Αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες κάτω από τον παγετώνα Doomsday τους έκανε να τρομάξουν

Κοινοποίηση:
afto-pou-anakalypsan-oi-epistimones-kato-apo-ton-pagetona-doomsday-tous-ekane-na-tromaxoun-768x447

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο παγετώνας Thwaites στην Ανταρκτική λιώνει με γρήγορο ρυθμό και θα μπορούσε να βρίσκεται σε μη αναστρέψιμη πορεία προς την κατάρρευση, γεγονός που σημαίνει καταστροφή από την παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Από το 2018, μια ομάδα επιστημόνων μελετά τον παγετώνα Thwaites, που συχνά αποκαλείται «Παγετώνας της Κρίσης». Τα ευρήματά, παρέχουν την πιο ξεκάθαρη εικόνα αυτού του πολύπλοκου, συνεχώς μεταβαλλόμενου παγετώνα. Οι προοπτικές είναι «ζοφερές», είπαν οι επιστήμονες σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, αποκαλύπτοντας τα βασικά συμπεράσματα της έρευνάς τους μετά από έξι χρόνια.

Βρήκαν ότι η ταχεία απώλεια πάγου πρόκειται να συμβεί ακόμα πιο γρήγορα μέχρι το τέλος του αιώνα. Η υποχώρηση του Thwaites έχει επιταχυνθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια, δήλωσε ο Rob Larter, θαλάσσιος γεωφυσικός στο British Antarctic Survey και μέλος της ομάδας ITGC. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω και πιο γρήγορα», ανέφερε.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι το Thwaites και το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής θα μπορούσαν να καταρρεύσουν μέσα σε 200 χρόνια, κάτι που θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Το Thwaites έχει αρκετό νερό για να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας κατά περισσότερο από 2 πόδια. Αλλά επειδή λειτουργεί και σαν φελλός, συγκρατώντας το τεράστιο στρώμα πάγου της Ανταρκτικής, η κατάρρευσή του θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας περίπου 10 πόδια, καταστρέφοντας τις παράκτιες κοινότητες από το Μαϊάμι και το Λονδίνο μέχρι το Μπαγκλαντές και τα νησιά του Ειρηνικού.

Οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό ότι ο Thwaites που είναι μεγέθους της Φλόριντα ήταν ευάλωτοςι, εν μέρει λόγω της γεωγραφίας τους. Η γη στην οποία κάθεται έχει κλίση προς τα κάτω, που σημαίνει ότι καθώς λιώνει, περισσότερος πάγος εκτίθεται σε σχετικά ζεστό νερό του ωκεανού.

Τα τελευταία έξι χρόνια, το φάσμα των πειραμάτων των επιστημόνων προσπάθησε να φέρει περισσότερη σαφήνεια. Έστειλαν ένα ρομπότ στο σημείο στο οποίο ο πάγος ανεβαίνει από τον βυθό της θάλασσας και αρχίζει να επιπλέει.

Οι πρώτες εικόνες του ρομπότ που έφτασε μέχρι τη γραμμή γείωσης ήταν συγκινητικες, είπε η Kiya Riverman, παγετολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ. «Για τους παγετολόγους, νομίζω ότι αυτό είχε τον συναισθηματικό αντίκτυπο που ίσως είχε η προσγείωση στο φεγγάρι στην υπόλοιπη κοινωνία». «Ήταν μεγάλη υπόθεση. Βλέπαμε αυτό το μέρος για πρώτη φορά.»

Μέσω των εικόνων που έστελνε το ρόμποτ που ονομάστηκε Icefin, ανακάλυψαν ότι ο παγετώνας λιώνει με απροσδόκητους τρόπους, με το ζεστό νερό του ωκεανού να μπορεί να διοχετεύεται μέσα από βαθιές ρωγμές στον πάγο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response