Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε! Χρυσό μετάλλιο για Έλληνες φοιτητές που σχεδίασαν το πρώτο DNA υπολογιστή

Κοινοποίηση:
1

Η φοιτητική ομάδα “iGEM Thessaloniki” κατέκτησε την πρωτιά στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM2019
Χρυσό μετάλλιο απονεμήθηκε στην ομάδα φοιτητών “iGEM Thessaloniki” για το πρότζεκτ POSEIDON στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2019, που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Η ομάδα “iGEM Thessaloniki” διακρίθηκε μεταξύ 5.000 διαγωνιζομένων ερευνητικών ομάδων από κορυφαία πανεπιστήμια (ΜΙΤ, Cambridge, Oxford, Harvard κ.ά.) 40 χωρών, που αξιολογήθηκαν από 120 κριτές παγκοσμίου φήμης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια ελληνική ομάδα βραβεύτηκε και το 2017 με χρυσό μετάλλιο, ενώ το 2018 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο.

Η ομάδα “iGEM Thessaloniki” σχεδίασε και ανέπτυξε το POSEIDON (Programmable Orthogonal Systems Engineered Into DNA Oligo Networks), τον πρώτο DNA υπολογιστή ικανό να προσδιορίσει ποιοτικά και ποσοτικά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ DNA και πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες αποτελούν σημαντικά βιομόρια ιδιαίτερης σημασίας και ενδιαφέροντος για την επιστημονική έρευνα, τόσο για τη μελέτη διαφόρων βιοχημικών μονοπατιών, όσο και για τη θεραπεία πληθώρας παθολογικών περιπτώσεων. Η ομάδα εστίασε την έρευνά της στον χαρακτηρισμό πρωτεϊνών που συνδέονται με τον καρκίνο του μεταστατικού μελανώματος.

«Με το έργο της, η “iGEM Thessaloniki” καθιέρωσε μια καινοτόμα εργαστηριακή μέθοδο που αποσκοπεί στην εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας, με την ανάπτυξη νέων βιοιατρικών εργαλείων και την παραγωγή νέας γνώσης» ανέφερε ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, τον οποίο επισκέφτηκε σήμερα η φοιτητική ομάδα.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν στην ομάδα ανέφεραν ότι ο διαγωνισμός iGEM αποτελεί μοναδική εμπειρία και δίνει τη δυνατότητα εκπόνησης πραγματικού ερευνητικού έργου ακόμα και σε προπτυχιακό επίπεδο και παρακινούν όλους τους συμφοιτητές τους να δηλώσουν συμμετοχή για την ομάδα που θα εκπροσωπήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στον διαγωνισμό, το 2020.

Επιστημονικά υπεύθυνοι της ομάδας iGEM 2019 είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ Μιχαήλ Αϊβαλιώτης (κύριος επιστημονικός υπεύθυνος) και ο καθηγητής Τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ., Γεώργιος Μόσιαλος. Καθοριστικής σημασίας για την ολοκλήρωση της ερευνητικής εργασίας των φοιτητών ήταν η συμβολή του υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνου Κοζαλάκη.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν στην Ομάδα iGEM 2019 είναι οι: Αθανασιάδου Αλίκη από το Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ, Ιωαννίδης Απόστολος από το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Καραβά Κυριακή από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαλαθούνης Χαράλαμπος από το Τμήμα Χημικών Μηχανικώντου ΑΠΘ, Μαλιούρης Ιωάννης από Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, Μεγαγιάννης Πλάτων από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, Μωυσιάδου Σοφία από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ και Χαναγκιάν Κριστίνε από το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του ΔΙ.Π.Α.Ε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Μπράβο στα παιδια μας. Και ναι, αυτη ειναι η Ελλαδα που θελουμε εμεις, δυςτυχως ομως δεν ειναι η Ελλαδα που θελουν οι εχθροί μας, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικων μας. Οι Ελληνες διαπρέπουν παντου στο εξωτερικό, στην Ελλαδα ειναι δύσκολο, γιατι το ανθελληνικο κράτος τους κυνηγάει. Ξερουν τι μπορουμε να κανουμε και δεν το θελουν.
    Συνεχίστε την καλη δουλεια, κόντρα σε ολους και ολα. Μπράβο και παλι.

Comments are closed.