Στο τηλεοπτικό μήνυμα για την πανδημία του κορονοϊού, που θα απευθύνει προς τους Έλληνες πολίτες σήμερα στις έξι το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα ανακοινώσει κανενός είδους lockdown, όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Και αυτό καθώς παρόλο που το σενάριο τοπικών lockdown στην Αττική και σε άλλες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές είχε πέσει στο τραπέζι και ο σχεδιασμός βάσει εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων αφορούσε σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα και για δύο εβδομάδες, αλλά και παρόλο που το οικονομικό επιτελείο είχε διασφαλίσει τα αναγκαία χρήματα για να καλυφθεί το κόστος της αναστολής εργασίας, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε τελικά να μην προχωρήσει, τουλάχιστον επί του παρόντος, και αυτό για οικονομικούς λόγους.
Αλλά και γιατί το ύστατο όπλο του lockdown θα παραμείνει ως εφεδρεία της κυβέρνησης εάν η πανδημία ξεφύγει παντελώς εκτός ελέγχου το χειμώνα. Ο προβληματισμός δηλαδή που ετέθη αφορούσε στην οικονομική και πρακτική δυσκολία του να χρειαστεί και δεύτερο μίνι lockdown το Δεκέμβριο πχ.
Για τους λόγους αυτούς στην κυβέρνηση έκριναν επαρκές ότι σε αυτή τη φάση ο αριθμός των κρουσμάτων ημερησίως έχει σταθεροποιηθεί στα λίγο πάνω από 300, παρότι το νούμερο αυτό είναι φυσικά υψηλό και πολύ υψηλότερο βέβαια από τον αριθμό κρουσμάτων με τον οποίο η χώρα οδηγήθηκε σε γενικό lockdown την άνοιξη.
Αγώνας δρόμου και αγωνία για τις ΜΕΘ
Το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι εάν αντέχει το σύστημα υγείας και ιδίως εάν επαρκούν οι ΜΕΘ. Ζήτημα που προφανώς θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής ενημέρωσης του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του επικεφαλής της επιτροπής Σωτήρη Τσιόδρα στους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως κληθείς από το Newsbeast να σχολιάσει το γεγονός ότι οι κλίνες ΜΕΘ τόσο για COVID όσο και γενικές στον Ευαγγελισμό και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας έχουν γεμίσει και δεν μπορούν να δεχθούν άλλα κρούσματα, είπε ότι πρέπει κανείς να βλέπει το σύστημα στο σύνολο του, καθώς όπως σχολίασε δεν είναι μόνο δύο νοσοκομεία που έχουν να κάνουν με το σύστημα υγείας στην Αττική, αλλά υπάρχουν κλίνες και στο Σωτηρία, το Νίμιτς, το Αττικόν και το Νοσοκομείο Χαλκίδας.
Σημείωσε ότι τώρα οι κλίνες ΜΕΘ είναι 930 και το σύστημα ενισχύεται με καινούριες, με στόχο μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν φτάσει τις 1.200. Ανέφερε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα προστεθούν στο σύστημα 50 κλίνες ΜΕΘ από τη δωρεά της Βουλής των Ελλήνων.
Πάντως όπως αναφέρθηκε η σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε υψηλό εστω επίπεδο θεωρείται ικανοποιητική, αρκεί να μην υπάρξει εκθετική αύξηση το επόμενο διάστημα. Επομένως η κυβέρνηση εστιάζει στην πιστή εφαρμογή των ισχυόντων μέτρων ώστε να συνεχίσει να παίρνει ανάσες το σύστημα υγείας και να μπορέσει να προχωρήσει καθυστερώντας όσο δυνατόν την ανάγκη πιο δραστικών μέτρων.
Τήρηση των ισχύοντων μέτρων για να μη χρειαστεί lockdown
Σημειωτέον ότι όπως διευκρίνισε ο κ.Πέτσας, ο πρωθυπουργός δεν θα εξαγγείλει σήμερα κανένα πρόσθετο μέτρο, αλλά θα περιγράψει σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα και τι πρέπει να γίνει για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα.
Αυτό ενέχει βεβαίως και την προειδοποίηση ότι εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση στα ισχύοντα μέτρα, στο τέλος θα χρειαστεί και lockdown.
«Προκειμένου να αποφύγουμε σκληρότερα μέτρα που θα κοστίσουν και στην οικονομία και σε ολόκληρη την κοινωνία είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να εφαρμόζουμε όλοι, σχολαστικά, τα μέτρα που επιδεικνύουν οι ειδικοί και αποφασίζει η Πολιτεία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Πέτσας.
«Μείζονος σημασίας είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ιδίως κατά τις ώρες αιχμής, χρειάζεται πολλή προσοχή και η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της συμφόρησης» προσέθεσε.
«Η πολιτική μας για τη μείωση της συμφόρησης βασίζεται στο τρίπτυχο, περισσότερα λεωφορεία, υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 40% όπου είναι εφικτό, καθώς και κυλιόμενο ωράριο για να περιοριστεί ο αριθμός των επιβατών που βρίσκεται την ίδια στιγμή σε αποβάθρες και στάσεις» εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σύντομα περισσότερα λεωφορεία στους δρόμους
Επικαλέστηκε δε στοιχεία του ΟΑΣΑ, από τα οποία γίνεται σαφές, ειδικά για τα λεωφορεία, ότι η πληρότητα – άνω του 65% – των οχημάτων στις ώρες αιχμής δεν ξεπερνά το 5,5 %.
Υπογραμμίζεται ότι από τα 850 οχήματα που παραλάβαμε, σήμερα βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας 1.100 λεωφορεία, χωρητικότητας από 60 έως 150 ατόμων.
Επειδή όμως, τα περισσότερα λεωφορεία, σε αυτή τη συγκυρία, είναι απαραίτητα, θα γίνουν τις προσεχείς ημέρες και νέες ανακοινώσεις για την άμεση αύξηση του στόλου με δεκάδες λεωφορεία προκειμένου να δρομολογηθούν περισσότερα στις γραμμές που υπάρχει συμφόρηση κατά τις ώρες αιχμής, προανήγγειλε ο κ.Πέτσας και υπενθύμισε ότι στα μέσα Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου είχε προγραμματιστεί η πρώτη παράδοση λεωφορείων από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.