Αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από πολλά συναισθήματα. Η 96χρονη μονάρχης κυβέρνησε για 70 ιστορικά χρόνια και η παρουσία της έγινε αισθητή παγκοσμίως. Τη στιγμή που κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου της, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έζησε μια ξεκάθαρη και συλλογική στιγμή σοκ. Και μετά ήρθαν τα δάκρυα.
Ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεσαι για τη βασίλισσα Ελισάβετ συγκεκριμένα (και υπάρχει πολλή έγκυρη κριτική για τη μοναρχία), πιθανότατα έχεις νιώσει παρόμοια συναισθήματα απώλειας μετά τον θάνατο μιας αγαπημένης διασημότητας. Το φαινόμενο να θρηνείς κάποιον που δεν έχεις γνωρίσει ποτέ δεν είναι μοναδικό. Από επώνυμους πολιτικούς μέχρι αθλητές και μουσικούς, το να χάσεις ένα άτομο —ή ακόμα και στην ιδέα αυτού— που σήμαινε πολλά για σένα μπορεί να είναι πραγματικά τραγικό και να οδηγήσει σε συναισθήματα δυσπιστίας, άγχους, λύπης, ακόμη και θυμού, ανάλογα με τις περιστάσεις.
Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, λέει η Thea Gallagher, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο NYU Langone Health και συμπαρουσιάστρια του podcast του “Mind in View”. «Η θλίψη, στον πυρήνα της, αφορά μια απώλεια», λέει. «Ακόμα και όταν τελειώνει κάτι τόσο απλό όσο μια τηλεοπτική εκπομπή, μπορεί να νιώσεις μια απώλεια. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να επιδεινωθούν αν πρόκειται για άτομο – ακόμα κι αν δεν το έχεις γνωρίσει ποτέ».
Ας επιστρέψουμε στη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ως παράδειγμα: Το γεγονός ότι ήταν βασίλισσα για τόσο καιρό πιθανότατα παίζει ρόλο στο μέγεθος των αντιδράσεων όλων, λέει η ψυχολόγος Shannon O’Neill. «Για δεκαετίες, η βασίλισσα εμφανιζόταν στα σπίτια μας μέσω των μέσων ενημέρωσης και πιθανότατα νιώθεις οικεία», λέει. «Μπορεί να ήταν μια σταθερή, πάντα παρούσα μεταβλητή στη ζωή κάποιου. Μόλις αφαιρεθεί, μπορεί να σου φαίνεται σαν να λείπει κάτι ή κάποιος».
Μπορείς να εφαρμόσεις αυτήν τη γραμμή σκέψης σε οποιονδήποτε παρακολουθούσες συχνά και θαύμαζες με κάποιο τρόπο. Ένα πράγμα που έχουν επίσης κοινό αυτά τα άτομα είναι ότι θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια κατευναστική παρουσία για πολλούς ανθρώπους, λέει η Gina Frieden, επίκουρη καθηγήτρια συμβουλευτικής ανθρώπινης ανάπτυξης στο Vanderbilt Peabody College, ειδικός σε τραύματα και απώλεια. Μπορεί επίσης να βρεις παρηγοριά βλέποντας ένα άτομο που λατρεύεις να έχει πολύ ανθρώπινες εμπειρίες, είτε είναι μια προσωπική του επιτυχία είτε αντιμετώπισε μια διάγνωση καρκίνου. Πάνω απ ‘όλα, αυτές οι απώλειες μπορούν επίσης να είναι μια «καταθλιπτική» υπενθύμιση της δικής σου θνησιμότητας, προσθέτει η Gallagher.
Τι μπορούν λοιπόν να σου πουν τα συναισθήματά σου σε αυτές τις στιγμές; «Η θλίψη είναι μια πολύ ανθρώπινη εμπειρία και σηματοδοτεί την ικανότητα καταγραφής του αντίκτυπου της απώλειας», λέει η Arianna Galligher, αναπληρώτρια διευθύντρια του STAR Trauma Recovery Center στο The Ohio State University Wexner Medical Center.
Το να νιώθεις θλίψη για την απώλεια κάποιου που δεν έχεις γνωρίσει ποτέ δείχνει επίσης ότι είσαι συμπονετική, λέει η Gallagher. «Μπορεί να σκέφτεσαι τα παιδιά ενός ατόμου και όλο το τραύμα που έχει υποστεί η οικογένειά του», εξηγεί και είναι απολύτως κατανοητό να στεναχωριόμαστε λίγο για αυτό.
Αν αισθάνεσαι έτσι μετά την απώλεια κάποιου που δεν γνωρίζεις αλλά νιώθεις κοντά του, να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου σχετικά με αυτό. Η Frieden συνιστά να παίρνεις «ευκαιρίες για προβληματισμό και να παρατηρείς τα συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν» ενώ παρακολουθείς τα γεγονότα που εκτυλίσσονται μετά από μια απώλεια. Και παρόλο που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να φαίνονται αρκετά ζοφερά τις περισσότερες φορές, πιθανώς υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που αισθάνονται το ίδιο. «Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να παρακολουθείς πώς οι άλλοι αντιμετωπίζουν ή κάνουν τελετουργικό την απώλεια», λέει η Frieden. Το να μιλήσεις για το τι σήμαινε αυτό το άτομο για εσένα, την κληρονομιά του και όλα τα πράγματα που αγάπησες σε αυτό με άτομα που σε ενδιαφέρουν μπορεί επίσης να είναι ένας χρήσιμος τρόπος να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου.
Σιγα μη στεναχωρηθουμε για το ζομπι