Αυτές οι 6 καθημερινές συνήθειες βλάπτουν σοβαρά την μνήμη σας

Κοινοποίηση:
mnimi

Ο εγκέφαλός μας είναι σαν ένας μυς – όσο περισσότερο τον χρησιμοποιούμε με τον σωστό τρόπο, τόσο πιο δυνατός γίνεται. Αλλά όπως ακριβώς οι κακές συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να βλάψουν το σώμα μας, έτσι και ορισμένες καθημερινές συνήθειες μπορούν σιγά σιγά να αποδυναμώσουν τη μνήμη και τις ικανότητες σκέψης μας.

Πολλοί από εμάς κάνουμε αυτά τα πράγματα καθημερινά χωρίς να συνειδητοποιούμε τη ζημιά που προκαλούν στην εγκεφαλική μας δύναμη. Αν κάποιος πιάνει τον εαυτό του να ξεχνάει πράγματα, να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί ή να νιώθει πνευματικά εξαντλημένος, μπορεί να φταίνε οι συνήθειές του. Ακολουθούν 6 καθημερινές συνήθειες που μπορούν να βλάψουν τη μνήμη μας και πώς να τις διορθώσετε.

Κάνετε συνέχεια πολλά πράγματα ταυτόχρονα
Μερικοί άνθρωποι είναι υπερήφανοι που είναι πολυπράγμονες. Λοιπόν, ο εγκέφαλός μας μπορεί να μην είναι τόσο χαρούμενος γι’ αυτό όσο νομίζουμε! Μελέτες δείχνουν ότι η συνεχής ενασχόληση με πολλαπλές εργασίες μπορεί να υπερφορτώσει τον εγκέφαλο, καθιστώντας δυσκολότερη τη συγκράτηση πληροφοριών.

Όταν μοιράζουμε την προσοχή μας πάρα πολύ, ο εγκέφαλός μας δεν έχει την ευκαιρία να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει σωστά τις πληροφορίες, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να εστιάζετε σε μία εργασία κάθε φορά και δώστε στον εγκέφαλό σας την προσοχή που του αξίζει.

Καθόλου γυμναστική
Το να μην γυμνάζεστε καθόλου πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει για το σώμα σας επηρεάζει και τη μνήμη μας! Η τακτική άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, βοηθώντας τον να λειτουργεί αποτελεσματικά. Η καθιστική ζωή, από την άλλη πλευρά, μπορεί να επιβραδύνει τις γνωστικές διεργασίες και να αυξήσει ακόμη και τον κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με τη μνήμη, όπως η άνοια. Ακόμη και ένας καθημερινός 30λεπτος περίπατος ή μερικές ασκήσεις stretching μπορούν να ενισχύσουν την εγκεφαλική σας δύναμη και να διατηρήσουν τη μνήμη σας σε εγρήγορση.

Δεν λύνετε γρίφους και αινίγματα
Σκεφτείτε τα παιχνίδια και τους γρίφους ως τροφή για το μυαλό. Αν δεν προκαλούμε τον εγκέφαλό μας με γρίφους, αινίγματα ή δραστηριότητες επίλυσης προβλημάτων, αυτός τεμπελιάζει. Ακριβώς όπως οι μύες αποδυναμώνονται χωρίς άσκηση, η μνήμη σας μπορεί να φθίνει αν δεν διεγείρεται τακτικά. Παίζοντας Sudoku, λύνοντας ένα σταυρόλεξο ή ακόμη και δοκιμάζοντας ένα νέο χόμπι, μπορείτε να κρατήσετε τον εγκέφαλό σας απασχολημένο και να βελτιώσετε τη διατήρηση της μνήμης σας.

Υπερβολική ενασχόληση με το κινητό
Η ατελείωτη πλοήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η παρακολούθηση βίντεο ή η εξάρτηση από το τηλέφωνό σας για το κάθε τι μπορεί να κάνει τον εγκέφαλό σας υποτονικό. Η συνεχής εισροή πληροφοριών υπερφορτώνει το μυαλό σας, καθιστώντας δύσκολη τη συγκέντρωση και την ανάκληση σημαντικών λεπτομερειών. Επίσης, το να κοιτάτε τις οθόνες για πολύ ώρα μειώνει τη βαθιά σκέψη και αποδυναμώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να αποθηκεύει πληροφορίες. Δοκιμάστε να θέσετε όρια στο χρόνο που περνάτε μπροστά από την οθόνη και να κάνετε διαλείμματα για να δώσετε στον εγκέφαλό σας λίγο χώρο για να αναπνεύσει.

Η μοναξιά
Γνωρίζατε ότι η μοναξιά μπορεί να συρρικνώσει τον εγκέφαλό σας; Η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι απαραίτητη για τη γνωστική υγεία. Η συμμετοχή σε συζητήσεις, η ανταλλαγή ιδεών αλλά και ο ποιοτικός χρόνος με αγαπημένα πρόσωπα συμβάλλει στην όξυνση των δεξιοτήτων σκέψης και στην ενίσχυση της μνήμης.

Από την άλλη πλευρά, η απομόνωση του εαυτού σας μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική ομίχλη, άγχος, ακόμη και κατάθλιψη – καταστάσεις που επηρεάζουν άμεσα τη δύναμη της μνήμης. Συνηθίστε να συνδέεστε με φίλους, να συμμετέχετε σε κοινωνικές ομάδες ή να συμμετέχετε σε διασκεδαστικές συζητήσεις για να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας ενεργό.

Υπερβολικό άγχος
Το άγχος σβήνει σιγά-σιγά την ικανότητά σας να ανακαλείτε πληροφορίες. Το χρόνιο στρες απελευθερώνει κορτιζόλη, μια ορμόνη που βλάπτει το κέντρο μνήμης του εγκεφάλου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν είστε αγχωμένοι, έχετε την τάση να ξεχνάτε πράγματα πιο εύκολα. Η εύρεση τρόπων χαλάρωσης -όπως ο διαλογισμός, ή η ενασχόληση με ένα χόμπι- μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου σας από μακροχρόνιες βλάβες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response