Αυτός είναι ο νέος Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Κοινοποίηση:
agios

Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατατάχθηκε την Παρασκευή (30/8) ο ιερομόναχος Χριστοφόρος Παπουλάκος.

Ειδικότερα, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου απεφάσισε ομόφωνα να γίνει δεκτή η εισήγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος περί κατατάξεως στο αγιολόγιο της Εκκλησίας του μακαριστού μοναχού Χριστοφόρου Παναγιωτοπούλου, του επιλεγομένου Παπουλάκου.

Η μνήμη του θα τιμάται στις 18 Ιανουαρίου, ημέρα της οσιακής κοιμήσεώς του.

Η ζωή του Αγίου Χριστοφόρου Παπουλάκου
Ο Όσιος Χριστοφόρος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε το 1770 στο χωριό ‘Αρμπουνας της επαρχίας Καλαβρύτων του Νομού Αχαΐας και αρχικά εργαζόταν ως κρεοπώλης. Όταν πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο αρχικά μόνασε στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, ενώ αργότερα ασκήτεψε σε καλύβι κοντά στο χωριό του.

Έμεινε στην απομόνωση για περίπου 20 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έμαθε γραφή και ανάγνωση. Σε ηλικία 80 ετών πήρε την απόφαση να κηρύξει. Η φήμη του διαδόθηκε γρήγορα, αφού είχε τον δικό του μοναδικό τρόπο να συνεπαίρνει το κοινό.

Κυρίως κήρυττε εναντίον της μοιχείας και της κλοπής και υπέρ της προσευχής. Μέσα από τα κηρύγματά του καυτηρίαζε την πολιτική της Βαυαρικής διακυβέρνησης στη χώρα και τη συγκατάβαση σε αυτήν της Συνόδου της Εκκλησίας. Παραπέμφθηκε ενώπιον του Επισκόπου Καλαβρύτων, ο οποίος τον επέπληξε και του ζήτησε να περιορίσει τα κηρύγματά του.

Έξι μήνες αργότερα ο «Παπουλάκος» ξεκίνησε περιοδεία στη νότια Πελοπόννησο, συγκεντρώνοντας χιλιάδες κόσμο στο πέρασμά του. Ύστερα από πιέσεις, ο Βασιλιάς Όθων υπέγραψε διάταγμα για τον περιορισμό του «Παπουλάκου» σε μοναστήρι.

Ο «Παπουλάκος» κατέφυγε στη Μάνη για να σωθεί. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να στείλει άμεσα τον στρατηγό Γενναίο Κολοκοτρώνη με επιτελείο αξιωματικών για να τον συλλάβουν, αλλά ο στρατός βρέθηκε περικυκλωμένος από 2.000 Μανιάτες.

Στις 21 Ιουνίου 1852 συνελήφθη από τον στρατό, και μεταφέρθηκε στις φυλακές του Ρίου, όπου έμεινε δύο χρόνια στην απομόνωση. Επρόκειτο να δικαστεί από το κακουργιοδικείο Αθηνών ως στασιαστής, όμως τα γεγονότα του Κριμαϊκού πολέμου υποχρέωσαν τον Όθωνα να του δώσει αμνηστία, αλλά εξορίστηκε στη Μονή Παναχράντου της ‘Ανδρου, όπου εκοιμήθη και ετάφη το 1861.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

7 Σχόλια

  1. Ποιός μπορεί να απαντήσει στο εξής.Με ποιό δικαίωμα η Ιερά Σύνοδος αποφασίζει και διατάσσει την αγιοσύνη κάποιου.Που το στηρίζει αυτό;Μέσα στην Αγία Γραφή και πού;Διαφορετικά η Ι.Σ.πράττει βλασφημία,διότι έτσι προκρίνει την κρίση Του Θεού.Ο Θεός είναι εκείνος που θα κρίνει όλους έκαστον κατά τα έργα αυτού.Την Δευτέρα Παρουσία.Εσύ η Ιερά Σύνοδος,γιατί ονοματίζεις αγίους;Το θέμα βέβαια πηγαίνει πολύ πίσω,την εποχή του Βυζαντίου.Σημειωτέον οι θρησκευτικές εικόνες άρχισαν να επιβάλλονται απο τον 4ο αιώνα.(Παρακαλώ να περάσει διότι είναι σοβαρό).

  2. Ποσους ακομα πρεπει να αγιοποιησετε ρε ξεφτιλες;

  3. Ο Άγιος της Ρωμηοσύνης! Το κήρυγμά του τρόμαξε τους άρχοντες της Εκκλησίας και του παλατιού. Ο Ισαπόστολος που του απαγόρευσαν να κηρύττει. Συνεχίζει την περιοδεία του στην Πελοπόννησο από όπου περνάει ο λαός τον αγαπάει και αλλάζει ζωή. Ο Ιερομόναχος που για να τον συλλάβουν έκαναν εκστρατεία με στρατό και στόλο. Τελικά ένας παπάς στην Μάνη τον πρόδωσε για χρήματα όπως ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστό. Η δίκη γίνεται μετά ένα χρόνο με την αίθουσα γεμάτη. Ο πρόεδρος τον ρώτησε “ποιο δικηγόρο έχεις;” Τότε ο Παπουλάκος σηκώνεται και λέει “Δικηγόρο που θα με υπερασπιστεί και θα με αθωώσει την Ημέρα της Κρίσεως διορίζω τον Κύριο Ημών Ιησούν Χριστό!” Ταράχτηκε η αίθουσα από τις φωνές. “Αναβάλλεται το δικαστήριο” είπε ο πρόεδρος. Είθε ο Θεός να στείλει Παπουλάκους και σήμερα να κηρύξουν το Λόγο του γιατί οι Έλληνες είναι ακατήχητοι και μες στην αμαρτία. Μεγάλη η Χάρη σου Άγιε Χριστόφορε Παπουλάκο!

  4. ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙ ΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΥ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΟ ΥΡΑΝΙΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ ΑΜΗΝ+♡+♡+♡+

Comments are closed.