Αυτό το ζώο θα κυριαρχήσει στον κόσμο αν εξαφανιστούν οι άνθρωποι – Δεν το φαντάζεστε

Κοινοποίηση:
3c50b0b4-earth-11009_1280

Στο εφιαλτικό σενάριο που όλοι οι άνθρωποι πέθαιναν και η ανθρωπότητα εξαφανιζόταν ένα ζώο θα κυριαρχούσε χωρίς καμία αμφιβολία σύμφωνα με ειδικούς.

Λόγος γίνεται για τα χταπόδια τα οποία διαθέτουν όχι μόνο τη νοητική ικανότητα να δημιουργήσουν έναν νέο πολιτισμό, αλλά και τα φυσικά χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Tim Coulson του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε ότι η «επιδεξιότητα, η περιέργεια, η ικανότητα επικοινωνίας μεταξύ τους και η ύψιστη νοημοσύνη» τους σημαίνει ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολύπλοκα εργαλεία για να χτίσουν έναν τεράστιο πολιτισμό που θα έμοιαζε με τις περιγραφές αναφορικά με την Ατλαντίδα κάτω από το νερό.

Και παρόλο που το χταπόδι είναι σχεδόν απίθανο να εξελιχθεί σε ένα πλήρες χερσαίο ζώο, είναι αρκετά έξυπνο ώστε να «παρατείνει» το χρόνο του έξω από το νερό για να αναπτύξει νέες μεθόδους κυνηγιού, υποστήριξε.

Ο καθηγητής Coulson, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους ζωολόγους και βιολόγους στον κόσμο δήλωσε ότι τα χταπόδια βρίσκονται τώρα σε «πλεονεκτική θέση» για να αποικίσουν τον κόσμο σε περίπτωση που η ανθρωπότητα εκλείψει.

Τα πρωτεύοντα θηλαστικά, που για πολύ καιρό θεωρούνταν ως διάδοχοι του ανθρώπου, θα αντιμετώπιζαν τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετώπιζε και το ανθρώπινο γένος και θα εξαφανίζονταν επίσης, είπε. Ο καθηγητής είπε ότι τα χταπόδια, τα οποία μπορούν να αναπνέουν για 30 λεπτά εκτός νερού – θα μπορούσαν, με την πάροδο εκατομμυρίων ετών, να αναπτύξουν τις δικές τους μεθόδους κυνηγιού στη στεριά με τον ίδιο τρόπο που το έχουν κάνει οι άνθρωποι στη θάλασσα.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει εξοπλισμό αναπνοής τύπου Scuba για την παράταση του χρόνου που μπορούν να παραμείνουν εκτός νερού, είπε.

Μιλώντας στο περιοδικό The European, ο καθηγητής Coulson, ο οποίος στο παρελθόν ήταν καθηγητής Βιολογίας Πληθυσμών στο Imperial College του Λονδίνου και κατείχε θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και στο Ινστιτούτο Ζωολογίας του Λονδίνου, δήλωσε: «Τα χταπόδια είναι από τα πιο έξυπνα, προσαρμοστικά και πολυμήχανα πλάσματα στη Γη.

«Η ικανότητά τους να επιλύουν πολύπλοκα προβλήματα, να χειρίζονται αντικείμενα, ακόμη και να καμουφλάρονται με εκπληκτική ακρίβεια, υποδηλώνει ότι, δεδομένων των κατάλληλων περιβαλλοντικών συνθηκών, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ένα είδος που θα δημιουργούσε πολιτισμούς μετά την εξαφάνιση των ανθρώπων. Η προηγμένη νευρωνική τους δομή, το αποκεντρωμένο νευρικό τους σύστημα και οι αξιοσημείωτες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων καθιστούν τα χταπόδια κατάλληλα για να ζήσουν σε έναν απρόβλεπτο κόσμο.

Αυτές οι ιδιότητες θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν να εκμεταλλευτούν νέες θέσεις και να προσαρμοστούν σε έναν μεταβαλλόμενο πλανήτη, ιδίως ελλείψει ανθρώπινης επιρροής», τόνισε

Και πρόσθεσε: «Φυσικά, η κυριαρχία των χταποδιών είναι εντελώς υποθετική: η εξέλιξη είναι απρόβλεπτη και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποια πορεία θα ακολουθήσει σε περίπτωση εξαφάνισης του ανθρώπου.

Το μέλλον της ζωής στη Γη διαμορφώνεται από αμέτρητες μεταβλητές και οποιοσδήποτε αριθμός ειδών θα μπορούσε να αναδειχθεί σε εξέχουσα θέση. Τούτου λεχθέντος, δεδομένης της αξιοσημείωτης νοημοσύνης, της προσαρμοστικότητας και του ποικίλου φάσματος στρατηγικών επιβίωσης των χταποδιών, δεν θα ήταν και το πιο τραβηγμένο σενάρια να τα φανταστούμε να ευδοκιμούν σε έναν κόσμο μετά τον άνθρωπο».

Αν οι άνθρωποι εκλείψουν, ίσως λόγω πολέμων ή κλιματικής αλλαγής, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι το πλάσμα που θα μας «αντικαταστήσει» θα πρέπει να είναι επιδέξιο. Χωρίς επιδεξιότητα, ένα είδος δεν θα ήταν σε θέση να αναπτύξει πολύπλοκα εργαλεία για να τροποποιήσει το περιβάλλον του και να αποικίσει τον πλανήτη με τον τρόπο που το έχει κάνει ο άνθρωπος.

Ορισμένα πουλιά, όπως τα κοράκια και οι παπαγάλοι, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά έξυπνα και κατασκευάζουν κοινές φωλιές που μπορεί να διαρκέσουν για δεκαετίες. Αρκετά είδη εντόμων κατασκευάζουν πολύπλοκες πανύψηλες κατασκευές, οι οποίες μοιάζουν με τον ανθρώπινο πολιτισμό. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι ούτε τα πουλιά ούτε τα έντομα είναι πιθανό να καλύψουν τον οικολογικό ρόλο που κατείχαν προηγουμένως οι άνθρωποι, επειδή δεν διαθέτουν την επιδεξιότητα των ανθρώπων και των χταποδιών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: