Διαβάζουμε στο διαδίκτυο, ένα ρεπορτάζ που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, για την πορεία του Ελληνικού Τύπου και της έγγραφης ενημέρωσης υπό μορφή αχυρανθρώπων στα ΜΜΕ.
Αγοράζει το «Άργος» αλλά χρωστάει παντού
“Με ποσοστό άνω του 40% συμμετέχει η Νίκη Εκδοτική ΑΕ στο Πρακτορείο «ΑΡΓΟΣ» σύμφωνα με δημοσιεύματα Μέσων που πρόσκεινται στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Δηλαδή πλέον η εταιρεία της οικογένειας Σμυρνιωτάκη ελέγχει την διανομή Τύπου στην Ελλάδα.
Οι απορίες και οι αγωνίες της εκδοτικής αγοράς χτυπάνε «κόκκινο» όμως. Καθώς είναι γνωστά πολλά γεγονότα που δημιουργούν εύλογες αμφιβολίες για το μέλλον του Πρακτορείου «ΑΡΓΟΣ».
Μια απορία είναι πώς μπορεί μια επιχείρηση με βασικό αντικείμενο το εμπόριο αυτοκινήτων (όπως δηλώνει στα επίσημα έγγραφά της) να αναλαμβάνει την Διανομή Τύπου. Το μεγάλο μέρος των πωλήσεων της «ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ» προέρχεται από εμπόριο αυτοκινήτων.
Μια δεύτερη, ιδιαίτερα σημαντική, απορία – αγωνία είναι γιατί στα τέλη του 2018 η «καρδιά» της εταιρείας, η οικογένεια Σμυρνιωτάκη, αποχωρεί πλήρως από το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ» αφήνοντας την τύχη της στα χέρια της Ρουμάνας συνεργάτιδάς τους και του εμπορικού τους διευθυντή. Είναι ακατανόητο πώς συνάδει η απαλλαγή από μελλοντικές ευθύνες με τα μεγαλεπήβολα σχέδια ανάπτυξης της «ΑΡΓΟΣ».
Τρίτη απορία, που προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά, είναι η συχνή ανεύρεση εταιρειών της οικογένειας Σμυρνιωτάκη στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, με ποσά που αθροίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Η επιχειρηματική αποτυχία δεν μπορεί να είναι εμπόδιο για νέες δραστηριότητες αλλά θα πρέπει σύντομα να γίνει κατανοητό πώς τα μεγάλα αυτά χρέη θα επηρεάσουν (ή όχι) την λειτουργία της «ΑΡΓΟΣ». Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η «ΑΡΓΟΣ» αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα (όπως δήλωσε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού) και με την αποχώρηση του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη η ανησυχία κορυφώνεται.
Τέταρτη απορία είναι πώς μια εταιρεία με τεράστιες συσσωρευμένες ζημιές από το παρελθόν και με ελάχιστα κέρδη αγόρασε το 40% της «ΑΡΓΟΣ», με τί χρήματα, με τί εγγυήσεις.
Και τέλος απορία δημιουργεί η αδράνεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού να καλέσει άμεσα την ελεγχόμενη «ΑΡΓΟΣ» για εξηγήσεις, αφού όφειλαν να γνωστοποιήσουν την μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου στον Σμυρνιωτάκη πριν αυτή πραγματοποιηθεί”.
Τον τελευταίο μήνα διαπιστώνουμε , με λύπη, ότι η νέα ιδιοκτησία του πρακτορείου Άργος, σαμποτάρει τον κόπο και τις προσπάθειες της εφημερίδας μας, για καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση, με καλή διανομή και καλύτερη “διασπορά” των εφημερίδων σε όλη την Ελλάδα.
Φοβούμαστε ότι εαν συνεχιστεί αυτή η ιστορία, ο κύριος Παντελής Σμυρνιωτάκης, θα αποδειχτεί ο σύγχρονος νεκροθάφτης του Ελληνικού Τύπου, σε έναν δρόμο, δίχως επιστροφή.
———-Γεύμα Σμυρνιωτάκη – Χατζηνικολάου στην Κηφισιά
Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, εάν αναλογιστούμε ότι αυτή η περίεργη φυσιογνωμία, συντρώγει και συνπίνει με τον εκδότη που χρωστάει σε ασφαλιστικά ταμεία και σε όποιους μιλάνε ελληνικά -το τελευταίο διάστημα.
Διαβάζουμε από το secretmedia.gr των Παραπολιτικών.
Τα… είπαν σε ψαροταβέρνα
Σε ψαροταβέρνα της Κηφισιάς γευμάτισαν ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ Νίκος Χατζηνικολάου και ο νέος μέτοχος της «Ίριδας» και του πρακτορείου Διανομής «Άργος» Παντελής Σμυρνιωτάκης.
Στο μενού της συνάντησης των δύο ανδρών θεωρείται βέβαιο ότι βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις με την εξαγορά μετοχών από την «Νίκη Εκδοτική» σε «Άργος» και «Ίριδα».
Η συνάντηση εντάσσεται σε ένα κύκλο επαφών που έχει ξεκινήσει η πλευρά Σμυρνιωτάκη με τους εκδότες, θέλοντας να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της, τόσο για την αγορά της διανομής, όσο και γι’ αυτήν των εκτυπώσεων.
Μετά από το εν λόγω δημοσίευμα, μπορούμε να… μην κοιμόμαστε ούτε μία ώρα ήσυχοι. Με το πρακτορείο Άργος να χρωστάει της Μιχαλούς, όλα κυλούν ωραία, πηγαίνοντας όλοι κατευθείαν στον τάφο, ειδικά με συμβουλάτορα του κυρίου ιδιοκτήτη, έναν αποτυχημένο εκδότη και χρεωφειλέτη του Δημοσίου, σαν τον Χατζηνικολάου.
Το ΜΑΚΕΛΕΙΟ, θα αντιδράσει και θα αντιδράσει όπως γνωρίζει για να προασπίσει τα συμφέροντά του.
Εκεινη η μυστηρια ιστορια που ειχε βουιξει ο τυπος προ εικοσαετιας με τα 680 γραμμάρια στην Εκαλη και την τσεχικη (σαυτη την περίπτωση) βιτρινα τι εκβαση ειχε τελικα;