Αυτή είναι το νέο αφεντικό του ΔΝΤ – Η καταγωγή της και οι πρώτες αλλαγές

Κοινοποίηση:
georgieva_art

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την αποχώρηση της Κριστίν Λαγκάρντ.

Έπειτα από μια μαραθώνια διαβούλευση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζωνης για την διάδοχη κατάσταση στο ΔΝΤ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αποτελούσαν τους τελευταίους υποψηφίους.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ και της ευρωζώνης διχάστηκαν στη διαδοχή της κυρίας Λαγκάρντ, καθώς η Γαλλία προωθούσε την κυρία Γκεοργκίεβα, ενώ η Γερμανία, η Σουηδία και άλλες χώρες του Βορρά της ΕΕ προωθούσαν τον κ. Ντάισελμπλουμ.

Η ψηφοφορία που οδήγησε στην επιλογή της κυρίας Γκεοργκίεβα εξελίχθηκε σε «θρίλερ», καθώς η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας κέρδισε την στήριξη της πλειοψηφίας των κυβερνήσεων των κρατών της ΕΕ για να λάβει το χρίσμα της Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά απέτυχε, αρχικά, να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ώστε να οριστεί υποψήφια, όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, έπειτα από δύο γύρους ψηφοφοριών.

Ένας υποψήφιος χρειαζόταν να εξασφαλίσει το 55% των ψήφων των 28 κρατών-μελών, ποσοστό που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 65% των πληθυσμών των κρατών-μελών. Ο Ολλανδός τέως επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν ο μοναδικός συνυποψήφιος της Γκεοργκίεβα, έπειτα από την αποχώρηση τριών άλλων υποψηφίων.

Υπενθυμίζεται ότι, παραδοσιακά, το Ταμείο διοικείται από Ευρωπαίο, σε αντιδιαστολή με την Παγκόσμια Τράπεζα, που διοικείται από Αμερικανό.

Η επιλογή Γκεοργκίεβα σημαίνει πιθανότατα ότι θα υπάρξει και αλλαγή στο καταστατικό του ΔΝΤ, το οποίο ορίζει ότι ο επικεφαλής πρέπει να είναι κάτω των 65 ετών. Η Βουλγάρα οικονομολόγος γίνεται σε λίγες ημέρες 66 ετών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. τι γλυκο μωρο ειναι αυτο .,..,?

    οι αποτυχημενες πατσαβουροφατσες ναζιστικης προελευσης των ευρωτοκογλυφων συνεχιζουν την παρελαση τους

  2. ΚΟΥΤΣΟΙ ΣΤΡΑΒΟΙ….. ΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΑ…. ΟΚ…

  3. Βαλτο στον κωλο σου το εγχειριδιο ,στο ζητήσαμε?

Comments are closed.