Την τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα εφαρμόζει μια αμιγώς ελληνική εταιρεία.
Πρόκειται για την Skoutz την πλατφόρμα σύγκρισης τιμών, όπου οι υπάλληλοι εργάζονται τέσσερις φορές την εβδομάδα και πληρώνονται σαν να εργάζονται πενθήμερο.
Το πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας που εφαρμόζεται πιλοτικά από το 2016, υλοποιείται τους καλοκαιρινούς μήνες και φυσικά, ο μισθός παραμένει ίδιος.
Οι – 220 και πλέον – εργαζόμενοι απασχολούνται μόλις τέσσερις φορές την εβδομάδα, έχοντας τρεις ολόκληρες ημέρες ξεκούρασης. Είτε Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή, είτε Σάββατο – Κυριακή – Δευτέρα. Και αυτό διαρκεί από τις 15 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου (σ.σ. ο Αύγουστος είναι μήνας αδειών).
Η έμπνευση της καινοτόμας ιδέας αντλήθηκε από το εξωτερικό.
«Θεωρήσαμε ότι ήταν καλή ιδέα να το κάνουμε. Την πρώτη χρονιά έγινε πειραματικά. Είχαμε κάποια προβληματάκια, γιατί υπάρχουν κάποια τμήματα που πρέπει να απαντούν στα τηλέφωνα και επομένως δεν έβγαινε όλες τις ημέρες» εξηγεί στο Sputnik ένας εκ των συνιδρυτών, ο Γιώργος Χατζηγεωργίου.
Ωστόσο, δεν το έβαλαν κάτω και την επόμενη χρονιά κατάφεραν να επιλύσουν τις όποιες ανορθογραφίες της πρώτης, πειραματικής χρονιάς.
«Τη δεύτερη χρονιά το πετύχαμε ακριβώς. Θεωρώ ότι για τον καιρό και το κλίμα της Ελλάδας είναι ένα καλό εργαλείο παραγωγικότητας. Ξεκουραζόμαστε και από Σεπτέμβριο, που ξεκινάει μια δύσκολη σεζόν, είμαστε πιο παραγωγικοί», επισημαίνει, μεταξύ άλλων.
Αν και προς το παρόν, η τετραήμερη εργασία εφαρμόζεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κ. Χατζηγεωργίου δεν αποκλείει μια πιθανή χρονική επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου. Ωστόσο, αυτό αφορά το μέλλον και όχι το παρόν, όπως σπεύδει να διευκρινίσει.
Πώς αντέδρασαν οι εργαζόμενοι
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος, με τον οποίο αντέδρασαν οι εργαζόμενοι στο άκουσμα της τετραήμερης εργασίας.
«Κάποιοι αντέδρασαν, λέγοντας “ναι μεν αλλά, γιατί αν είναι να έχουμε περισσότερη δουλειά όταν γυρνάμε, ίσως να μην είναι τόσο καλό”. Από την άλλη, βέβαια, ήταν αρκετοί και αυτοί που χάρηκαν. Μάλλον ήταν ανάμικτα τα συναισθήματα» θυμάται ο κ. Χατζηγεωργίου.