Πολλές φορές μπερδεύουμε την καρδιακή προσβολή με το έμφραγμα, θεωρώντας ενδεχομένως πως είναι το ίδιο πράγμα, αλλά υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ τους.
Σε περίπτωση που εσείς ή ένα μέλος της οικογένειάς σας βιώνει αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να έχετε γνώση επί του θέματος.
Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής
Κύριο σύμπτωμα της καρδιακής προσβολής είναι ο αποπνηκτικός πόνος στο στήθος.
Εκείνοι που βίωσαν μια καρδιακή προσβολή περιέγραψαν τον πόνο στο στήθος, ως ασφυκτικό.
Ως γενικός κανόνας, ο πόνος εμφανίζεται στο κέντρο του θώρακα. Αυτός μπορεί να κινηθεί προς τα κάτω κατά μήκος του αριστερού βραχίονα και κατά μήκος της πλάτης.
Ο πόνος από την καρδιακή προσβολή μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στο λαιμό, τα δόντια και το σαγόνι.
Η ένταση του πόνου της καρδιακής προσβολής μπορεί να αλλάξει.
Ο πόνος από την καρδιακή προσβολή διαρκεί για περισσότερο από πέντε λεπτά. Δεν επηρεάζει συνήθως την αναπνοή ενός ατόμου.
Ένα άτομο που βιώνει καρδιακή προσβολή μπορεί να αισθάνεται τραχιά αίσθηση, η οποία γενικά περιορίζεται στο αριστερό χέρι στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτό συχνά συνοδεύεται από ένα κρύο, κολλώδη ιδρώτα, μαζί με τα συναισθήματα της ναυτίας και του εμετού.
Στο κορύφωμα της καρδιακής προσβολής, ένα άτομο μπορεί να βιώσει φόβο, ο οποίος συγκεντρώνεται σε συμπιεστικό πόνο στο στήθος. Το άτομο φοβάται ότι μπορεί να πεθάνει.
Οι ασθενείς που βιώνουν καρδιακή προσβολή μπορεί να παρουσιάσουν επιταχυνόμενη αναπνοή, όταν ο φόβος από την καρδιακή προσβολή προκαλεί κρίση πανικού.
Αν ένα μέλος της οικογένειας ή ένας φίλος αντιμετωπίζει αυτά τα συμπτώματα για περισσότερο από πέντε λεπτά, καλέστε ασθενοφόρο. Πηγαίνετε το άτομο στο πλησιέστερο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό.
Τα συμπτώματα του εμφράγματος
Στην κρίση πανικού – κύριο σύμπτωμα είναι ένα ακανθώδες συναίσθημα, αν και πρέπει να προσέξετε το «αθόρυβο» έμφραγμα.
Πολλοί άνθρωποι έχουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι μόνο κάτι τρομακτικό ή τραγικό μπορεί να επιφέρει μια κρίση πανικού. Η αλήθεια είναι οτι μια κρίση πανικού μπορεί να συμβεί με το πιο συνηθισμένο συμβάν.
Τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού φτάνουν συνήθως στο αποκορύφωμά τους μετά από περίπου δέκα λεπτά.
Ο πόνος από μια κρίση πανικού συγκεντρώνεται στο στήθος. Αυξάνεται και στη συνέχεια μειώνεται.
Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, ένα άτομο μπορεί να βιώσει μια τραχιά αίσθηση και μούδιασμα. Αυτά που αισθάνεται δεν περιορίζονται στο αριστερό χέρι. Μπορούν να εμφανιστούν στο δεξί χέρι, τα πόδια και τα δάχτυλα.
Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, οι άνθρωποι συχνά βιώνουν παράλογο φόβο. Μπορεί να αισθάνονται ότι ασφυκτιούν ή οτι τρελαίνονται.
Αν δεν είστε σίγουροι για το τι βιώνετε, δείτε έναν γιατρό αμέσως για να είστε ασφαλείς. Η αναμονή δεν είναι ποτέ η καλύτερη λύση.
Πώς θα σώσετε τον εαυτό σας
Εάν τη στιγμή του εμφράγματος βρίσκεται στον τόπο του συμβάντος ένας φίλος, συγγενής ή ακόμη και κάποιος άγνωστος, μπορεί να καλέσει άμεσα βοήθεια και να παράσχει προσωρινά υποστήριξη έως ότου φθάσει το ασθενοφόρο. Τι κάνουμε όμως εάν το έμφραγμα μας βρει μόνους;
Εάν νιώσετε ξαφνικά οξύ πόνο στο στήθος ή εκδηλώσετε κάποιο άλλο τυπικό σύμπτωμα εμφράγματος, πρώτα πρέπει φυσικά να καλέσετε ασθενοφόρο.
Αμέσως μετά, θα πρέπει να μασήσετε μια ασπιρίνη. Η επίδραση θα είναι πιο άμεση αν μασήσετε το χάπι παρά αν το καταπιείτε ολόκληρο. Η ασπιρίνη επιβραδύνει το ρυθμό πήξης του αίματος, οπότε θα αποτρέψει την επιδείνωση ενός ήδη υπάρχοντα θρόμβου.
Στη συνέχεια, ξαπλώστε υποστηρίζοντας με ένα μαξιλάρι το κεφάλι και τους ώμους.
Άτομα που έχουν ήδη λάβει διάγνωση για στηθάγχη θα πρέπει επίσης να πάρουν την ειδική αγγειοδιασταλτική αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός.
Εάν ο πόνος στο στήθος διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά, επιβάλλεται επείγουσα μεταφορά σε νοσοκομείο, καθώς μπορεί να υποδεικνύει σοβαρή κατάσταση, όπως η ανακοπή καρδιάς.
Θα πρέπει επίσης να παίρνετε αργές, βαθιές αναπνοές, ώστε να μεταφέρεται πιο αποτελεσματικά το οξυγόνο στους πνεύμονες και να συνεχίσει να κυκλοφορεί ομαλά το αίμα.
Άτομα που έχουν ήδη λάβει διάγνωση για ταχυπαλμία, μπορούν επίσης να εφαρμόσουν το χειρισμό Valsalva, καθώς θεωρείται πως βοηθά να επανέλθει στο φυσιολογικό ο καρδιακός παλμός. Ο χειρισμός θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο μία φορά. Στην αντιμετώπιση της ταχυπαλμίας βοηθούν επίσης οι μαλάξεις (μασάζ) στις καρωτίδες αρτηρίες, συγκεκριμένα στο σημείο της αρτηρίας που είναι πιο έντονα αισθητός ο καρδιακός παλμός. Οι μαλάξεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με κυκλικές κινήσεις.