Ο Πρόεδρος του κόμματος, Επίτιμος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, κατέθεσε το Καταστατικό του κόμματος, ανοίγοντας και τυπικά το δρόμο για την τελική κρίση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου στις 5 Μαΐου. Το πως τώρα θα διαμορφωθεί η σύνθεση του Τμήματος που μετά την παραίτηση του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου κ. Χρήστου Τζανερίκου που έγινε δεκτή αριθμεί 10 μέλη, δηλαδή άρτιο αριθμό, γεγονός το οποίο πρέπει να επιλυθεί μένει να το δούμε.
Η κίνηση αυτή του κ. Κανελλόπουλου, Προέδρου του κόμματος «ΕΑΝ…» (https://www.ean.com.gr/) ουσιαστικά τροχοδρομεί τις εξελίξεις που έχουν ως καθοριστική ημερομηνία την 5η Μαΐου, ημέρα δηλαδή που το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει για την τύχη του κόμματος. Αν θα συμμετάσχει ή όχι στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Σύμφωνα με το edolio5.blogspot.com, τα αριθμητικά δεδομένα της Δίκης όμως άλλαξαν, αφενός με την ψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας που εκτείνει τον αριθμό των Δικαστών οι οποίοι θα αποφασίσουν στο σύνολο του Α1 Τμήματος (κι όχι σε 5μελές Συμβούλιο ως είθισται) και αφετέρου με την απόφαση του Προέδρου του, Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρ. Τζανερίκου να παραιτηθεί από το Δικαστικό Σώμα αφήνοντας αναπάντητα πολλά ερωτήματα… Με αυτό τον τρόπο όμως ο αριθμός των Δικαστών είναι συνολικά 10, άρτιος αριθμός δηλαδή, ενώ θα έπρεπε να είναι περιττός (9, 7 κλπ).
Α1 Τμήμα Αρείου Πάγου: Αποχή
Μετά την παραίτηση του κ. Τζανερίκου χρέη Προέδρου του Τμήματος αναλαμβάνει η αρχαιότερη Αρεοπαγίτης κα Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των Δικαστών. Πως θα λυθεί λοιπόν το “αριθμητικό” πρόβλημα;
-Ο ένας τρόπος είναι με διάταξη της, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα Μαρία Γεωργίου, να συμπληρώσει ένα μέλος στο Τμήμα (προερχόμενο από το Α2) γεγονός που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
-Ο άλλος είναι να απόσχει το νεότερο -στην ιεραρχία- μέλος της σύνθεσης.
-Πολλοί όμως θυμίζουν πως στο Τμήμα συμμετέχει επίσης η Αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, η οποία ως Εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την Ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που αποτέλεσε και τη βάση για την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος όλης της τότε κοινοβουλευτικής ομάδας στο εδώλιο. Συμπεριλαμβανομένου και του Ηλία Κασιδιάρη δηλαδή, που το Μαξίμου αλλά και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος συνδέουν με τον κ. Κανελλόπουλο προσπαθώντας έτσι να επηρεάσουν την απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου… Επειδή λοιπόν είχε εκφράσει γνώμη και δικαστική κρίση ήδη για την υπόθεση, παρότι προφανώς πρόκειται για εντελώς διαφορετική διαδικασία και υπόθεση, δεν αποκλείεται να επιλέξει η ίδια να απόσχει, λύνοντας δια της προσωπικής αποχής τον αριθμητικό γόρδιο δεσμό.
Ποιοι άλλοι συμμετέχουν στη σύνθεση του Α1 Τμήματος Α.Π.
Στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου συμμετέχουν ακόμα -εκτός των δύο προαναφερόμενων- οι εξής Αρεοπαγίτες:
-Ο Χρήστος Κατσιάνης, ο οποίος κατέχει τον βαθμό του Αρεοπαγίτη από το 2020, πρόσφατα μετείχε ως αναπληρωματικό μέλος στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Όταν υπηρετούσε στο Εφετείο είχε κληρωθεί και προέδρευσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό η δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ παλαιότερα είχε εκλεγεί και προϊστάμενος του Πρωτοδικείου της Αθήνας.
– Η Ασημίνα Υφαντή, με βάση την επετηρίδα των Δικαστικών Λειτουργών ξεκίνησε την πορεία της στον χώρο της Δικαιοσύνης στις 4 Ιουλίου 1984 και το 2020 προήχθη και υπηρετεί στον Άρειο Πάγο από όπου αποχωρεί στο τέλος Ιουνίου 2025.
– Η Κανέλλα Τζαβέλλα – Δημαρά, πριν από λίγο καιρό ήταν Εισηγήτρια στην υπόθεση που έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων από τα Funds. Έχει προαχθεί στον βαθμό της Αρεοπαγίτη από το καλοκαίρι του 2021 και αποχωρεί από το Δικαστικό Σώμα στο τέλος Ιουνίου.
– Ο Στέφανος – Σπυρίδων Πανταζόπουλος, κατέχει τον βαθμό του Αρεοπαγίτη από το 2021, ενώ είναι και Καθηγητής Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αποχωρεί από το Δικαστικό Σώμα στο τέλος Ιουνίου του 2026.
