Το φαγητό είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής. Πολλοί όμως από εμάς λόγω λαιμαργίας, τείνουμε να καταβροχθίζουμε αυτό που έχουμε μπροστά μας. Σίγουρα ένα γρήγορο γεύμα μπορεί να εξοικονομήσει λίγο χρόνο, αλλά μήπως δεν είναι και τόσο «αθώα» συνήθεια;
Συχνά το να τρώμε γρήγορα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μέρος του γενικού τρόπου μιας ζωής με γρήγορους ρυθμούς. Αλλά η συγκεκριμένη συνήθεια έχει το τίμημά της. Όχι μόνο μειώνει την ευχαρίστηση ενός καλού γεύματος, μπορεί επίσης να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία σου. Μπορεί να σου φαίνεται υπερβολικό, αλλά η γρήγορη κατανάλωση φαγητού, απειλεί την υγεία σου με διάφορους τρόπους.
Όταν τρως γρήγορα, αυξάνεις τον κίνδυνο για παχυσαρκία
Η γρήγορη κατανάλωση φαγητού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όσο λιγότερο μασάμε το φαγητό μας, τόσο πιο πιθανό είναι να καταναλώσουμε μεγαλύτερες ποσότητες (και θερμίδες). Ποια είναι η σύνδεση; Όταν τρως γρήγορα μπορεί να διαταράξεις τις ορμόνες του εντέρου που βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης και οι οποίες σε ενημερώνουν πότε νιώθεις χορτάτη. Σε σχετική μελέτη μάλιστα, η συγκεκριμένη συνήθεια μείωσε επίσης τη θερμική επίδραση της τροφής στο μεταβολισμό.
Όταν τρως γρήγορα αυξάνεις τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη
Το να τρως γρήγορα από μόνο του, δεν προκαλεί διαβήτη. Αλλά αν συνηθίζεις να «καθαρίζεις» το πιάτο σου σε χρόνο dt, είναι πιθανό να δίνεις στο σώμα σου μια επιπλέον ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση. Σε μια μεγάλη μελέτη, μεσήλικες άνδρες και γυναίκες χωρίς διαβήτη που δήλωσαν ότι τρώνε γρήγορα διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη. Αυτή η κατάσταση, στην οποία το σώμα δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη, μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη με την πάροδο του χρόνου.
Μεταβολικό σύνδρομο
Η αντίσταση στην ινσουλίνη σχετίζεται στενά με το μεταβολικό σύνδρομο: Mια ομάδα διαταραχών που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης όχι μόνο διαβήτη, αλλά και καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Σχετικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι τρώνε γρήγορα είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη λίπους γύρω από την κοιλιά και χαμηλά επίπεδα HDL («καλής») χοληστερόλης. Δύο από τους παράγοντες κινδύνου που συνθέτουν το μεταβολικό σύνδρομο και είναι συχνά προάγγελοι καρδιακών παθήσεων.
Όταν τρως γρήγορα αυξάνεις τον κίνδυνο για γαστρίτιδα
Το να τρώμε γρήγορα έχει επίσης συνδεθεί με τον κίνδυνο διαβρωτικής γαστρίτιδας: Μία φλεγμονή που κατατρώει την επένδυση του στομάχου, προκαλώντας ρηχά «σπασίματα» ή μερικές φορές βαθιά έλκη. Ένας πιθανός λόγος: Οι άνθρωποι που καταναλώνουν το φαγητό γρήγορα είναι πιο πιθανό να τρώνε και περισσότερο. Και η υπερκατανάλωση τροφής, με τη σειρά της, κάνει το φαγητό να μένει στο στομάχι περισσότερο. Έτσι η επένδυση του στομάχου εκτίθεται σε περισσότερο γαστρικό οξύ.
Πνιγμός
Μαθαίνουμε στα παιδιά να τρώνε αργά και να μασούν προσεκτικά την τροφή τους για να μην πνιγούν. Μια γενική οδηγία που είναι σοφό να ακολουθούν και οι ενήλικες. Μην θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο πνιγμού επειδή τρως πολύ γρήγορα. Αντίθετα, αφιέρωσε μερικά επιπλέον δευτερόλεπτα για να μασήσεις καλά την τροφή σου και να καταπιείς με ασφάλεια.