Είναι ευρέως γνωστό πως για να λειτουργήσει αποδοτικά ο εγκέφαλός μας χρειάζεται ενέργεια.
Οι τροφές που επιλέγουμε μας παρέχουν αυτή την ενέργεια. Δεν έχουν όμως όλες το ίδιο αποτέλεσμα, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να διαλέγουμε προσεκτικά τι θα φάμε.
Ο εγκέφαλος λειτουργεί σωστά όταν επιλέγουμε θρεπτικές τροφές και έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή.
Ως υψηλής διατροφικής ποιότητας τρόφιμα θεωρούμε αυτά που περιέχουν καλά λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Αυτά τα συστατικά τροφοδοτούν τον εγκέφαλο και τον προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες.
Αν θεωρείτε ότι οι τροφές που καταναλώνετε, δεν ασκούν καμία επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία, κάνετε μεγάλο λάθος! Αν θεωρείτε ότι οι τροφές που καταναλώνετε, δεν ασκούν καμία επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία, κάνετε μεγάλο λάθος!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τροφές, η κατανάλωση των οποίων, αργά αλλά σταθερά, προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες στον εγκέφαλό μας.
Δείτε ποιες είναι αναλυτικά, ώστε να τις καταναλώνετε με μέτρο, περιορίζοντας τις συνέπειες:
- Ζάχαρη: Η μακροχρόνια κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης, μπορεί να προκαλέσει πληθώρα νευρολογικών προβλημάτων, να επηρεάσει τη μνήμη, αλλά και να επιβραδύνει τις μαθησιακές ικανότητες.
- Aλκοόλ: Προκαλεί διανοητική σύγχυση και επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη.
- Πρόχειρο φαγητό: Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ έδειξε ότι το πρόχειρο φαγητό διαταράσσει την ισορροπία των χημικών ουσιών του εγκεφάλου. Οδηγεί στην εκδήλωση συμπτωμάτων στρες και κατάθλιψης, ενώ περιορίζει σημαντικά τη νοητική λειτουργία, τη δυνατότητα μάθησης, την εγρήγορση και τη μνήμη.
- Αλάτι: Έρευνες υποδεικνύουν ότι οι μεγάλες ποσότητες νατρίου που λαμβάνουμε από το αλάτι επηρεάζουν τη νοητική λειτουργία και μας εμποδίζουν να σκεφτούμε καθαρά.
- Τηγανητά: Τα τηγανητά ή επεξεργασμένα τρόφιμα, καταστρέφουν αργά τα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται στον εγκέφαλο. Ωστόσο, ορισμένα έλαια είναι πιο επικίνδυνα από άλλα. Tο ηλιέλαιο θεωρείται από τα πιο τοξικά.
- Επεξεργασμένες πρωτεΐνες: Σε αντίθεση με τις φυσικές πρωτεΐνες που βοηθούν το νευρικό μας σύστημα, οι μεταποιημένες ζωικές πρωτεΐνες κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Προτιμήστε τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα καρύδια και τους ξηρούς καρπούς, που αποτελούν φυσικές πηγές υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών.
- Προμαγειρεμένα τρόφιμα: Λόγω των συντηρητικών ουσιών που περιέχουν, είναι δυνατόν να προκαλέσουν σε βάθος χρόνου εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου.
- Τρανς λιπαρά: Προκαλούν ατονία, επηρεάζουν την ανταπόκριση του εγκεφάλου και αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, προκαλούν προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά και παχυσαρκία.