Αυτή είναι η τροφή που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά

Κοινοποίηση:
0121_Gout_Kidney_Stones-scaled1-1536x1024

Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε πως οι χυμοί φρούτων αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, καθώς περιέχουν αρκετά σάκχαρα που είναι επιβλαβή για τον οργανισμό.

Η ασθένεια εμφανίζεται σε έναν στους δέκα και συνήθως σχετίζεται με τη διατροφή του κάθε ατόμου.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers, οι λίθοι εμφανίζονται όταν τα απόβλητα στο αίμα σχηματίζουν πέτρες που συγκεντρώνονται στα νεφρά.

Τότε ο ασθενής βιώνει έντονο πόνο, ναυτία, εμετό, πυρετό, ρίγη και τα ούρα του περιέχουν αίμα.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα (μπισκότα, κέικ) και τα ποτά που έχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης αποτελούν τον βασικό κίνδυνο εμφάνισης πέτρας.

Οι κοινές αιτίες των λίθων στα νεφρά περιλαμβάνουν αφυδάτωση, ορισμένα φάρμακα και ορισμένες παθήσεις όπως ο διαβήτης, παχυσαρκία και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Τα ανθρακούχα ποτά με ζάχαρη, ποτά φρούτων, η σοκολάτα, το παγωτό, τα μπισκότα και το κέικ αποτελούν τις βασικές τροφές που προκαλούν πέτρες στα νεφρά.

Για την μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας από περισσότερους από 28.000 Αμερικανούς ενήλικες που ανέφεραν μόνοι τους αν είχαν ιστορικό πέτρες στα νεφρά ή όχι.

Εξετάστηκε επίσης η κατανάλωση επιβλαβών τροφίμων όπως επεξεργασμένα δημητριακά, αλάτι και κορεσμένα λίπη.

Η ερευνητική ομάδα προσάρμοσε τις πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας κατά τη διάρκεια της δοκιμής από μια σειρά παραγόντων όπως το φύλο, η ηλικία, η εθνικότητα, το σχετικό εισόδημα και ο δείκτης μάζας σώματος.

Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες με υψηλότερη πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης έτειναν να έχουν υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, χαμηλότερη βαθμολογία υγιεινής διατροφής και χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης.

Η συνολική μέση πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων ήταν 272 θερμίδες την ημέρα, που αντιστοιχούσαν στο 13,2 τοις εκατό της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: