Αυτό είναι το νέο “όπλο” των Ρώσων για να βυθίζουν αμερικανικά υποβρύχια (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
us_submarine(1)-630x397

Στο πλαίσιο της άτυπης κούρσας εξοπλισμών που έχουν “ξεκινήσει” τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, νέα εξοπλιστικά προγράμματα δημιουργούνται, τα οποία έχουν ως στόχο να δώσουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα στην μία ή την άλλη πλευρά στο πεδίο της μάχης.

Ένα από αυτά τα προγράμματα αν και πολύ καινοτόμα και φιλόδοξα έχει να κάνει με τη ναυτική ισχύς. Είναι σαφές πως οι ΗΠΑ έχουν τρομακτική ναυτική δύναμη και έτσι οιι Ρώσοι  επεξεργάζονται ένα νέο τέχνασμα για τον εντοπισμό των αμερικανικών υποβρυχίων, ρομπότ εξοπλισμένα με σόναρ.

Ωστόσο αυτό είναι ειρωνικό, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αναπτύξει ένα σκάφος -ρομπότ το οποίο έχει σχεδιαστεί να “κατασκοπεύει” και να παρακολουθεί ντιζελοκίνητα υποβρύχια.

Από την άλλη όμως, η Ρωσία έχει ξεκινήσει τις δοκιμές μη επανδρωμένων υποβρυχίων οχημάτων, που είναι εξοπλισμένα με συστήματα σόναρ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Izvestia.

Το μεγάλο πρόβλημα με τα σόναρ είναι ότι συνδέονται με το πλοίο επιφανείας και οι αισθητήρες και οι δέκτες είναι σε ικανή απόσταση ώστε να αποφεύγουν τις παρεμβολές που δημιουργούν τα πλοία, ωστόσο τα μεγάλα και μακριά καλώδια είναι δύσκαμπτα και οι ελιγμοί των πλοίων μπορούν να προκαλέσουν αν όχι ζημιά και πρόβλημα, αλλά και αποκοπή των καλωδίων.

Όντας πρακτικοί, οι Ρώσοι σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα υποβρύχιο ρομπότ με ρυμουλκούμενη κεραία, στο οποίο θα είναι ενσωματωμένο και θα λειτουργεί το σόναρ, με το πλοίο επιφανείας να χειρίζεται εξ αποστάσεως το όχημα αυτό, παρακάμπτοντας τις προαναφερθείσες δυσκολίες και τεχνικά προβλήματα.

Ο ειδικός σε θέματα Ναυτικού Alexander Mozgovoy δήλωσε στην εφημερίδα Izvestia ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έχει ήθελε από καιρό να προχωρήσει σε αλλαγές σε ότι έχει να κάνει με τις ρυμουλκούμενες κεραίες και το πως λειτουργούν.

Το πλεονέκτημα της ρυμουλκούμενης κεραίας είναι υψηλή ευαισθησία, ειδικά στην παθητική λειτουργία, επειδή λόγω του μεγάλου μήκους της επηρεάζεται λιγότερο από τον θόρυβο και τους κραδασμούς που παράγονται από το πλοίο επιφανείας.

Προηγουμένως, υπήρχαν ειδικά πλοία, ένα είδος υδροακουστικού συστήματος AWACS [Airborne Warning and Control System], με τεράστιες ρυμουλκούμενες κεραίες.

Σκοπός τους ήταν η αναζήτηση ατομικών υποβρυχίων και η στόχευση αεροπορικών και ανθυποβρυχιακών δυνάμεων. Αλλά λόγω του μεγάλου μεγέθους, οι ρυμουλκούμενες κεραίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στην ανοιχτή θάλασσα, και καλύτερα στον ωκεανό, όπου υπάρχει αρκετό βάθος και περιθώριο ελιγμών.

Τα ρωσικά πολεμικά πλοία που είναι εξοπλισμένα με ρυμουλκούμενες συστοιχίες κεραιών μπορούν να ανιχνεύσουν ένα κινούμενο υποβρύχιο σε απόσταση 9,3 έως 12,4 μιλίων, ένα πλοίο επιφανείας σε απόσταση 30 με 100 χιλιομέτρων και μια εισερχόμενη τορπίλη από 15 έως 30 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την Izvestia.

Προς το παρόν, τα υποβρύχια μπορούν να, κρύβονται βαθιά και σιωπηλά στα τεράστια βάθη του ωκεανού, όμως από ότι φαίνεται είναι στο μέλλον μέλλον οι ωκεανοί θα καλύπτονται από πλήθος υποβρύχιων ρομπότ που ρυμουλκούν σόναρ και κεραίες, τα οποία όχι μόνο είναι πιο φτηνά αλλά και κυρίως και πιο αναλώσιμα σε σχέση με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη.

Πηγή: National Interest

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: