Τουλάχιστον 600.000 γυναίκες και κορίτσια πέφτουν θύματα ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων που ζουν στην Ευρώπη.
Αυτό είναι το συγκλονιστικό συμπέρασμα έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι μια συγκλονιστική πραγματικότητα, την οποία βλέπει καθημερινά η Γαλλίδα γυναικολόγος Ghada Hatem.
Η Γαλλίδα γυναικολόγος εργάζεται σε ένα νοσοκομείο στο Παρίσι που ειδικεύεται στη θεραπεία αυτών των θυμάτων. Στη Γαλλία, όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων είναι παράνομος. Κι όμως, δε φαίνεται να καταργείται.
«Μερικοί αισθάνονται πόνο, άλλοι παραπονιούνται ότι δεν αισθάνονται ευχαρίστηση»
Οι ασθενείς βασίζονται στη βοήθεια του γιατρού Ghada Hatem. Λέει ότι οι γυναίκες υποφέρουν σωματικά και ψυχικά εξαιτίας των επιπτώσεων του ακρωτηριασμού.
«Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται πόνο, άλλοι παραπονιούνται ότι δεν αισθάνονται καμία ευχαρίστηση», λέει ο γιατρός Ghada Hatem.
«Σήμερα το πρωί, μια γυναίκα ήρθε σε μένα και μου είπε πόσο σημαντική είναι αυτή η επέμβαση για να βρει την ταυτότητά της. Ήθελε να νιώσει ξανά σωματικά ικανή – να ανακτήσει ό,τι της είχαν στερήσει», λέει ο γυναικολόγος.
Ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων απαγορεύεται στη Γαλλία. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν αναφερθεί. Αλλά οι περισσότερες γυναίκες έχουν βιώσει αυτή την εμπειρία στις γενέτειρες αφρικανικές χώρες τους. Ανάμεσά τους και η Hibo, 26 ετών. Έφυγε από το Τζιμπουτί λόγω των βασάνων που υπέμεινε ως παιδί.
«Με ξύπνησαν και δεν ήξερα τι γινόταν. Μου είπαν: Έλα εδώ! Η μητέρα μου με κρατούσε από τα χέρια και μια άλλη γυναίκα με τα πόδια. Ένας άλλος έκανε αρκετές περικοπές, οπότε ένιωσα έντονο πόνο . Δεν πήρα κανένα φάρμακο για να ανακουφίσω τον πόνο – απλά υπέφερα», λέει η νεαρή γυναίκα.
Οι γυναίκες στη Γαλλία έχουν δημιουργήσει μια οργάνωση για να βοηθήσουν τα 60.000 κορίτσια που έχουν πληγεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ώστε να μην αισθάνονται εγκαταλελειμμένα. Απαιτούν από τους γονείς να μην στέλνουν πλέον τα γεννημένα στη Γαλλία κορίτσια τους στις χώρες καταγωγής τους όπου θα ακρωτηριάζονται σύμφωνα με την παράδοση.
Μαχαίρι, λεπίδες και φυλαχτά – εργαλεία που χρησιμοποιούνται για το τελετουργικό ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων κοριτσιών στην Κένυα
«Είναι τρελό που μετά από 5.000 χρόνια, αυτό εξακολουθεί να εφαρμόζεται, παρόλο που όλοι γνωρίζουν ότι είναι παράνομο – καμία θρησκεία δεν το απαιτεί και επηρεάζει την υγεία, λέει ο γιατρός Ghada Hatem.
Συχνά, ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων γίνεται με ένα κλασικό ξυράφι.
«Πρέπει να ψάξω για το υπόλοιπο που αφαιρέθηκε μετά την περιτομή, να το φέρω πίσω και να το ράψω πίσω στο σημείο που ήταν πριν κοπεί», εξηγεί ο γιατρός.
«Με το θάρρος του, ο Δρ Χατέμ κατάφερε να δημιουργήσει ένα μέρος όπου αντιμετωπίζει πρόβλημα που πολλοί το θεωρούν θέμα ταμπού.
Γιατί γίνεται η περιτομή
Η Hibo δεν θέλει την εγχείρηση για τον εαυτό της. Φοβάται ότι θα νιώσει ξανά πόνο. Ζήτησε όμως άσυλο στη Γαλλία για να προστατεύσει τις κόρες της.
Οι οικογένειες των γυναικών στη χώρα της συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η περιτομή είναι μια πράξη ηθικής αγνότητας .
«Τα παιδιά μου δεν μπορούν ποτέ να περάσουν αυτό που πέρασα εγώ! Ξέρω το μαρτύριο και δεν θα τους αφήσω να υποφέρουν το ίδιο, γιατί ήταν βασανιστήρια!», λέει η γυναίκα.
Μαζί με τους ασθενείς της, η Ghada Hatem ελπίζει να αλλάξει κάτι.
«Παλεύουμε για να σταματήσουμε τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων γιατί, προφανώς, η πρόληψη είναι καλύτερη.
Αλλά πολλές γυναίκες έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν. Έτσι, η Ghada Hatem θέλει να ανοίξει περισσότερα καταφύγια όπως αυτό στη Γαλλία, τα οποία θα τους δώσουν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή.