Τα οφέλη του κόκκινου κρασιού δεν περιορίζονται μόνο στην υγεία της καρδιάς, αλλά φτάνουν μέχρι το εντερικό μικροβίωμα, όπως αναφέρεται σε νέα εκτενή επιστημονική έρευνα
Μελέτη του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου βρήκε ότι οι άνθρωποι που πίνουν κόκκινο κρασί έχουν μεγαλύτερη ποικιλία στο εντερικό τους μικροβίωμα σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν. Επιπλέον, αναδείχθηκε και μια σύνδεση με χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας και LDL («κακής») χοληστερόλης.
Πιο αναλυτικά, στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gastroenterology, η ομάδα των ερευνητών διερεύνησε τις επιδράσεις της μπύρας, του μηλίτη, του κόκκινου και του λευκού κρασιού και διάφορων άλλων ποτών στο εντερικό μικροβίωμα και την επακόλουθη υγεία μιας ομάδας 916 Βρετανών δίδυμων γυναικών. Σημειώνεται ότι ο υψηλότερος αριθμός βακτηριακών ειδών στο εντερικό μικροβίωμα ενός ανθρώπου θεωρείται δείκτης της εντερικής υγείας.
Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι το εντερικό μικροβίωμα όσων έπιναν κόκκινο κρασί είχε μεγαλύτερη βιοποικιλότητα σε σύγκριση με των υπολοίπων, πράγμα που δεν ίσχυε και στην περίπτωση των άλλων αλκοολούχων ποτών που εξετάστηκαν.
Η βασική συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Caroline Le Roy αναφέρει σχετικά: «Παρόλο που γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό για τα -μέχρι στιγμής ανεξήγητα- οφέλη του κόκκινου κρασιού στην καρδιακή υγεία, η μελέτη αυτή δείχνει ότι μέτρια κατανάλωσή του σχετίζεται και με μεγαλύτερη ποικιλία αλλά και με καλύτερη υγεία του εντερικού μικροβιώματος. Το φαινόμενο αυτό εξηγεί εν μέρει και τον διαρκή διάλογο σχετικά με τις θετικές επιδράσεις του κόκκινου κρασιού στην υγεία».
Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι βασικός λόγος αυτού του συσχετισμού είναι οι πολλές πολυφαινόλες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί. Οι πολυφαινόλες είναι χημικά στοιχεία που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά και συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού. Έχουν διάφορες επωφελείς ιδιότητες (όπως η αντιοξειδωτική) και δρουν κυρίως ως καύσιμο για τα μικρόβια που βρίσκονται στον οργανισμό μας.
«Πρόκειται για μια από τις εκτενέστερες μελέτες, η οποία διερευνά τις επιδράσεις του κόκκινου κρασιού στο έντερο περίπου 3.000 ανθρώπων σε τρεις διαφορετικές χώρες, παρέχοντας δείγματα ότι τα υψηλά επίπεδα πολυφαινολών στο δέρμα των σταφυλιών θα μπορούσε να ευθύνεται για πολλά από τα αμφιλεγόμενα οφέλη του κόκκινου κρασιού για την υγεία όταν αυτό καταναλώνεται συνετά», επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής, Tim Spector.
Στη μελέτη αποδείχθηκε, επίσης, ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας και LDL («κακής») χοληστερόλης, πράγμα που εν μέρει οφείλεται στο εντερικό μικροβίωμα. Τα αποτελέσματα αυτά παρατηρήθηκαν σε τρεις διαφορετικές ομάδες ατόμων, σε Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και Ολλανδία, με τους ερευνητές να λαμβάνουν υπόψιν παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος, η συνήθης διατροφή και η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση για να βρουν τον συσχετισμό.
«Αν και παρατηρήσαμε μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και της ποικιλίας του εντερικού μικροβιώματος, η επίδραση διατηρείται ακόμα και αν κάποιος πίνει σπάνια κόκκινο κρασί δηλαδή μία φορά στις δύο εβδομάδες», τόνισε χαρακτηριστικά στο καταληκτικό της σχόλιο η Δρ. Le Roy.