– Ο Γεώργιος Παπαγεωργίου, προήχθη στον βαθμό του Αρεοπαγίτη το 2022, ενώ προηγουμένως υπηρετούσε ως Πρόεδρος Εφετών στον Πειραιά. Ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο της Δικαιοσύνης το 1991 και αποχωρεί το 2028.
– Η Κορνηλία Πανούτσου προήχθη στον Άρειο Πάγο έναν χρόνο πριν, ενώ μετρά ήδη περισσότερες από τρεις δεκαετίες στον χώρο της Δικαιοσύνης.
– Ο Φώτιος Μουζάκης εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα στις 21-6-1991 και αποχωρεί το 2028 ενώ προήχθη στον Άρειο Πάγο το καλοκαίρι του 2022.
– Η Αικατερίνη Χονδρορίζου, μετρά στο Δικαστικό Σώμα ακριβώς τρεις δεκαετίες. Προήχθη στον Άρειο Πάγο το καλοκαίρι του 2022, ενώ μέχρι την αποχώρησή της έχει ακόμα έξι χρόνια.
Με τη διάταξη που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Τρίτη, επί της ουσίας αφαιρείται από τον Πρόεδρο του Τμήματος, η δυνατότητα να επιλέξει αυτός τα 5 μέλη που θα κρίνουν την υπόθεση για το τι μέλλει γενέσθαι με το κόμμα του κ. Κανελλόπουλου ή του κ. Κασιδιάρη αλλά θα συμμετέχουν όλα τα μέλη του Τμήματος.
Σημειωτέον, ότι σε κάποια ΜΜΕ ήδη αναφέρονται διάφορα ζητήματα όπως ότι και άλλα μέλη του Α1 Τμήματος -εκτός της κας Κλάπα- έχουν “κωλύματα” συμμετοχής τους στην εξέταση αυτής της υπόθεσης, όπως μέλος που έχει διαζευχθεί με τον δικηγόρο σύζυγό της ο οποίος ήταν πρώην υποψήφιος Βουλευτής αλλά και υποψήφιος Περιφερειάρχης της Χρυσής Αυγής και πιθανός υποψήφιος στις επόμενες Εθνικές Εκλογές.
Αυτό δεν είναι και ζήτημα για την ίδια που θα έπρεπε να επιλέξει η ίδια να απόσχει αν όντως ισχύουν οι φήμες αυτές;
Φαίνεται πως η Δικαστής του Α1 που έχει διαζευχθεί με τον σύζυγό της – πρώην στέλεχος της Εθνικιστικής Δεξιάς (όπως ήταν άλλωστε και πολλοί μεγαλοϋπουργοί της σημερινής Κυβέρνησης της ΝΔ) είναι το μέλος του Α1 Τμήματος κα Ασημίνα Υφαντή.
Οι πληροφορίες λένε ότι σύζυγος της κας Υφαντή ήταν ο υποψήφιος Βουλευτής το 2015 και το 2019 της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος Περιφερειάρχης το 2019 της Ελληνικής Αυγής για την Πελοπόννησο, ο γνωστός δικηγόρος κ. Δημήτριος Τζεμπετζής.
Το ερώτημα λοιπόν μετά απ΄ όλα αυτά που συνέβησαν στις πολιτικές εξελίξεις και αν όλα αυτά που αναφέρονται για τα μέλη του Α1 Τμήματος Α.Π. είναι πράγματι έτσι, τότε δεν θα έπρεπε η κα Υφαντή να αυτοεξαιρεθεί από την διαδικασία συζήτησης της υπόθεσης καθότι
-το διαζύγιο με τον πρώην σύζυγό της ήταν ολίγον τι επεισοδιακό;;; Αν πράγματι είναι αλήθεια αυτά τότε πως θα κρίνει αμερόληπτα και δίκαια μια υπόθεση που ενδέχεται να αφορά αντίδικό της ή τυχόν πολιτικούς συνεργάτες του;;;
Εγώ πάντως αν δεν κατέβει ο Ηλίας μάλλον δε θα πάω να ψηφίσω.Χθες διάβασα ότι θα κατέβει το ΕΑΝ μαζί με τον Νικολοπουλο.Να δεχτώ που τον έβαλε αρχηγό στους ΕΛΛΗΝΕΣ για να μη μπλοκαριστεί.Αντε να δεχτώ τη θυσία του Ηλια να μείνει εκτός σε αυτές τις εκλογές για χάρη του κόμματος.Δεν δέχομαι όμως τη μη συμμετοχή του κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ και απλά να ψηφίσω τον Κανελόπουλο.Ξενέρωσα με την όλη φάση.
Αν δεν ψηφίσουμε εξυπηρετούμε τα κόμματα εξουσίας και αφήνουμε ελεύθερο πεδίο για να ψηφίσουν Χασάν, Ιμπραήμ και Φατμέ , στους οποίους οι ολετήρες έχουν δώσει δικαιώματα…Σκέψου το…
Αφηστε το λαο να αποφασισει τι θελει ρε χεστες της βουλης. Ολα θα γυρισουν μπουμεραγκ εναντιον σας . Θα το δειτε. Ξευτιλες ατιμοι καταπατητες του συνταγματος ψευτικοι δημοκρατες .