Ο τηγανητός μπακαλιάρος είναι το σήμα κατατεθέν της 25ης Μαρτίου και ένα από τα λίγα ψάρια που καταναλώνονται σε επιλεγμένες ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής.
Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση. Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.
H 25η Μαρτίου είναι μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο της Σαρακοστής και εκείνη την ημέρα καταναλώνονται κατ’ εξαίρεση το ψάρι, το λάδι και το κρασί.
Το μυστικό υλικό για να γίνει ελαφρύ το κουρκούτι
Όσο σημαντικό είναι το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου άλλο τόσο σημαντικό είναι και το κουρκούτι που θα χρησιμοποιήσεις για να τον τηγανίσεις. Καμία από εμάς δεν θέλει ένα βαρύ αποτέλεσμα με το ιδανικό τηγάνισμα να αφήνει τον μπακαλιάρο τραγανό απ’ έξω και μαλακό από μέσα.
Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σου το μυστικό υλικό για να φτιάξεις το πιο ελαφρύ και γευστικό κουρκούτι. Ο λόγος για το αλεύρι ρυζιού, το οποίο θα σου χαρίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πολλοί σεφ το επιλέγουν ως πυκνωτικό σε διάφορες συνταγές με την διαφορά στη γεύση να είναι αισθητή. Δοκίμασέ το και ετοιμάσου να εκπλαγείς.
Τα tips που θα απογειώσουν τον μπακαλιάρο σκορδαλιά
Πλύνε τον μπακαλιάρο σε τρεχούμενο νερό, όσο καλύτερα μπορείς για να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο αλάτι.
Κόψε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τοποθέτησέ τον σε ένα μεγάλο μπολ με νερό, το οποίο θα αλλάζεις ανά 3 με 4 ώρες για μιάμιση μέρα.
Το κουρκούτι πρέπει να είναι κρύο. Πριν το χρησιμοποιήσετε, πρέπει να το έχεις βάλει τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο.
Αν τηγανίσεις τον μπακαλιάρο απλά με αλεύρι, πρόσεξε να είναι τελείως στεγνά τα κομμάτια του ψαριού πριν τα βουτήξεις στο αλεύρι.
Εντάξει, την πέτυχες την συνταγή;