Η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει μια ποικιλία ενεργειών που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία σας και την ικανότητά σας να φροντίζετε τις ευθύνες σας. Οι στρατηγικές αυτοεξυπηρέτησης μπορεί να περιλαμβάνουν δραστηριότητες που προάγουν τη σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική, πνευματική, κοινωνική ή/και επαγγελματική ευημερία σας
Γιατί η αυτοφροντίδα είναι σημαντική;
- Εξασφαλίζει ότι οι δικές σας ανάγκες ικανοποιούνται. Η παραμέληση του εαυτού σας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να φροντίζετε τις ευθύνες σας και μπορεί να συμβάλει στη χρήση λιγότερο από τις βέλτιστες στρατηγικές γονικής μέριμνας. (Έχετε κουραστεί ποτέ τόσο πολύ που υποχωρείτε στις απαιτήσεις του παιδιού σας ενάντια στην καλύτερη κρίση σας, επειδή δεν έχετε την ενέργεια να διαχειριστείτε την πιθανή οργή; Αυτό σίγουρα μου έχει συμβεί ως ατελής γονέας και ως παιδοψυχολόγος)
- Είστε πρότυπο για το παιδί σας. Η μοντελοποίηση της αυτοφροντίδας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε στο παιδί σας την αυτοφροντίδα!
6 συμβουλές για να εντάξετε την αυτοφροντίδα στη ζωή σας
1. Μείνετε συνδεδεμένοι. Αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, ειδικά τώρα. Ωστόσο, οι γονείς χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη από ποτέ. Είναι σημαντικό να είστε δημιουργικοί για να παραμένετε συνδεδεμένοι με τους άλλους. Δοκιμάστε ραντεβού με φίλους με ζουμ, βγείτε έξω για μια πεζοπορία με φίλους ή προγραμματίστε ώρες ραντεβού για να καλέσετε φίλους να προλάβουν τη διαφορά.
2. Εξασκηθείτε στη φροντίδα του εαυτού σας όλη την ημέρα. Η αυτοφροντίδα δεν σημαίνει απαραίτητα μια πλήρη ημέρα σπα. Αν και είναι υπέροχο αν μπορεί να είναι αυτό μερικές φορές. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να διαθέσετε 15 λεπτά ή 30 λεπτά σε κάποια δραστηριότητα αυτοφροντίδας. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο. Αυτό μπορεί να σημαίνει να κάνετε μια βόλτα ή να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας εκπομπή.
3. Μην παραλείπετε τα βασικά. Ένας εύκολος τρόπος για να ενσωματώσετε την αυτοφροντίδα περιλαμβάνει συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής. Προσπαθήστε να δώσετε προτεραιότητα στον επαρκή ύπνο, τη σωματική δραστηριότητα και την υγιεινή διατροφή. Μπορείτε να ξεκινήσετε με έναν τομέα και σιγά σιγά να προσθέσετε περισσότερες συνήθειες. Αυτοί είναι μικροί τρόποι για να διασφαλίσετε ότι ασχολείστε με την αυτοφροντίδα.
5. Εξερευνήστε νέες στρατηγικές αυτοφροντίδας. Μπορεί να είναι χρήσιμο να εξερευνήσετε τις ακόλουθες εργαλειοθήκες που έχουν δημιουργηθεί από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Διαθέτουν εργαλειοθήκες για σωματική, συναισθηματική και κοινωνική ευεξία.
6. Ζητήστε βοήθεια, εάν χρειάζεται. Μερικές φορές, το άγχος των γονέων μπορεί να είναι αρκετά σοβαρό ώστε να χρειάζεστε βοήθεια για να το διαχειριστείτε. Εάν δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε, εάν οι στρατηγικές που χρησιμοποιείτε δεν είναι χρήσιμες ή εάν χρησιμοποιείτε ουσίες για να το αντιμετωπίσετε, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής βοήθειας.