Καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να εντοπίσουν από πού θα προέλθει η επόμενη έκρηξη μεταβλητότητας, ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η απάντηση μπορεί να βρίσκεται θαμμένη στον τεράστιο σωρό κρυμμένης μόχλευσης που έχει δημιουργηθεί αθόρυβα την τελευταία δεκαετία.
Περισσότερες από δώδεκα ρυθμιστικές αρχές, τραπεζίτες, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και πρώην αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας που ερωτήθηκαν από το Bloomberg News λένε ότι το σκιώδες χρέος και οι δεσμοί του με τις τράπεζες γίνονται μείζων λόγος ανησυχίας καθώς η αύξηση των επιτοκίων προκαλεί τριγμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι επικεφαλής των Federal Deposit Insurance και BlackRock, Martin Gruenberg και Larry Fink έχουν ζητήσει περισσότερο έλεγχο σε πρόσφατα δημόσια σχόλια.
Χρόνια φθηνών δανείων
Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων και άλλες είχαν τη δυνατότητα να φορτωθούν φθηνά δάνεια καθώς οι τραπεζικοί κανονισμοί αυστηροποιήθηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση – χωρίς αρκετή εποπτεία για το πώς το χρέος θα μπορούσε να διασυνδεθεί.
Αν και κάθε δάνειο μπορεί να είναι μικρό, συχνά συσσωρεύτηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε οι επενδυτές και οι δανειολήπτες να υποφέρουν εάν οι τράπεζες ή άλλοι πάροχοι πιστώσεων αποσυρθούν ξαφνικά.
“Μια μικρή ύφεση και μια αύξηση των επιτοκίων θα κάνει κάποιες εταιρείες να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους”, δήλωσε ο Ludovic Phalippou, καθηγητής χρηματοοικονομικών οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
“Αυτό βάζει σε μπελάδες τους ιδιωτικούς παρόχους χρέους και στη συνέχεια την τράπεζα που παρέχει μόχλευση”.
Η απειλή
Τα ερωτήματα σχετικά με τη δυνητική απειλή έγιναν επιτακτικά μετά την πτώση νωρίτερα αυτόν τον μήνα της Silicon Valley Bank, ενός σημαντικού παρόχου χρηματοδότησης σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.
Η Credit Suisse, η οποία βρέθηκε σε δυσχερή θέση λίγες ημέρες αργότερα, παρείχε επίσης διάφορες μορφές πιστωτικών γραμμών σε διαχειριστές κεφαλαίων.
Αν και τα προβλήματα των δύο αυτών τραπεζών δεν προκλήθηκαν από τα χρέη αυτά, η ανησυχία είναι ότι θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει ευρύτερη μετάδοση, εάν δεν είχαν διασωθεί.
Η απόφαση να εγγυηθούν οι καταθέτες της SVB δημιούργησε ανησυχίες ότι κάτι ευρύτερο έχει διαφύγει γύρω από τον συστημικό κίνδυνο που εγκυμονούσε η τράπεζα, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο της Τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Σε αντίθεση με τις τράπεζες, τα ιδιωτικά επενδυτικά και πιστωτικά κεφάλαια προστατεύονται σε κρίσεις από το γεγονός ότι οι επενδυτές τους δεσμεύουν κεφάλαια για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Αλλά η άγνοια γύρω από τα πιθανά προβλήματα και τις αδυναμίες που θέτει το σκιώδες τραπεζικό σύστημα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ανησυχεί τους παρατηρητές.
Αρχίζουν έρευνες
Η πρόσφατη αναταραχή θα οδηγήσει πιθανότατα σε βαθύτερες έρευνες σχετικά με τον σκιώδη δανεισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, ο οποίος περιλαμβάνει πιστώσεις που παρέχονται από εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, ασφαλιστές και συνταξιοδοτικά ταμεία.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εντοπιστεί πού κατέληξε ο κίνδυνος μετά τη μετακίνησή του από τους τραπεζικούς ισολογισμούς μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν επίσης να εξετάσουν τον πιστωτικό κίνδυνο για τις τράπεζες από τα δάνεια που έδωσαν σε εταιρείες κατά τη διάρκεια της άνθησης των εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων.
Για να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων, η ΒοΕ σχεδιάζει να κάνει τεστ αντοχής σε μη τραπεζικούς ομίλους, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών ιδιωτικών συμμετοχών, για πρώτη φορά φέτος.
Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Έρχεται πιστωτικό γεγονός;
Οι διαχειριστές κεφαλαίων ανησυχούν επίσης.
Ένα συστημικό πιστωτικό γεγονός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις παγκόσμιες αγορές και η πιο πιθανή πηγή ενός τέτοιου γεγονότος είναι το σκιώδες τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ επενδυτών που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Bank of America.
Οι κορυφαίες χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές της αμερικανικής κυβέρνησης σηματοδότησαν τον Φεβρουάριο ότι θα εξετάσουν κατά πόσον τυχόν μη τραπεζικές επιχειρήσεις αξίζουν αυστηρότερη εποπτεία ως συστημικά σημαντικά ιδρύματα.
Το Συμβούλιο Εποπτείας της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα θέσει εκ νέου στο τραπέζι την “μη τραπεζική χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση” ως προτεραιότητα για το 2023, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Luis de Guindos προειδοποίησε σε συνέντευξή του στην Business Post που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ΕΚΤ την Κυριακή ότι οι μη τραπεζικές τράπεζες “ανέλαβαν πολλούς κινδύνους” κατά την εποχή των χαμηλών επιτοκίων και πιθανά τρωτά σημεία “μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια” καθώς αλλάζει η νομισματική πολιτική.