτωχεύσεων που θα υπερβαίνει σε μέσους όρους το 10% προσεχώς.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τρεις στις πέντε χώρες θα αντιμετωπίσουν ζητήματα πτωχεύσεων το 2024 με τις αποπληρωμές των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων των χωρών αυτών να ξεπερνούν τις 60 ημέρες για το 47% των επιχειρήσεων.
Για να ξεπεράσουν τους σκοπέλους οι χώρες με τα υψηλά ποσοστά αφερεγγυοτήτων θα πρέπει να επιτύχουν διπλάσια ποσοστά αυξήσεων στο ΑΕΠ, κάτι που δεν θα συμβεί μέχρι το 2025.
Εξαϋλώνονται τα ταμειακά αποθέματα – οι τράπεζες κόβουν τα δάνεια
Αιτία της κατάστασης που βιώνει σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ευρώπη και λοιπές άλλες χώρες εκτός Ευρώπης είναι το υψηλό κόστος ζωής μετά την πανδημία και τον ρώσο-ουκρανικό πόλεμο, η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα για μακρύ χρονικό διάστημα και το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων σύμφωνα με την Allianz.
Η ακρίβεια οδήγησε στην πτώση της κατανάλωσης που έχει ως συνεπακόλουθο την μείωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Το επίπεδο ρευστότητα των επιχειρήσεων δεν θα επανέλθει σε αυτές τις χώρες πριν το 2025, την ίδια στιγμή που οι τραπεζικά δάνεια χορηγούνται με το σταγονόμετρο.