Μπορεί να φαίνεται παράλογο, ωστόσο υπάρχει ένα προϊόν στην κουζίνα μας που είναι μπορεί να αποτελέσει σοβαρή πηγή μετάδοσης βακτηρίων και ιών, αν δεν καθαρίζεται ή αντικαθίσταται συστηματικά.
Ο λόγος γίνεται για το σφουγγαράκι με το οποίο πλένουμε τα πιάτα μας, καθώς αν το αφήσουμε να φθαρεί από τις συνεχόμενες χρήσεις και πλύσεις, τότε είναι πιθανό να γίνει επικίνδυνο ακόμα και για την υγεία μας.
Συγκεκριμένα, το σφουγγαράκι είναι συνήθως υγρό και αποθηκεύεται σε ζεστό μέρος, ενώ η μεγάλη του επιφάνεια μπορεί να περικλύσει πολλά θρεπτικά στοιχεία για τα μικρόβια, όπως τα υπολείμματα των τροφών, ακόμα και απορρυπαντικού.
Για τον λόγο αυτό, το σφουγγαράκι θα πρέπει να καθαρίζεται συστηματικά ακόμα και να αντικαθίσταται ανά μία με δύο εβδομάδες, προκειμένου να μην υπάρχει φθορά και να μην δημιουργείται πρόσφορο… έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων.