Αυτό είναι το μυστικό για ήρεμο, ποιοτικό και διαρκή ύπνο – Δεν είναι χάπι, συμπλήρωμα, ούτε καν βότανο

Κοινοποίηση:
ΔΣΩΣΔΩΣΔΩ

Νέα έρευνα από το Κέντρο Ερευνών Cyclotron του Πανεπιστημίου της Λιέγης δείχνει ότι το σώμα παραμένει ευαίσθητο στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, υποδεικνύοντας πώς οι αισθητηριακές εισροές μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητά του.

Οι ερευνητές του ULiège συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο του Fribourg στην Ελβετία για να διερευνήσουν αν το σώμα είναι πραγματικά αποσυνδεδεμένο από τον εξωτερικό κόσμο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για να το κάνουν αυτό, επικεντρώθηκαν στο πώς αλλάζει ο καρδιακός παλμός όταν ακούμε διαφορετικές λέξεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Sleep Research, αποκαλύπτουν ότι, συγκριτικά με τις ουδέτερες, οι καταπραϋντικές λέξεις επιβραδύνουν την καρδιακή δραστηριότητα, ένδειξη που ισοδυναμεί με βαθύτερο ύπνο. Η εν λόγω ανακάλυψη ρίχνει περισσότερο φως στις αλληλεπιδράσεις εγκεφάλου και καρδιάς κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες, που υπέδειξαν ότι οι χαλαρωτικές λέξεις αυξάνουν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου. Οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι ο εγκέφαλος παραμένει επίσης ικανός να ερμηνεύει τις αισθητηριακές πληροφορίες, με αποτέλεσμα να προάγει τη χαλάρωση του σώματος όταν ακούει χαλαρωτικές λέξεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα ηλεκτροκαρδιογραφήματος, για να αποδείξει ότι η δραστηριότητα της καρδιάς επιβραδύνεται μόνο μετά την έκθεση σε χαλαρωτικές λέξεις και όχι ουδέτερες, αναδεικνύοντας ότι η χρήση λέξεων με νόημα μπορούν να επιδράσουν θετικά στον ύπνο.

 Οι δείκτες τόσο της καρδιακής, όσο και της εγκεφαλικής δραστηριότητας συγκρίθηκαν στη συνέχεια, ώστε να αποσαφηνιστεί κατά πόσο συμβάλλουν στη διαμόρφωση του ύπνου, σε συνδυασμό με τις ακουστικές πληροφορίες. Έχει υποστηριχθεί και στο παρελθόν ότι η καρδιακή δραστηριότητα συμβάλλει στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, αλλά τέτοιες αποδείξεις έχουν ληφθεί έως τώρα αποκλειστικά σε κατάσταση εγρήγορσης. Τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι το ίδιο ισχύει και κατά τη διάρκεια του ύπνου, προσφέροντας μια νέα προοπτική για τον ουσιαστικό ρόλο των σωματικών αντιδράσεων, πέραν των εγκεφαλικών δεδομένων, για την κατανόηση του ύπνου.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: