Αυτή είναι μια απ’ τις πιο δηλητηριώδεις μέδουσες! (Βίντεο)

Κοινοποίηση:
medousa

Σιγά σιγά μπαίνουμε στην εποχή που “βγαίνουν” οι μέδουσες και μπορούν να έρθουν κυριολεκτικά σε επαφή με τον κόσμο που ακόμη απολαμβάνει τις διακοπές του, κυρίως στις θάλασσες. Αυτά τα θαλασσινά και ζελώδη πλάσματα, μπορεί να μοιάζουν αθώα, αλλά οι επιστήμονες έρχονται να βάλουν τους λουόμενους… μικροσκόπια!

 

Οι κυβομέδουσες (box jellyfish) αποτελούν μια εντυπωσιακή και ταυτόχρονα τρομακτική ομάδα κνιδόζωων, που ανήκουν στην κατηγορία των ασπόνδυλων ζώων. Το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι το κυβοειδές σχήμα της «ομπρέλας» τους, που τις καθιστά εύκολα αναγνωρίσιμες στο θαλάσσιο περιβάλλον.

 

Το θανατηφόρο δηλητήριο τους

Αυτό που τις καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι το υπερβολικά δυνατό δηλητήριο που παράγεται από ορισμένα είδη τους. Ιδιαίτερα τα είδη Chironex fleckeri, Carukia barnesi και Malo kingi συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο δηλητηριώδη πλάσματα στον κόσμο. Το δηλητήριό τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, ακόμα και θάνατο σε περιπτώσεις σοβαρού τραυματισμού και καρδιακή προσβολή μέσα σε λίγα λεπτά μετά το τσίμπημα!

Τα 60 πλοκάμια τους αποτελούνται από μικροσκοπικά κεντριά, που εκτιμάται να είναι πάνω από 5.000 σε κάθε πλοκάμι! Το συγκεκριμένο δηλητήριο που εκκρίνεται από τα κύτταρα των κεντριών τους λέγεται “νηματοκύστη”, ένα κοκτέιλ από διάφορες τοξίνες. Οι πρωτεΐνες σε αυτό το δηλητήριο, οι “πορίνες”, μπορούν να καταστρέψουν τα αιμοπετάλια. Μάλιστα, μια άλλη επιστημονική προσέγγιση θεωρεί, πως δυο τοξίνες από το δηλητήριο στοχεύουν τα καρδιακά κύτταρα. 

Ένα όμως είναι σίγουρο: Το δηλητήριο μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Irukandji. Τα συμπτώματα έχουν ως εξής: ναυτία, πολύς πόνος και υψηλή πίεση.

Μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία του εγκεφάλου, ακόμα και στον θάνατο.

 

Ποιες περιοχές να αποφύγετε

Οι κυβομέδουσες προτειμούν χλιαρό και ρηχό μέρος

Συναντιούνται περισσότερο στον Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό και κυρίως στις περιοχές της Ινδονησίας και σε νερά της βόρειας Αυστραλίας.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: