Τη σταδιακή άρση των μέτρων τον Μάιο και τον Ιούνιο, στοχευμένα και σε διαδοχικά στάδια ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου «το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας». Έτσι, μετά τις 4 Μαΐου, είπε ότι αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες εξυπηρέτησης του κοινού. Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά και με χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις της εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και παρακολουθώντας πάντα την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού. Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από την πρώτη στιγμή σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες προστασίας για τους ιερείς και το ποίμνιο. Εν συνεχεία θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αρχικά 12μηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και εν συνεχεία και τα εποχικά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου.
«Η μέχρι σήμερα επιτυχία του σχεδίου μας κυρίως σε σύγκριση και με άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού δεν είναι μια φωτογραφία της στιγμής για το αρχείο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογραμμίζοντας πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων κρίθηκε στο ότι οι πολίτες επέδειξαν ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ωριμότητα. «Είναι για να μας θυμίζει καθημερινά γιατί πήραμε από την αρχή αυτά τα μέτρα», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Για να μη νοσήσουν πολλοί ταυτόχρονα. Για να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών. Για να μη φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, δηλαδή με απόγνωση να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Για να μη χάσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα από την έλλειψη ενός κρεβατιού εντατικής θεραπείας ή από την έλλειψη ενός αναπνευστήρα».